Dýně velebená i zatracovaná: Je ideální pro diabetiky, pomáhá s hubnutím i proti rakovině

Dýně velebená i zatracovaná: Je ideální pro diabetiky, pomáhá s hubnutím i proti rakovině
Dýně mají antidiabetické a protirakovinové účinky a pomohou i při hubnutí Zdroj: Pixabay

„Manžel mi to nechce jíst,“ stěžuje si naše čtenářka Maruška, která na radu dcery vypěstovala na zahrádce hromadu dýní a teď neví, co s nimi. Její šedesátiletý manžel má prostě rád klasickou českou kuchyni a na cokoli z dýně se dívá skrze prsty nebo přinejmenším podezřívavě. A přitom jde o úžasnou potravinu, kterou si mohou v různých obměnách dopřávat i ti z nás, kteří mají kvůli cukrovce svůj jídelníček omezený. Co je na dýni tak skvělého a které druhy patří mezi nejoblíbenější?

Spousta zahrádkářů zkouší pěstovat dýně spíše pro zajímavost, ale málokdo z nich ví, že tato tisíce let stará plodina je malý zázrak s celou řadou léčivých účinků. A lamentace ohledně „nijaké“ chuti a „podivné“ konzistence, kterými se někteří jedinci – jako je manžel paní Marušky – snaží odradit své drahé polovičky od zařazení nové potraviny do jídelníčku, opravdu nemají opodstatnění. Dobře připravená dýně je totiž opravdu lahodná!

Nejchutnější druhy dýně

Pojďme se nejdříve podívat, jaké dýně jsou u nás k sehnání a které z nich považují dýňožravci za úplně nejlepší. Sestavili jsme pro vás žebříček tří nejlepších dýní:

  1. Hokkaido (Cucurbita maxima): Tato zářivě oranžová dýně s plody o průměru cca 20–25 cm patří bezesporu mezi nejoblíbenější druhy u nás. Má vysoký obsah karotenu a její velkou výhodou je, že se nemusí loupat, takže při přípravě zůstane zachována spousta vitamínů a minerálů, které jsou ve slupce obsažené. Hokkaido má příjemně jemnou chuť trochu podobnou batátům a je skutečně dietní – ve 100 g je pouze 38 kcal. Lze ji tedy používat jako odlehčenou alternativu jiných příloh, jako jsou brambory. Je perfektní surovinou na krémové polévky, omáčky, ale používá se i k pečení moučníků a přípravě lívanců. Jediný minus spočívá v množství semínek, která je při přípravě potřeba vydlabat.
  2. Muškátová máslová dýně (Cucurbita moschata Butternut): Patří mezi druhy muškátové dýně. Tato dýně s typickým hruškovitým tvarem má tuhou slupku světle oranžové barvy a co do oblíbenosti se drží v těsném závěsu za dýní Hokkaido. Plody máslové dýně mají cca 20 cm, sytě oranžová dužina je o něco tužší než u cukety či okurky a má příjemnou oříškovou chuť. Tento druh dýně se hodí na polévky, omáčky, k zapékání i na přípravu moučníků. Na rozdíl od dýně Hokkaido se musí loupat, ale zase má výrazně méně semínek.
  3. Špagetová dýně (Cucurbita pepo): Vedle svých zářivě oranžových sester působí nenápadně a skromně. Protáhlé plody žluté barvy mají nesmírně jemnou, nevtíravou chuť. Je tedy skvělou volbou, pokud ji chcete „zamaskovat“ do pokrmu připravovaného pro silně konzervativní členy rodiny. Je skvělou variantou na zapékání. Svůj název získala díky tomu, že po upečení se její dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám. Můžete ji také jako špagety klidně použít. A samozřejmě je výbornou přísadou do těsta na moučník nebo na smažené placičky.

Kromě těchto druhů samozřejmě existuje spousta dalších lahodných druhů, například klasická muškátová dýně, dýně Goliáš, Hijinks, dýně bílá, dýně Rouge Vif D’Etampes, Lumina, Crown Prince a spousta dalších.

Podzim má vliv na psychiku i metabolismus, a to nejen u diabetiků. Úprava jídelníčku nestačí

Pokud máte v posledních týdnech náladu pod psa, vaše pleť vypadá, jako byste pár dní nezamhouřili oko, a děsí vás nezřízená chuť k jídlu, která ...

Na hubnutí, detoxikaci i proti rakovině

Výčet zdravotních přínosů dýně je téměř nevyčerpatelný. Dýně obsahují 90 procent vody, hodně vlákniny, málo sacharidů, ještě méně bílkovin a téměř žádné tuky. Naopak obsahují velké množství vitamínů (C, vitamíny skupiny B, provitamin A, E, K) a minerálů (draslík, vápník, měď, hořčík a železo). Dýňová semínka obsahují až 45 % nenasycených mastných kyselin a také nukleové kyseliny, které pomáhají snižovat krevní tlak, zlepšují metabolismus vápníku a přispívají k regeneraci buněk.

Pojďme se podívat, s čím vším nám dýně mohou pomoci:

  • Močopudné účinky: Díky diuretickým účinkům pomáhají dýně při onemocnění ledvin a prostaty.
  • Detoxikace organismu: Dýně pomáhají vylučovat škodlivé látky, posilují imunitní systém a přispívají k pročištění organismu. Pomohou i s překyselením žaludku, protože obsahují alkalizující minerální soli.
  • Pomoc při hubnutí: Díky nízkému obsahu sacharidů a tuků, ale vysokému obsahu vlákniny navozují pocit sytosti, a přitom dodávají tělu spoustu živin. Obsahují také lipolytický enzym, který usnadňuje štěpení tuků a jejich následné odbourávání.
  • Snižování krevního tlaku: Díky malému obsahu sodíku a vyššímu obsahu draslíku pomáhá dýně snižovat vysoký tlak a brání tvorbě krevních sraženin v cévách vedoucích od srdce.
  • Dobré na srdce a cévy: Dýně obsahují jen minimum tuků a sodíku, což jsou látky, které srdci nedělají dobře.
  • Protirakovinové účinky: Kromě spousty dalších přínosů dýní prokázali vědci i jejich protinádorové účinky, zejména pokud jde o rakovinu žaludku, prostaty a prsu.

Jablečný ocet: Skvělý parťák při hubnutí. Snižuje cholesterol a diabetikům pomůže s glykémií

Už Hippokrates přišel na to, že nedestilovaný jablečný ocet je zázračný léčivý a očistný prostředek. Kromě něj jej znali už staří Egypťané, ...

Dýně a diabetes

Podle studie z roku 2018 může tykev velkoplodá (Cucurbita maxima), kam se řadí i dýně Hokkaido, rychle a účinně snižovat vysokou hladinu glukózy v krvi. Pozitivním vlivem dýní na zlepšování managementu cukrovky se zabývala i studie zveřejněná v roce 2023, která vyhodnocovala a potvrdila antidiabetické a antioxidační účinky extraktu z dužiny plodů Cucurbita moschata Duchesne a Cucurbita maxima Duchesne.

Ideální čas na superpotravinu

Je tedy jasno. Dýně jsou úžasnou potravinou, kterou bychom určitě měli do svých jídelníčků zařadit. A protože je podzim a dýní je všude plno, je ideální čas začít s tím teď hned. Příští týden vám přineseme několik oblíbených receptů. Ale budeme moc rádi, pokud se s námi podělíte o nějakou vaši specialitu z dýně. Protože skvělých receptů není nikdy dost!

Zdroje: sciencenews.dk, ncbi.nlm.nih.gov, kucharkaprodceru.cz, jimejinak.cz

3240

Diskuze k článku