Bis Bis

Fytonutrienty jsou důležitou složkou jídelníčku, dokážou být skvělými pomocníky u diabetu

Fytonutrienty jsou důležitou složkou jídelníčku, dokážou být skvělými pomocníky u diabetu
Fytonutrienty mohou za krásnou barvu ovoce i zeleniny a podílí se také na jejich chuti. Zdroj: Shutterstock

Fytonutrienty jsou důležitou součástí vyvážené stravy, která napomáhá dobrému fungování lidského organismu. Tyto rostlinné živiny se používají mimo jiné také při alternativní léčbě diabetu.

V této kategorii živin najdete především fenolické sloučeniny s polyfenoly nebo flavonoidy a karotenoidy. Jsou známé hlavně jako silné antioxidanty a imunomodulanty. Zajímavá je také jejich prospěšnost pro kardiovaskulární a nervový systém.

Co jsou fytonutrienty?

Jde o sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v potravinách rostlinného původu, jako je ovoce, zelenina, celozrnné produkty a luštěniny. Někdy se pro ně používá také název „fytochemikálie“. Fytonutrienty nepatří mezi vitamíny, minerály ani stopové prvky a musí být dodávány potravou, protože si je tělo neumí syntetizovat. V rostlinné říši fungují jako repelenty na odhánění škůdců, vonné látky, barviva (lykopen u rajčat a dalších červených potravin nebo beta karoten u mrkve), ochrana před vnějšími ataky.

Existuje několik kategorií fytonutrientů, nejznámější jsou polyfenoly, včetně flavonoidů, taninů, stilbenů a fenolových kyselin.

Flavonoidy hrají roli také v chuti rostliny, taniny (také nazývané třísloviny) působí svíravě a využívají se například k léčbě žilní nedostatečnosti. Mezi fytonutrienty patří také fytoestrogeny, látky, které působí podobně jako ženský hormon estrogen, které se například v aromaterapii používají jako pomocníci při ženských hormonálních výkyvech nebo managementu menopauzy. Do fytonutrientů zařazujeme také karotenoidy (alfa a beta karoten, lutein, lykopen, zeaxantin).

Rozpustná versus nerozpustná vláknina: Co byste o ní měli vědět, i když nejste diabetik?

Vlákniny jsou polymery nacházející se na stěnách rostlinných buněk. Ve většině druhů potravin bohatých na vlákninu se nachází jak rozpustná, tak ...

Vliv fytonutrientů na tělesné funkce

Fytonutrienty jsou převážně uváděny jako silné antioxidační látky, které pomáhají tělu bojovat proti účinkům oxidativního stresu (předčasné stárnutí buněk, fungují jako prevence některých druhů onemocnění).

Vykazují také pozitivní vlastnosti, které napomáhají zachovat zdravou imunitu a dobré funkce hormonálního, nervového, kardiovaskulárního systému a také zraku.

Působí jako dobré antivirové a antibakteriální látky a účinně eliminují vznik a výskyt infekčních ložisek v těle.

Polyfenoly jsou obecně nejznámější fytonutrienty, patří do nich:

  • Flavonoidy (flavony, isoflavony, antokyany a flavonony), které mají na starost barvu i chuť rostlin, působí jako silné antioxidanty, podporují odolnost cévního systému, jsou používány k regulaci krevního tlaku a mohou fungovat jako pomocníci v tvorbě kolagenu. Nachází se v ovoci (hlavně bobule a citrusy), zelenině, některých bylinách, kávě, čaji a kakau. Ale také ve vinných listech.
  • Třísloviny (taniny) působí jako antioxidační, antibakteriální látky, poskytují dobrou cévní ochranu a bojují proti zánětu. Lze je najít v bobulovitém ovoci, granátovém jablku nebo pekanech, ale také ve vínu.
  • Fenolové kyseliny jsou známé svou antioxidační silou, poskytují ochranu kardiovaskulárnímu systému a používají se jako prevence vzniku některých onemocnění (např. onkologických). Najdete je především v rostlinách a bylinách (rozmarýn, bazalka, borůvka, tužebník nebo arónie).
  • Stilbeny, mezi které patří resveratrol, jsou silné antioxidační, protizánětlivé, kardioprotektivní, neuroprotektivní látky, které navíc podporují vyvážené funkce hormonálního systému. Lze je najít převážně v hroznech, červeném víně, brusinkách, ostružinách, ale také arašídech.

