Hledáte chutnou svačinu pro diabetiky do práce, školy i na cesty? Zkuste domácí ovesné tyčinky se švestkami a oříšky

Hledáte chutnou svačinu pro diabetiky do práce, školy i na cesty? Zkuste domácí ovesné tyčinky se švestkami a oříšky
Ovesné tyčinky jsou skvělou svačinkou pro diabetiky na doma i na cesty Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Vzít a jít. To je častý požadavek na svačinu na cesty – ať už na výlet, do práce, či do školy. Zatímco zdraví lidé mají na výběr spoustu možností, diabetici musí nad svou volbou více přemýšlet a nabídku mají omezenější. Proto vám dnes přinášíme recept na domácí ovesné tyčinky se švestkami a oříšky, které jsou nejen zdravé, ale i opravdu skvěle chutnají – a samozřejmě si na nich mohou smlsnout nejen ti, kteří se potýkají s cukrovkou.

Ovesné tyčinky obsahují samé zdravé ingredience, které prospívají nejen diabetikům. Pojďme se podívat alespoň na některé z nich trochu podrobněji.

Ovesné vločky – komplexní potravina s nízkým glykemickým indexem

I když se najdou tací, kterým ovesné vločky zrovna dvakrát nejedou, měli by i oni tuto potravinu do svého jídelníčku zařadit. Ovesné vločky jsou totiž komplexní potravinou, která je bohatým zdrojem vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku a mědi. Obsahuje ale také vitamín D, B1, E, kyselinu listovou, riboflavin a řadu antioxidantů a polyfenolů.

To, čím jsou však ovesné vločky jedinečné, je vysoký obsah rozpustné vlákniny, která vás nejenom zasytí, ale zároveň zpomalí vstřebávání cukru, a zabrání tak velkým výkyvům glykémie.

Jejich glykemický index se pohybuje mezi 40–57 a dobrou zprávou pro diabetiky je také to, že pomáhají snížit krevní cukr, jakož i viscerální tuk, taktéž umí regulovat infekci v těle a zlepšují inzulinovou rezistenci.

Správná péče o nohy diabetiků je zásadní. Pomůže i přístrojová pedikúra, na kterou lze čerpat příspěvky od pojišťoven

Chodidla diabetiků jsou náchylnější k poranění Asi nikdo nepochybuje o tom, že chodidla zatěžujeme z celého našeho těla nejvíce. A po celém dni, ...

Mandle jako superpotravina zabraňující rozvoji cukrovky

Mandle jsou ceněny pro svůj výživový profil. Jsou v nich totiž z velké části obsaženy tuky, včetně vzácných a zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Bohaté jsou také na vitamín E a vitamíny skupiny B, jakož i na hořčík, vápník, zinek, železo či selen. Čeho však obsahují relativně málo, jsou sacharidy.

Konzumace mandlí je zdraví prospěšná všem, obzvláště vhodné jsou ale pro osoby s prediabetem. Dle provedeného výzkumu jsou totiž schopny zabránit rozvoji diabetu 2. typu, jakož i srdečních onemocnění.

Praktický tip

Doporučená denní dávka mandlí je přibližně 28 g pro dospělého. Abyste z jejich přínosů pro zdraví vytěžili co nejvíce, je vhodné je před konzumací namočit do vody a nechat je v ní alespoň 12 hodin. Mandle tak změknou a rozvine se i jejich chuť a aroma.

Kokos jako potravina s antidiabetickými vlastnostmi

Ne nadarmo je kokos označován za superpotravinu. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, zdraví prospěšné tuky, vitamín E, mangan, hořčík, zinek, železo, selen, měď, jakož i antioxidanty, které neutralizují škodlivé volné radikály, a chrání tak náš organismus před rozvojem chronických a civilizačních onemocnění.

Dobrou zprávou pro diabetiky je pak fakt, že pravidelná konzumace kokosu je prospěšná při léčbě diabetu 2. typu a jeho komplikací, jelikož má kokos antidiabetické a hypolipidemické vlastnosti.

Semínka jako zdroj vlákniny

Dobrou volbou pro diabetiky jsou i obsažená semínka, která jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek, jakož i vlákniny. Ta zpomaluje vstřebávání sacharidů, zajišťuje tak vyrovnané uvolňování glukózy do krevního oběhu, čímž pomáhá předcházet riziku hyperglykémie. Vláknina zároveň dodává pocit sytosti a zlepšuje trávení. Semínka také obsahují zdraví prospěšné lipidy, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Cukrovka u žen: Některé symptomy mají ženy jedinečné. Diabetes u nich v porovnání s muži zvyšuje i riziko úmrtí

Diabetes si nevybírá – postihuje ženy i muže v nejrůznějším věku, a to včetně dětí. Ať už se jedná o diabetes prvního, nebo druhého typu, je ...

Recept na ovesné tyčinky se švestkami a oříšky

A nyní už se pojďme pustit do samotné přípravy ovesných tyčinek. Recept na ně pro vás přichystala nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.

Na přípravu budete potřebovat:

  • 100 g vloček
  • 100 g sušených švestek
  • 50 g mandlí (na­močíme den předem)
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 20 g kokosu
  • 10 g sezamového semínka
  • 5 g kustovnice čínské (goji)

Postup přípravy:

  1. Skoro všechny ingredience rozmixujeme – tyčinky ovšem vypadají chutněji, když do nich na efekt zatlačíme několik ce­lých semínek, pár ořechů či kustovnici. Proto než začneme mi­xovat, odložíme si stranou 10 g sezamových semínek, 5 g goji, 25 g mandlí a 25 g slunečnicových semínek.
  2. Všechny zbylé surovin rozmixujeme na mazlavou hmotu. Ořechy je vhodné přes noc namočit do vody, směs se díky tomu bude lépe mixovat.
  3. Nejdříve vložíme do formiček na tyčinky nakrájené kousky semínek, ořechů a goji, které jsme si předtím odložili. Poté na­tlačíme do formiček rozmixovanou směs.
  4. Formičky na müsli tyčinky dobře utěsníme a dáme je vychla­dit do lednice.

Ve 100 g ovesných tyčinek je obsaženo: 451 kcal, 23 g tuků, 12 g bílkovin a 45 g sacharidů.

Dobrou chuť.

Zdroje: everydayhealth.com, healthline.com, webmd.com, dále dle textu

6348

Diskuze k článku