Éčka v potravinách: Zvlhčující látky

Při bližším zkoumání obalů potravin narazíme na řadu "éček" (látek označených písmenem E a číslem), které nám nic neříkají. V tomto článku si představíme jednu ze skupin "éček", tzv. zvlhčující látky, které chrání potraviny před vysycháním.

Éčka v potravinách: Zvlhčující látky

Kde je najdeme

Zvlhčující látky zabraňují vysychání a potravinám tak zůstává nejen jejich vzhled, ale i objem a hmotnost. Mezi zvlhčující látky patří i ty, které podporují rozpouštění potravin ve vodě. V potravinářském průmyslu se často užívají při ošetřování ovoce i zeleniny nebo u masných výrobků. Mezi zvlhčující látky patří například glycerol (E 422) používaný ve strouhaném kokosu, propylenglykol (E 1520) či sorbitol (E 420) užívané v pekárenských výrobcích. Způsob použití, skupiny potravin, pro které lze určitou látku použít, povolená množství, způsob označování na obalech upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb. Zvlhčující látky jsou v různých skupinách přídatných látek a mnoho se jich používá i k jiným účelům.

Zvlhčující látky dělíme na:

1. Přírodní a přírodně identické

E414 Arabská guma, E967 Erythritol, E422 Gylcerol, E420 Sorbitol, E334 Kyselina vinná, E350 Jablečnany sodné, E953 Isomalt, E966 Laktitol, E967 Xylitol

2. Polosyntetické a syntetické

E1521 Polyethylenglykol, E1520 Propylenglykol, E435 Polyoxyethylensorbitanmonostearát, E436 polyoxyethylensorbitantristearát, E442 Fosfatidy amonné, E570 Mastné kyseliny

Zakázané v České republice

Některé zvlhčující látky nejsou v České republice povoleny k použití v potravinářském průmyslu. Jsou to:

E478 – Laktylované estery glycerolu a propandiolu
E487 – Laurylsulfát sodný

Zvlhčující látky zakázané v ČR nebo v EU, které způsobují alergie a jsou zcela nevhodné pro děti, se mohou vyskytovat v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU byly dovezeny. Použití zvlhčujících látek u volně prodávaného, nebaleného ovoce a zeleniny je však možné jenom předpokládat podle vzhledu potravin.

Čtěte složení potravin na obalech!

Množství použitých zvlhčujících látek u jednotlivých druhů potravin je stanoveno platnými právními předpisy. Zvlhčující látky by neměly při běžné konzumaci nijak negativně ovlivnit lidské zdraví.
Jelikož je možné používat různé přídatné látky u jednoho druhu potraviny, je třeba na obalu prostudovat jejich složení a v případě, že jsou zde uvedena nevhodná či škodlivá „éčka“ takové potraviny raději nekonzumovat nebo jejich konzumaci omezit.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na