Dýňový salát s pekanovými ořechy
Suroviny: 2 hrsti listového salátu (vhodná je směs – například Lollo rosso, Lollo biondo, rukola, polníček, dubový nebo ledový salát), 1/2 menší Hokkaidó dýně, 1 ks červené papriky, 2 lžíce dýňových semínek, 2 lžíce pekanových ořechů, 100 g balkánského sýra, lžíce olivového oleje, lžíce balzamikového octa, 1/2 lžičky citronové kůry, špetka soli a pepře
celkem: 2 porce
na 1 porci: 353 kcal; 8,9 g bílkovin; 8,8 g tuků; 14,1 g sacharidů
- Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Papriku očistíme od semínek a také ji nakrájíme na kostky.
- Rozehřejeme pánev, potřeme ji olivovým olejem a zeleninu na ní za občasného míchání orestujeme do měkka. Směs během opékání osolíme a opepříme. Pak ji necháme vychladnout.
- Salátové listy opereme, případně natrháme na kousky a rozdělíme na talíře. Pokapeme je balzamikovým octem, zbytkem olivového oleje a přidáme orestovanou zeleninu. Poté vše posypeme nasekanými ořechy, dýňovým semínkem a citronovou kůrou. Nakonec navrch nasypeme na malé kostičky nakrájený balkánský sýr.
Mgr. Marcela Floriánková
528
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný