
O tajích šamanských léčení a „liáně mrtvých“ ayahuasce jako další možné naději pro diabetiky
Nedejte se zmýlit jejím nenápadným vzhledem. Kustovnice čínská (goji berry) má přímo zázračné léčivé účinky a tradiční čínská medicína ji považuje za nenahraditelný doplněk stravy. Jedná se o silný antioxidant, který zabraňuje předčasnému stárnutí a podporuje celou škálu zdravých procesů v organismu.
Kustovnice čínská pochází z Asie a je známá hlavně v jižní Číně. Je to keřovitá trvalka, která dorůstá až do výšky tří metrů. Její květy jsou fialové barvy, plody jsou oranžovo-červené bobule elipsoidního tvaru o délce 1–2 cm. Léčivé látky obsahují všechny části této rostliny: plody, kůra, listí i kořeny. Rostlina kvete od června do září, plody dozrávají od srpna do října, kdy se také sbírají a suší. Vzhledem připomínají menší šípek. Máte-li tedy pocit, že něco podobného vám roste v živém plotě, nemusíte se mýlit – může se jednat o příbuznou této rostliny, kustovnici cizí.
Ideální a zdraví prospěšná denní konzumace kustovnice čínské je 10 až 20 g.
Kustovnici je možné jíst čerstvou i sušenou, a to jak samotnou, tak v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem.
Pro svou jemnou chuť a účinky je goja častou součástí kulinářských receptů čínské kuchyně. S oblibou se přidává do zeleninových vývarů a polévek. Na 1 litr této polévky se používá hrst kustovnice. Může se také přidat do salátů, koláčů apod. dle vlastní fantazie. Rýžová kaše uvařená s kustovnicí posiluje játra.
Goja obsahuje mimořádné množství látek prospěšných pro náš organismus:
Klasický způsob přípravy odvaru z goji je povařit asi jednu lžíci kustovnice (cca 9–10 g) ve 1/4 litru vody po dobu 5–10 minut a vývar pak i s bobulemi vypít a sníst.
Pokud si chcete připravit klasický čaj, zalijte plody horkou vodou a nechejte je 20 minut vylouhovat, poté slijte. Vylouhované plody jsou velmi chutné a lze je rovněž konzumovat.
Potřebujete: 50 g goji, 20 g čerstvého zázvoru, šťávu z 1 citronu, 1 lžíci agávového nebo javorového sirupu, 1 litr pitné neperlivé vody, čerstvou mátu na ozdobu
Postup: Namočte plody a nechte je zhruba hodinu odstát. Poté namočenou kustovnici s litrem vody nalijte do mixéru, přidejte vymačkanou šťávu z citrónu a nasekaný zázvor. Rozmixujte směs dohladka, posléze směs přepasírujte přes jemné sítko. Hotovou limonádu nalijte do džbánku, můžete jí vylepšit lístkem čerstvé máty a dejte ji vychladit.
Potřebujete: hrst goji, 1 jablko, šťávu z 1/2 citronu, lžíci medu nebo sirupu z agáve, 150 ml vody nebo kokosového mléka a snítku čerstvé máty. (Přísady můžete měnit podle chuti a toho, co máte doma.)
Postup: Všechny suroviny dejte do mixéru a mixujte, dokud se jemně nespojí. Nápoj se nepřecezuje, pije se hustý jako součást snídaně nebo večeře.
Goja kuličky jsou výbornou zdravou chuťovkou plnou energie a bílkovin. Poslouží skvěle jako náhrada nezdravého cukroví.
Potřebujete: 2 hrsti goji, 2 hrsti rozinek, 2 hrsti oříšků, 2 hrsti slunečnicových semínek, 3-4 lžíce kokosového oleje (nebo jiného dle obliby), 1–2 lžíce kokosové mouky (na zahuštění).
Postup: Všechny suroviny dejte bez namáčení do mixéru s noži a důkladně rozemelte. Pokud je to třeba, můžete směs zahustit 1–2 lžícemi kokosové mouky, ale není to nutné. Pak nabírejte směs lžící a tvarujte z ní kuličky. Hotové dejte do lednice ztuhnout.
MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.
10995
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný