Dostaňte diabetes II. typu pod kontrolu! MUDr. Radka Nágelová poradí, jak poskládat jídelníček

Dostaňte diabetes II. typu pod kontrolu! MUDr. Radka Nágelová poradí, jak poskládat jídelníček
Zelenina obsahuje minimum cukrů. Zdroj: Shutterstock

Když se řekne diabetická dieta, většina z nás si představí, že nesmí jíst sladké potraviny. Cukr se však často vyskytuje i v potravinách, kde bychom jej vůbec nehledali. Pokud však diabetik respektuje určité zásady zdravého stravování a má představu o výživových hodnotách základních potravin, může díky správně zvolené stravě docílit dobré kompenzace cukrovky.

Základním kamenem léčby cukrovky je diabetická dieta. Pacienti mohou mít k dispozici sebekvalitnější léky, ale pokud nebudou dodržovat dietní opatření, účinnost i těch nejmodernějších léků, popř. inzulinu, nemusí mít dlouhého trvání, protože i léky či inzulin zvládnou vyřešit pouze určité množství cukru v jedné porci.

Základem diabetické diety je racionální pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů. Zastoupeny by tedy měly být jak bílkoviny, a to asi z 10 až 15%, tak tuky tvořící 30–35 % celkové energie a konečně také cukry, které tvoří zhruba 50–55% celkově přijaté energie. Denně bychom také měli sníst asi 20–30g vlákniny.

Hodnota 50–55% cukrů z celkově přijaté energie vypadá na první pohled jako nepřiměřené množství, je však potřeba říci, že se z velké části jedná o takzvaně dlouhé cukry neboli polysacharidy, které jsou obsaženy v mouce či přílohách a jsou poměrně kaloricky bohaté, takže celkové množství potravin, které tyto polysacharidy obsahují, není nikterak ohromující.

Zpestřete svůj pitný režim vysoce hodnotným nápojem. Kokosová voda tělo ozdraví a potěší i diabetiky!

Kokosová voda nejen skvěle osvěží, ale je výborným spojencem také v péči o pleť a vlasy. Díky obsahu vitamínů a minerálů je opravdovým pokladem ...

Kde všude se tedy cukry vyskytují?

Ve všem, co obsahuje mouku. Je jedno, jestli se jedná o mouku pšeničnou, žitnou, kukuřičnou, rýžovou, pohankovou či např. špaldovou. Cukr je tedy obsažen ve světlém i tmavém pečivu, chlebu, koláčích, buchtách, oplatkách, krekrech, tyčinkách, ale i rýžových chlebíčcích či knäckerbrotech. Cukr také obsahují ovesné vločky, kukuřičné lupínky i další snídaňové cereálie nebo müsli tyčinky, stejně jako různé snídaňové kaše.

Může se také stát, že některé druhy tmavého pečiva, které je diabetikům běžně doporučováno, mohou mít větší obsah cukru než pečivo světlé, protože jsou přibarveny karamelem.

V přílohách – to znamená v bramborách, rýži, knedlících (je jedno, jestli jde o knedlíky bramborové či kynuté), těstovinách, ale také v luštěninách, kuskusu, bulguru, pohance, sóji či quinoi. Pokud dáváme do polévky nudle či noky nebo je polévka zahuštěná moukou, je potřeba také počítat s tím, že obsahuje cukr.

V mléce, zakysaných mléčných výrobcích a v jogurtech se cukr také vyskytuje. Cukr však není obsažen v sýrech nebo tvarohu, i když i tyto potraviny mohou u některých jedinců způsobit zvýšení hladiny krevního cukru.

V ovoci. Na ovoce se dost často zapomíná, často slýcháváme: jezte ovoce a zeleninu, je to zdravé. Zatímco ve většině druhů zeleniny je cukru opravdu minimum, ovoce obsahuje velké množství ovocného cukru (fruktózy), takže je potřeba pečlivě hlídat, kolik ovoce za den zkonzumujeme. Fruktóza je také obsažena v medu, takže záměna medu jako zdravého sladidla za cukr také není ideální (1 lžička medu = 1 kostka cukru).

Pátou skupinou ve výčtu potravin, které obsahují cukr, je pivo. V něm je cukr obsažený ve sladu, který je k výrobě potřeba. Proto snížená konzumace piva může přispět k výraznému zlepšení krevního cukru i k redukci hmotnosti. Pokud byste však zvolili nealkoholické pivo či diabetické pivo, moc si nepomůžete, i tyto výrobky obsahují cukr.

Houbová sezóna je v plném proudu. Diabetici by se měli vydat pro léčivé houby jako první!

Houbám se diabetici rozhodně nemusí vyhýbat, právě naopak. Pokud vám ještě nezachutnaly, zkuste jim dát šanci! V tomto článku se dozvíte o jejich ...

Co může člověk s diabetem jíst?