Další z fytonutrientů jsou karotenoidy:

  • Přírodní oranžový pigment beta karoten (nazývaný také provitamin A) je nejběžnějším karotenem. V těle se přeměňuje na vitamín A. Má pozitivní vliv na ochranu zraku, podporu imunitních funkcí, působí jako silný antioxidant, napomáhá dobrému růstu a obnově tkání, aktivuje uvolňování melaninu. Doplníte ho převážně konzumací zeleniny (špenát, brokolice, mrkev) a ovoce (meruňky, nektarinky).

  • Alfa karoten je druhou nejběžnější formou karotenu. Kromě toho, že je to silný antioxidant, hraje roli při tvorbě vitamínu A, funguje jako prevence některých druhů onemocnění a chrání kardiovaskulární systém. Najdete jej v mandarinkách, meruňkách, mrkvi a překvapivě také v hlávkovém salátu.

  • Silný antioxidační a také imunostimulační karotenoid lykopen již znáte důvěrně z našeho článku. Doplníte ho do těla pomocí rajčat, melounů, růžového grepu nebo papáje.

  • Lutein a zeaxanthin jsou karotenoidy (pigmenty) nezbytné pro dobré fungování oční sítnice a čočky. Tělo je nedokáže syntetizovat, proto je potřeba dodávat je pomocí stravy. Působí jako výborná ochrana zraku a antioxidanty. Do stravy je zařadíte, pokud budete konzumovat kukuřici, špenát nebo tykve.

Astaxantin je pozoruhodný potravinový doplněk. Dokáže zlepšit citlivost na inzulín

Astaxantin je rostlinné barvivo s výbornými antioxidačními schopnostmi. Má mimo jiné příznivý vliv na stav pleti a je vyhledávaným potravinovým ...

Pomoc pro diabetiky

Fytonutrienty jsou také často zmiňovány jako pomoc pro diabetiky a diskutuje se i jejich použití v prevenci vzniku cukrovky II. typu. Jsou důležité hlavně díky protizánětlivé a antioxidační aktivitě. V případě managementu diabetu se zmiňují hlavně lykopen, resveratrol, quercetin a thymochinon.

  • Díky antioxidační aktivitě napomáhají bojovat tělu proti činnosti volných radikálů a poškození buněk oxidací.
  • Výzkumy se zaměřovaly také na jejich vliv v produkci inzulínu.
  • Další výhodou fytonutrientů pro diabetiky je jejich schopnost udržet vyrovnanou hladinu krevního cukru. Fungují jako preventivní prostředky proti vzniku hyperglykémie.
  • Působí proti zánětům, podporují dobré hojení pokožky a zároveň mohou zlepšit schopnost ztratit kila navíc, která se mohou diabetika držet právě kvůli přemnoženým zánětlivým ložiskům v organismu.
  • Velmi podstatné je také to, že podporují dobrou činnost oběhového systému a u diabetiků II. typu snižují riziko mozkové mrtvice nebo srdeční příhody.

V jakých potravinách nejčastěji najít fytonutrienty?

Kromě toho, že je můžete užívat ve formě potravinových doplňků (berberin, quercetin, resveratrol i karotenoidy), je dobré zařadit do jídelníčku také jejich potravinové zdroje, i když nejsou schopny poskytnout tělu silnou koncentraci konkrétního fytonutrientu. Je obecně lepší, pokud jsou tyto potraviny konzumovány v raw stavu (tepelně neupravené), v případě bobulovin lze sáhnout po jejich lyofylizované formě (sušené mrazem). Takto upravené je lze používat jako ozdobu dezertů, do chutných salátů nebo sníst jako malou svačinu. Pokud jste je ještě neměli, je potřeba upozornit, že se uživateli, který na ně není zvyklý, mohou zdát více nakyslé než ty, které byly sušeny běžným způsobem.

Dobrým zdrojem fytonutrientů jsou pro diabetiky hlavně následující:

  • Fazole (ledvinky, pinto, černé, modré, naše lokální odrůda becoky), které jsou také výborným zdrojem vlákniny.

  • Tmavě zelená listová zelenina (špenát, kapusta).

  • Výborným zdrojem lykopenu jsou rajčata a nejlepší na něm je to, že se neznehodnocuje ani v procesu vaření.

  • Přidejte do svého jídelníčku také ořechy. Fungují jako dobrý zdroj mnoha výživných látek.

Zdroje: Webmd.comResearchgate.netHealthline.comOrganicfacts.net

2825

Diskuze k článku