Graviola vzpruží tělo přílivem vitamínů a antioxidační aktivitou. Zaměřit by se na ni měli nejen diabetici

Graviola vzpruží tělo přílivem vitamínů a antioxidační aktivitou. Zaměřit by se na ni měli nejen diabetici
Graviola zaujme netypickým exotickým vzhledem. Zelený plod s malými ostny skýtá mnoho benefitů. Zdroj: Shutterstock

Graviola je pro Evropany stále málo známé exotické ovoce. Je přitom velmi zajímavá, a to nejen z hlediska prospěšnosti pro pacienty s diabetem, ale skýtá i další zdravotní výhody. Nechte se inspirovat, co zařadit do svého jídelníčku!

Chutná graviola je vyhledávaná v tradičním léčitelství k mnoha různým použitím. Dostala se i do hledáčku moderní naturopatie a fytoterapie. Používá se s úspěchem jako doplněk klasické medicínské léčby.

Seznamte se s graviolou

Graviola (někdy se jí říká také soursop, případně sapodilla, sapadille, guanabana fruit, sirsak) pochází ze Západní Indie a tropické Ameriky. Je to zajímavé, zelené, trnité ovoce pocházející ze stromu s názvem láhevník ostnitý (Annona muricata). Jedná se o malý exotický strom dorůstající výšky 3 až 10 metrů. Patří do čeledi Anonaceae (láhevníkovité). Strom roste ve vápenitých a suchých, až kamenitých půdách, má rád teplé podnebí a nevětrné oblasti.

Plody láhevníku ostnitého mohou být dlouhé až 25 centimetrů a jsou poměrně těžké – váží od jednoho do tří kilogramů.

Dužina plodu má bílou barvu, najdete v ní také černá semena, ta se ale nekonzumují. Chuťově je graviola blízká jiným druhům exotického ovoce, dá se srovnat s mangem nebo liči. Je svěží, vůně plodu je květinová a chuť lahodná. Pokud jde o texturu, je celkem podobná žakii (jackfruitu), který se hojně využívá jako veganská náhražka masa.

Graviola dodá tělu důležité látky pro jeho fungování

Graviola se skládá převážně z vody (80 %), sacharidů (18 %), bílkovin (1 %). Další procentuální zastoupení tvoří živiny, mezi nimi vitamíny, včetně vitamínů C, B1 a B2, a také minerální soli, draslík, železo, fosfor. Je ceněným zdrojem vlákniny. Obsahuje také aminokyseliny a různé alkaloidy. Ty by měly diabetiky zajímat hned z několika dobrých důvodů. Alkaloidy patří mezi nejstarší přírodní produkty, které se používají ve spojení s běžnou medikací pro zlepšení účinku terapeutické látky. Mohou být tedy prospěšné lidem, kteří se léčí s cukrovkou, jako doplněk farmaceutické léčby a její lepší využití organismem.

Granátové jablko je poklad plný výživných látek, který je prospěšný také diabetikům

Kromě plodů samotných si můžete vychutnat také zdravou šťávu z granátového jablka. Je osvěžující, sladká i kyselá, velmi vhodná pro podporu ...

Zdravotní výhody gravioly

Domorodé populace z Karibiku, Střední Ameriky, Jižní Ameriky a Amazonie využívají graviolu v tradičním léčitelství, používají se různé části rostliny. Indikuje se hlavně jako diuretikum, pro podporu laktace, jako antipyretikum (boj proti horečce), protiprůjmové a antiparazitické činidlo, jakož i proti artritickým bolestem. Odvary z jejích listů, květů, kořenů a kůry jsou považovány za nervové tonikum. Semena se používala jako insekticid.

Na základě zkušeností se dostala graviola také do moderní fytoterapie a pod lupu vědců. Ti zkoumali, jakými způsoby může být prospěšná i moderně žijícímu člověku. Zaměřili se třeba na její účinky proti rakovině, nebo na to, jak může pomoci diabetickým pacientům.

Navíc je zde třeba poznamenat, že jde o silný antioxidant, který pomáhá chránit tělo před degradací buněk, často zmiňovanou jako příčina rozvoje různých typů rakoviny.