Po přečtení předchozího výčtu potravin, které obsahují cukr, jste mohli dospět k závěru, že nic. Tak zlé to však není, jenom je potřeba, jak již bylo řečeno v úvodu, respektovat určitá pravidla:

  • Jíst pravidelně po menších porcích. Tělo si totiž s menšími dávkami cukru v jedné porci poradí lépe, než když sníme větší množství cukrů najednou. Na vstřebávání cukrů má vliv také obsah např. vlákniny či tuků v potravě. Na snídani zkonzumujte tedy ideálně maximálně 40g sacharidů, na svačinu 35g, k obědu 50g sacharidů, na svačinu 30g a k večeři pak 50g sacharidů.
  • Znát velikost jednotlivých porci a jednotlivé typy cukrů mezi sebou raději moc nekombinovat.
  • Vyhnout se DIA potravinám. Tyto potraviny mají sice snížené množství cukrů, ten je však často nahrazen tukem. Pokud se jedná o kompoty, džemy, džusy či cokoliv, co obsahuje mouku (oplatky, vánočky), neexistuje způsob, jak cukr z těchto surovin odstranit, i když se jedná o DIA výrobek. Navíc je dost častá úvaha – je to DIA, tak to přece můžu neomezeně, což také není pravda!
  • Dát si pozor na slazené nápoje. Slazená voda či minerálka obsahuje 15–20 kostek cukru na 1 lahev s obsahem 1,5 litru!!! Ve 2 litrech klasické Coca-Coly je 50 kostek cukru a ani česká Kofola na tom není o moc lépe. Také sirupy, ať už kupované nebo domácí, obsahují doslova koncentrát cukru. Konzumaci jakéhokoliv piva raději minimalizujte. Víno i tvrdý alkohol sice cukr obsahují také, ale alkohol, který je v těchto nápojích obsažen, nezpůsobí velký nárůst hladiny cukru v krvi. I větší množství tohoto alkoholu však zdravé není.
  • Pozor na večerní uždibování k televizi. Cukr obsahují chipsy, krekry i tyčinky, stejně jako různé oplatky či sladkosti, tj. tyčinky, bonbóny – např. želé bonbóny obsahují čistý glukózo-fruktózový sirup.

Cukr se nevyskytuje v mase, uzeninách, vejcích, sýrech, tvarohu, másle, ať už klasickém či rostlinném, v oleji, v minimálním množství je v zelenině. Pokud je na výrobku uveden pojem „sacharidy, z toho cukry“, zajímá nás vždy celkové množství sacharidů, protože pojem cukry nám pouze říká, kolik rychlých cukrů z celkového množství sacharidů potravina obsahuje. Pro nás je však důležité celkové množství sacharidů, ne pouze rychlých cukrů.

Jak velké by měly být jednotlivé porce?

  1. Pečivo nebo chleba. Ideálně 1,5–2 krajíce o hmotnosti 60g nebo 1,5–2ks pečiva (50 g) – v závislosti na typu diety – obsahují doporučovaných 40g sacharidů, pokud však snídáte mléko, ať už v kávě nebo samostatně, popř. jogurt, můžete sníst pouze 1 krajíc nebo 1 kus pečiva společně s tímto mléčným výrobkem. Jako velmi výhodné se nyní jeví večerní pečivo, fit chleba či proteinové chleby, kde je část mouky nahrazena bílkovinnou složkou a nedochází tedy k takovému nárůstu glykemií po jídle. Navíc u určitého procenta lidí kombinace mléčného a obilného cukru vede k tomu, že glykemie po jídle velmi rychle vzroste, i když dodržíte doporučené množství dle jídelníčku.
  2. Přílohy. Tři brambory velikosti slepičího vejce (150 g), 140g bramborové kaše, 2 kopečky rýže (100g vařené), 3 plátky knedlíku (bramborový či houskový), 100g vařených luštěnin (9 polévkových lžic) nebo 1 krajíc chleba či 1 kus pečiva. Toto množství společně s moukou použitou do polévky obsahuje doporučovaných 50g sacharidů.
  3. Mléčné výrobky. Hrnek mléka nebo zakysaného mléka, 150ml jogurtu obsahuje cca 10–15g cukru.
  4. Ovoce. 150g ovoce, což je jedno středně velké jablko nebo pomeranč či mandarinka, popř. menší banán. Každý z těchto druhů ovoce obsahuje v tomto množství cca 6 kostek cukru (tj. 30g sacharidů), 100g melounu obsahuje 2 kostky cukru. Pozor na hroznové víno, tam je koncentrace cukrů zdaleka největší, diabetik v jedné porci může 10–12 kuliček. Není moc vhodné konzumovat ovoce na noc, ráno mohou být naměřeny vyšší hodnoty krevního cukru.

Takže na závěr snad jen slovy Vlasty Buriana v pohádce Sůl nad zlato: Přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně…

Kdo je MUDr. Radka Nágelová? Je lékařkou Diabetologického centra ve Fakultní nemocnici v Ostravě a o pacienty se stará také na ostravské Poliklinice Agel. Specializuje se na léčbu pacientů s diabetem 1. typu, kteří jsou léčeni inzulinovou pumpou a využívají ke své léčbě moderní technologie. Také se věnuje péči o těhotné pacientky, ať již s gestačním diabetem nebo s diabetem diagnostikovaným před otěhotněním. Ve volném čase odpočívá při cestování, turistice a lyžování.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný text užitý v původním znění a se souhlasem autorky MUDr. Radky Nágelové

28727

Diskuze k článku