Granátové jablko – povzbuzení pro sportovce i nemocné

Granátové jablko bylo v minulosti symbolem úrodnosti, plodnosti a blahobytu. Oblíbený český porcelán „cibulák“ není na okrajích zdoben dekorem cibule, jak se mnoho lidí domnívá. Okrajové ornamenty představují broskev a granátové jablko.

Granátové jablko – povzbuzení pro sportovce i nemocné

Nejjednodušší způsob, jak granátové jablko konzumovat, je rozkrojit jej a vybírat dužinu lžičkou. Další možností je několikrát plod stisknout, udělat do plodu otvor a brčkem vypít šťávu.V kuchyni jsou granátová jablka oblíbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů. Vaří se z něj i chutné marmelády. Ze šťávy se připravuje řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Při jejím zpracování je však třeba dávat pozor, neboť skvrny od ní se špatně odstraňují. Granátová jablka lze použít rovněž k okořenění pokrmů z masa.

Štáva pomáhá při zánětlivých onemocněních

Míšky granátových jablek (vnitřní, jedlá část plodu) obsahují ve 100 g průměrně 77 g vody a 20 g sacharidů. Z minerálních látek je zastoupený sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, chlor, mangan, křemík, zinek, měď, aminokyseliny a organické kyseliny, zejména kyselina citrónová. Z vitamínů jsou významně zastoupeny B1, B2 a B3, C a provitamín A (karotenoidy). V granátových jablkách jsou rovněž přítomné flavonoidy a třísloviny, nositelé hlavního protizánětlivého i antioxidačního účinku.
Antioxidační účinek flavonoidů představuje hlavní léčebný a ochranný vliv granátových jablek na lidský organismus. Šťáva z granátových jablek se používá v prevenci a léčbě zánětlivých onemocnění, například nemocí horních cest dýchacích či zánětů močových cest.
Pro svůj vysoký obsah minerálních látek je šťáva granátovníku vhodná pro sportovce, těžce pracující a při horečnatých onemocněních, vždy, kdy je třeba hradit ztráty minerálních látek.
Slupky granátových jablek a jejich vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých, trpkých a svíravých látek, např. kyseliny taninové. Používá se v lidovém léčitelství proti průjmu. Jedlé části granátových jablek působí spíš projímavě.

Jak poznat vyzrálé a kvalitní?

Toto exotické ovoce můžeme čas od času koupit v našich obchodech. Pozor však, aby bylo vyzrálé a kvalitní. Vybírejte zásadně plody, které nejsou otlačené, pomačkané ani jinak poškozené. Slupka by měla být pevná, hladká, lesklá a při poklepu vydávat kovový zvuk. Čerstvé plody uložte do chladničky, kde vydrží velmi dlouho – až několik měsíců.

Odkud se k nám dováží?

Granátové jablko je plod granátovníku obecného, dříve označovaného marhaník granátový (Punica granatum). Granátovník se přirozeně vyskytoval od Iránu po Severní Indii. Mořeplavci ho rozšířili přes Persii a Přední Asii do celého Středomoří. Dnes je pěstován nebo planě roste v teplých oblastech celého světa od Středozemí, přes Indii, Argentinu, USA, celou Asii až po některé tropické oblasti. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu. Plody z Asie se zase nejčastěji používají jako koření.

Jak vypadá granátovník?

Granátovník, či chcete-li marhaník, je rozložitý keř nebo malý, bohatě větvený strom s dlouhými trnitými větvemi. Dosahuje výšky až 6 metrů a stromy staré 200 let nejsou výjimkou. Může být stálezelený i opadavý. Krátce řapíkaté, svrchu lesklé, tmavozelené listy jsou vstřícné nebo rostou v trsech. Bývají špičatě vejčité až kopinaté. Květy vyrůstají na konci větví nebo na krátkých postranních výhonech, samostatně i ve skupinách. Masitý červený, srostlý, 2-3 cm dlouhý kalich je zvoncovitý a zakončený pěti až osmi cípy.

Plodem je bobule – granátové jablko, charakteristické nápadnou korunkou ze zbytnělých kališních lístků. Průměr plodu je 6-12 cm, pevná, kožovitá pokožka je silná 3-4 mm, zvenčí slabě lesklá, posetá malými bradavičkami. Barva plodu bývá v době zralosti žlutočervená, zelená nebo hnědavá.
Dužina je rozdělena kožovitými přepážkami z houbovitého pletiva do několika pouzder, v nich jsou uložena semena. Každé semeno je obaleno vínově červeným sklovitým míškem, který je jedlou částí plodu. Má chuť od velmi sladké přes kyselosladkou, která je nejčastější, po ostře kyselou. Pokud není bobule delší dobu po dozrání sklizena, slupka explozivně puká a semena jsou vystřelena do okolí. Sklizeň plodů probíhá v září až v listopadu.

MUDr. et Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na