Drastickým dietám odzvonilo. Stačí středomořské stravování.

Po Novém roce se ve snaze zhubnout pouštíme do nejrůznějších a mnohdy drastických diet. Nepřirozeným stravováním však riskujeme vlastní zdraví i psychickou pohodu. Nejefektivnější je přitom dlouhodobé stravování podle zásad středomořské kuchyně.

Drastickým dietám odzvonilo. Stačí středomořské stravování.

Při držení diet jsme zvyklí na dodržování určitého systému stravování, počítání kalorií, řešení toho, co si kdy smíme dát a v jakém pořadí. Taková pravidla nás nakonec svazují a omezují. A nakonec danou dietu stejně vzdáme. Přitom stačí rozumný přístup ke stravování, který přináší právě středomořská kuchyně. Nespočívá ve striktně daném jídelníčku a pravidlech, ale spíše v obecných zásadách zdravého stravování, které přináší komfort, s pestrými surovinami.

7 zásad středomořské kuchyně

1. Vše čerstvé

Ve středomořském jídelníčku nehledejte polotovary, konzervované produkty, ani nejrůznější umělá dochucovala. Nesnažte si práci ulehčit a nakupujte neupravené produkty. Pytlík se sušeným kořením vyměňte za květináč s bylinkami. Oproti takovým Španělům či Italům máme nevýhodu, že ne všechny suroviny jsou k dostání čerstvé a mnohdy k nám putují tisíce kilometrů. V našem prostředí je ale nyní velký trend BIO produktů, které rovněž stojí za pozornost.

2. Spousta zeleniny

Většinu jídelníčku a samotných pokrmů tvoří právě zelenina. Jako příloha, ale i jako samotný chod. Zelenou listovou zeleninu můžete jíst každý den bez omezení. Základem salátů, kterých byste měli mít velké porce, mohou být ředkvičky, kapusta a špenát. Ideální zeleninou je okurka. Tvoří ji především voda, bez žádných kalorií navíc. „Jsou ale druhy zeleniny, které jsou bohaté rovněž na cukry, a kterou tedy lze zařazovat příležitostně. Je to například kukuřice, fazolky či hrášek. Saláty rovněž budou postrádat svůj smysl s nejrůznějšími vylepšeními. Například v podobě majonézy, kupovaných dresingů, omáček, dochucovadel, smaženého masa nebo smažených krutonů,“ upozorňuje Věra Burešová, výživová poradkyně NATURHOUSE.

3. Ovoce

Zapomeňte na sladkosti. Maximálně se je snažte nahradit ovocem. Čerstvé ovoce dodává řadu vitamínů, vlákniny a pomáhá hydratovat. Dopřejte si 2 porce ovoce denně k dopolední a odpolední svačině a uvidíte, jak se po krátké době začnete skvěle cítit. Pokud vás syrové jablko či hruška nadýmají, uvařte je například s hřebíčkem a špetkou skořice. Chutnají pak báječně a navíc v chladných měsících krásně zahřejí. Nevyhýbejte se ani citrusům zejména pak v zimě a v sezoně upřednostňujte čerstvé místní ovoce.

4. Kvalitní tuky

Upřednostňujte ty kvalitní, například konzumací ryb, ořechů a semínek. Na studenou kuchyni je nejvhodnější kvalitní olivový olej. Řepkový olej je zase vhodný do teplé kuchyně. Přísun živočišných tuků se snažte omezit. Na druhou stranu jednou za čas namazaný krajíc žitného chleba máslem je lepší než použít margarín.

5. Zdravé varianty příloh

Klasickým českým přílohám o 6 houskových knedlících se spíše vyhněte. Zkuste je obměnit za lehké a chutné typu bulgur, kuskus, quinoa i divoká rýže. Těstoviny volte celozrnné a z pečiva kváskový žitný chléb.

6. Zakysané mléčné produkty

Do pestrého jídelníčku patří také 1–2 porce zakysaných mléčných produktů z důvodu doplnění vápníku a zdraví prospěšných laktobacilů. Spíše než samotné mléko upřednostňujte raději kefír, acidofilní mléko, tvaroh, tvarohové sýry. Snažte se vynechávat nejrůznější slazené mléčné dezerty, pudinky, ale i třeba uzené sýry. Mléko naopak ale můžete využít při vaření jako náhradu za smetanu. Zmíněné laktobacily patřící mezi tzv. probiotika, která pomohou posílit imunitu a přispívají ke správné funkci trávícího ústrojí.

8. Bez vody to nejde

Neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně je dostatečný přísun tekutin. Za den bychom měli vypít minimálně 1,5 čisté, neperlivé a nechlazené vody. Pro lepší chuť můžeme přidat ovoce, zeleninu i bylinky. V chladných měsících pak krásně zahřejí jemné bylinkové čaje.

Zdroj: NATURHOUSE

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na