Dýňový koláč PUMPKIN PIE americká klasika
Potřebujete:250g mouky(150g polohrubé a 100g celozrnné),špetku soli,nastrouhanou citronovou kůru(z polovičky citrónu),125g másla,1 vejce,2 polévkové lžíce třtinového cukru Do koláčové náplňě potřebujete:1 menší dýni Hokkaidó,2 vejce,3 polévkové lžíce javorového sirupu,1 hrnek dýňové dřeně,2 polévkové lžíce medu,2 polévkové lžíce creme fraiche(nebo kysané smetany),šťávu z půlky citronu,špetku skořice,hrst ořechů (pekanové,vlašské,atd.) malý sáček sušených meruněk
1 porce obsahuje = 220 kcal,
tuky: 4g, sacharidy: 26g, bílkoviny: 4g
Postup přípravy:
1.Promícháte všechny suché ingredience v míse a přidáte rozkrájené máslo na plátky a vejce.
Rukama prohnětete v míse a potom na pracovní desce propracujete a těsto necháte odpočinout
v chladu.
2.Mezitím připravíte koláčovou náplň.Dýni rozporcujete,oloupete slupku,odstraníte semena
a uvaříte v malém množství vody.Po 20 minutách slijete vodu,dýni rozmačkáte na pyré a necháte
vychladnout.Poté osladíte javorovým sirupem a medem,přidáte špetku skořice,šťávu z půlky
citrónu a 2 lžíce créme fraiche.Do směsi vyklepnete 2 vejce a prošleháte do hladkého krému
ruční metlou.
3.Koláčovou formu vymažete máslem,event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíte formu
(o průměru 28 cm). Vytvarujete prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchnete
vidličkou.Sušené meruňky překrájíte na drobnější kousky a ořechy můžete hrubě nasekat.Meruňky
i ořechy vhodíte na těsto a přelijete dýňovou náplní.Koláč vložíte do rozpálené trouby a pečete
při 180 °C rovných 40 minut.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
1166
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný