Food swaps může diabetikovi prospět. Proč dát šanci „výměně surovin“?

Food swaps může diabetikovi prospět. Proč dát šanci „výměně surovin“?
Vyzkoušet můžete třeba květákové rizoto. Zdroj: Shutterstock

Novodobé směry ve stravování jednoznačně fandí jídlům bez cukru a sacharidů. To ovšem neznamená, že musí být bez chuti. Inspirujte se trendem food swaps neboli výměnou surovin. Zkrátka nahraďte klasické ingredience za takové, které budou více vyhovovat vašemu zdravému životnímu stylu. Inspirovat se můžete paleo nebo low carb stravou a uvidíte, že takové recepty nemají chybu.

Vyzkoušejte květákové rizoto. Neuvěříte, jak je dobré. 

Pro diabetika je nejvýhodnější zaměřit se na nízkosacharidové stravování. Nemusí se však striktně držet low carb varianty, která nedovoluje v pokrmech více než 100 g sacharidů. Možný je volnější režim, tj. jednou či dvakrát do týdne nahradit oblíbené přílohy zdravější variantou. Takové stravování ocení především ti, kterým hladina cukru v krvi stále kolísá. Nízkosacharidové stravování hladinu glukózy ustálí a může dokonce pomoci v prevenci rozvoje diabetu 2. typu.

Každý recept může být dia

I diabetik si může uvařit podle babiččiných receptů, když si ingredience vhodně upraví. Diabetická dieta totiž neznamená nakupovat pouze dia výrobky (naopak výrobky označené „dia“ nejsou příliš vhodné, protože obsahují vysoké procento ztužených tuků). Spíše to znamená zvyknout si na nový režim stravování – především z čistých, nezpracovaných potravin. Přitom aby se vaše stravování posunulo výš, stačí pár drobných změn.

„Vyměňte smažení na pánvi ve vrstvě přepáleného oleje za pečení v troubě na pečícím papíře.“

nudle

Znáte konjak? Vyzkoušejte konjakové nudle místo klasických těstovin. | zdroj: Shutterstock

Vsaďte na pestré i netradiční přílohy

Milujete rajčatovou omáčku s těstovinami? Zkuste nahradit ty klasické za celozrnnou variantu. Gurmáni můžou vyzkoušet těstoviny z cukety, celeru, řepy nebo mrkve. Rizoto lze připravit z květáku, kuskusu, bulguru nebo pohanky – takové varianty jsou nejen velmi chutné, ale navíc mají nižší glykemický index než bílá rýže, což znamená, že glykémie ve vašem těle bude stoupat nahoru postupně, nikoliv zpříma.

„Diabetici 1. typu by měli nízkosacharidové stravování nejdříve probrat se svým lékařem,“ radí ve své práci nutriční terapeutka Mgr. Andrea Jakešová. 

Svačina ve znamení zdravějšího životního stylu

Svačina je důležitou součástí denního režimu. Pro diabetiky však leckdy problematická. Je velmi důležité vybrat svačinu tak, abyste nijak významně neovlivnili výši svého krevního cukru. Místo chleba s máslem a šunkou tak zkuste spíš okurkové sendviče s tuňákem – nejenže do sebe dostanete značnou porci bílkovin, ale také vydatnou porci vlákniny. Sýry nebo klasické jogurty také nejsou nejvhodnější volbou, protože obsahují mnoho tuků a přidaných cukrů – proto ke svačině zvolte spíše skyr (mléčný výrobek podobný tvarohu, který se konzumuje jako jogurt) nebo jogurty řeckého typu, které můžete ochutit ovocem a vločkami (nejvhodnější ovoce pro diabetiky jsou borůvky, maliny a jahody) – čímž získáte skvělou svačinu s komplexními sacharidy.

Dezertům nemusíte dávat vale. Jde to i jinak…

I diabetika občas honí mlsná. V tomto případě může být záchranou dostatečná zásoba ovoce. Chuť na sladké skvěle zaženete například mraženým banánem, který rozmixujte s vločkami a řeckým jogurtem a získáte úžasný sorbet. Nebo k mraženému banánu přidáte kvalitní hořkou čokoládu a vykouzlíte skvělou banánovo-čokoládovou zmrzlinu. Hospodyňky zapálené do domácího pečení (zejména ty, které v rodině mají diabetika, nebo se samy s diabetem léčí) zase ocení celou řadu možností, jak upéct „zdravější“ bábovku, koláč a jiné dobroty. Při pečení se dá použít mandlová či kokosová mouka. A v neposlední řadě lze nahradit bílý cukr Xylitolem a Erythritolem. Výsledný dezert tak bude obsahovat mnohem méně sacharidů a jednoduchých cukrů, což je pro lidi s cukrovkou více než žádoucí.

Burnout syndrom aneb Když se diabetes stává dlouhodobě stresorem

Diabetický burnout syndrom postihuje 98 % diabetiků. K zvládnutí jakékoliv chronické nemoci patří většinou nějaká pravidelná rutina a celá ...

Metody alternativního zahušťování

V českých domácnostech se do omáček a polévek hojně využívá pšeničná mouka, máslo nebo sádlo. Tedy potraviny, které mají ke zdravému životnímu stylu daleko. Jde to však i zdravěji:

  • Jiný druh mouky – zkuste nahradit klasickou pšeničnou mouku tou celozrnnou špaldovou. Pro odvážlivce, kteří mají rádi výrazné chutě, to může být i mouka pohanková nebo hrachová. Samostatnou kategorií je pak tzv. hraška, která je neutrální chuti – používá se do polévek, omáček a gulášů, a navíc ji můžete použít i místo vajec do pomazánek, dresinků a majonéz.
  • Tapioka – nejběžněji lze koupit ve formě perel. Tapioka je navíc bezlepková a můžete ji použít jako zavářku do polévek nebo omáček.
  • Kukuřičný škrob – nemá chuť, je bezbarvý a vhodný do sladkých i slaných omáček.
  • Agar – vyroben z červených mořských řas, vhodný do moučníků, omáček a pudinků, 5x silnější než želatina.
  • Psyllium – přírodní vláknina, pomáhá při redukci hmotnosti. Vhodná do omáček, polévek, ale například i do míchaných vajec.
  • Chia semínka – vhodná do polévek, do sladkých pokrmů, vlastně kamkoliv, kde je potřeba navýšit objem pokrmu.
  • Zelenina – touto potravinou lze nejjednodušeji a nejzdravěji zahustit téměř cokoliv, tj. od polévky, přes guláš až po omáčku. Nejvhodnější zeleninou na zahušťování je cibule, brambora, cuketa nebo mrkev.

Nezapomínejte na pitný režim

V neposlední řadě nelze podcenit ani množství vypité vody. Základem pitného režimu je voda, ať už z kohoutku, nebo balená. Pokud ale nemáte rádi vodu samotnou, dejte do ní citron s mátou, nebo pomeranč s meduňkou. V létě můžete přidat ovoce z mrazáku a získat skvělé osvěžení. V zimě si zas uvařte do konvice čaj a oslaďte jej dle preferencí třeba čekankovým sirupem, který je dobrou alternativou slazení pro diabetiky.

Zdroj: jidelniplan.cz, lekarna.cz, vegmania.cz, freestylelibre.cz

1182

Diskuze k článku