Pro co je tedy graviola využívána na poli naturopatie, fytoterapie a celkové alternativní medicíny?

  • Přítomnost vitamínu C v graviole podporuje lepší obranyschopnost organismu a zlepšuje jeho odolnost proti virovým i bakteriálním infekcím. Tento vitamín je navíc silným hráčem v podpoře tvorby kožního kolagenu, protože funguje jako její prekurzor. Navíc hraje roli při vstřebávání železa a pomáhá tělu ho co nejlépe využít, takže je dobrým spojencem pro prevenci anémie (lidově chudokrevnost).

  • Díky dobrému obsahu vlákniny a vody je graviola ideálním prostředkem pro zachování dobrých trávicích funkcí. Předchází podráždění žaludku, je velmi účinná proti zácpě. Své místo má také v léčbě projevů průjmu a eliminuje nadýmání.

  • Graviola je čím dál častěji zmiňována jako prostředek proti rakovině a byla předmětem několika studií, které zkoumaly její využití v léčbě onkologických pacientů po celém světě. Studie spojují možné protirakovinné účinky s přítomností acetogeninů v jejím nutričním složení. Jedná se o přírodní sloučeniny, které se nacházejí v graviole a listech láhevníku ostnitého.

  • Acetogeniny jsou podle výsledků bádání schopny vyvolat smrt rakovinových buněk a zabraňují jejich dalšímu rozvoji. Jedním z druhů rakoviny, u kterého byla potvrzená léčivá účinnost gravioly, byl karcinom tlustého střeva. I když jsou výsledky slibné, ukazují pouze omezený efekt, protože byly prováděny na laboratorních zvířatech. Je tedy potřeba dalšího detailního studia toho, jak jsou schopny působit u lidí.

Jak posílit imunitu pleti a zlepšit její hojení při diabetu? Zaměřte se i na střeva

Obranyschopnost nesouvisí jen s tím, jestli se na podzim a v zimě ubráníte ataku bacilů. Dobrá imunita pleti je u diabetiků poměrně důležitá. ...

Proč by měla zajímat diabetiky?

Plody gravioly byly zkoumány jako možný pomocník pro diabetiky a také v rámci prevence vzniku a rozvoje cukrovky. Bylo zjištěno, že stabilizují hladinu cukru v krvi, a umožňují tak usnadňovat léčbu. Produkci inzulinu v těle podporují listy plodů, konzumované ve formě nálevu.

Listy plodů také vykazovaly schopnost snižovat hladiny špatného cholesterolu v krvi.

Jak ještě může pomoci diabetikům?

  • Čerstvé plody fungují jako dobrý zdroj vody, protože jí obsahují až 80 %. Jejich konzumace umožňuje tělu lépe odvádět z těla škodlivé látky a zachovat dobrou hydrataci. Ta je mimo jiné důležitá pro vyrovnané funkce krevního oběhu.

  • Vitamin C obsažený v graviole je pro diabetiky důležitý kvůli výborné antioxidační aktivitě. Napomáhá zlepšit odolnost těla proti vnějším agresím, bojuje proti projevům zánětu, který je velkým strašákem diabetiků II. typu.

  • Graviola díky svým protizánětlivým vlastnostem také napomáhá ulevit od bolestí pohybového aparátu.

Důležité upozornění:

Léčíte-li se s cukrovkou, vždy je potřeba jakoukoli konzumaci doplňků stravy, které snižují hladiny krevního cukru, konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem. Berete-li medikaci, bude potřeba úprava jejího dávkování. Lékařský dohled je nutný z důvodu možného vzniku hypoglykémie a hypoglykemického šoku. Kombinace potravinových doplňků a bylin s hypoglykemickým efektem musí být plně v režii odborníka. Nadměrná konzumace gravioly může vést k zácpě, nebo naopak k průjmu. Vždy je nutné dodržovat doporučená denní dávkování. Mezi jednotlivými kúrami je potřeba udělat pauzu, jakýkoli potravinový doplněk kromě vitamínů a minerálů není vhodný k užívání v kuse.

Zdroje: Britannica.com, Webmd.com, Medicalnewstoday.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

1230

Diskuze k článku