Grilování bez jediné chybičky? Pozor si dejte na teplotu i omáčky

Grilování bez jediné chybičky? Pozor si dejte na teplotu i omáčky
I v září se dá grilovat! Na co si ale dát pozor? Zdroj: Freepik

K dokonalé letní pohodě neodmyslitelně patří vůně grilování. Ať už jste milovníci šťavnatých steaků, pořádných burgerů, nebo si rádi vychutnáte lehkou rybu, barbecue promění i běžnou večeři ve společenskou událost. Dnes už k tomu navíc ani nepotřebujete zahradu. Díky kvalitním stolním kontaktním grilům si oblíbené pochoutky snadno připravíte i v malém bytě nebo na terase či balkóně. Pozor si dejte jen na základní chyby během grilování, kterými se můžete ochudit o dokonalou chuť připraveného pokrmu. Na co si dát pozor, abyste si jej naplno užili?

Než vložíte maso na rošt, nechte gril rozehřát. Pokud byste suroviny vyskládali na studený povrch, bude se vám hůře kontrolovat rovnoměrné propečení. Během grilování také neplatí rovnice, že čím vyšší teplota, tím dříve bude jídlo hotové. Tímto postupem maso akorát na povrchu spálíte, zatímco uvnitř zůstane syrové.


První zmínky o diabetu: Cesta od starověkých civilizací k modernímu chápání

První zmínka o diabetu pochází z Egypta, jednoho z nejstarších center naší civilizace, kam dnes už lidé jezdí více na levnou dovolenou než ...

Teplotu držte pod kontrolou

Nedostatečně předehřátý gril není jediným problémem, se kterým se můžete při nastavování teploty potýkat. Nerovnoměrné propečení způsobují také teplotní výkyvy během grilování. To může nastat u starších typů stolních grilů, které mají topná tělesa umístěná pod grilovací deskou. 

Buďte trpěliví, maso potřebuje čas

To platí už před samotným grilováním. Maso vytáhněte z ledničky alespoň hodinu před tím, než jej začnete péct, a nechte odležet. Při vložení na gril by mělo mít ideálně pokojovou teplotu. Během grilování na něj nespěchejte. Celý proces neurychlíte ani častým obracením, ani pícháním do masa vidličkou.

Tím akorát způsobíte ztrátu šťavnatosti a poškodíte jeho texturu. Jakmile se maso upeče, je zvláště důležité jej před konzumací nechat odpočinout alespoň tři minuty, aby se šťáva a chuť mohly rovnoměrně rozprostřít skrz celou porci a nedošlo k jejich ztrátě hned po prvním nakrojení. Zbytkové teplo v mase se totiž po vyndání z grilu stále odpařuje.

Při závodech strongmanů někdy jedu svůj soukromý závod s cukrovkou, říká mistr světa Jiří Tkadlčík

Nedal se zlomit ani diabetem, který mu diagnostikovali ve třech letech, ani nedávnými potížemi s plotýnkami. Cukrovka mu podle jeho slov přinesla ...

Nepřidávejte omáčky na maso během grilování

Zejména pokud mají vysoký obsah cukru. Ten totiž při kontaktu s grilem rychle karamelizuje, což může způsobit spálení masa na povrchu. Počkejte, až bude maso správně udělané, a přidejte omáčky až před samotnou konzumací.

Čistěte pravidelně svůj gril

Byť se tato rada zdá naprosto samozřejmá, mnoho lidí ji stále podceňuje. Částečně máme pro tuto chybu pochopení – po dobrém jídle se málokomu chce pustit do nádobí. Jenže staré zbytky či spáleniny negativně ovlivňují chuť. Velkou výhodu v tomto ohledu mají elektrické grily s odnímatelnými deskami.

Zdroj: redakce, sagecz.cz, heinens.com

565

Diskuze k článku