
Dětské knihy pro malé diabetiky budou bavit i rodiče. Které dodají inspiraci a vnitřní sílu?
Kdo nejí sladkosti, má lepší kompenzaci. To ví určitě každý, kdo si musí píchat inzulin. Byli jsme však zvědaví, jak se s tím vyrovnávají naši dospívající. Proto jsme pro ně připravili malý dotazník a vyjeli na tábor.
Sedáme si do táborové jídelny – 20 dívek a 24 chlapců ve věku 12–17 let. Všichni mají cukrovku a léčí se inzulinem. Rozdáváme jim dotazník o sladkostech. Otázky jsou prosté, jejich přehled najdete níže. Děti začínají přemýšlet a psát. Každý sám za sebe a kupodivu neopisují. Dokonce je klid. Ten jindy v jídelně na táboře nebývá! Test je baví a nás také. Co se asi dozvíme?
Zkusíte si na otázky také sami poctivě odpovědět?
V naší skupině dospívajících má glykovaný hemoglobin (Hb) 5 dětí pod 59 mmol/mol (tj. výborný), 21 dětí 60–79 (horší až špatný) a 18 dětí nad 80 (velmi špatný). Na otázku „Jíš sladkosti, když nemáš hypo?“ odpovědělo 63 % dětí kladně. Přitom více je jedí děti s horším Hb.
Druhá otázka „Jak často je jíš?“ ukázala, že děti s horším Hb jí sladkosti poměrně častěji, dokonce i denně, zatímco děti s dobrým Hb jedí sladkosti méně často a rozhodně ne denně.
V otázce „Proč jíš sladkosti, když právě nemáš hypo?“ se prakticky všechny děti shodly. Jako hlavní důvod udávají chuť na sladkost.
Rozdíly jsou však v tom, zda to jejich rodiče vědí, nebo ne. U dětí s dobrým Hb (pokud sladkosti jedí) jsou většinou rodiče „v obraze“. Bohužel polovina dětí, které si sladkosti dopřávají, je jedí alespoň občas tajně – a jsou to opět děti s horším Hb.
Patříte-li k zastáncům zdravé stravy, jistě vám neunikl nedávný mediální hořčíkový boom. O hořčíku se v poslední době mluví, a to z ...
Dotazník jasně ukázal, že nejoblíbenější sladkostí je u dospívajících čokoláda. Zvítězila zejména u dětí s horším Hb. U otázky „Co uděláš (upravíš), když sníš sladkost?“ jsme však dospěli k závažnému zjištění – 8 dětí (18 % z dotázaných) uvedlo, že i když sní sladkost, neudělá žádná opatření, která by mohla pomoci kompenzaci cukrovky zlepšit (např. přidání inzulinu nebo pohybu).
Dotazem na úpravu inzulinu se ukázalo, že více dětí s lepším Hb si upraví inzulin a naopak děti s horším Hb inzulin nemění (je to 18 dětí ze 44!).
Na poslední otázku „Jak moc ti vadí, že sladkosti pro tebe nejsou vhodné?“ odpovídaly děti pomocí stupnice od 1 (= nevadí vůbec) do 5 (= vadí strašně moc). Většině dětí vadí uvedená skutečnost „průměrně“ (v průměru 2,4–2,8). Přitom děti, kterým to „vůbec nevadí“, mají lepší Hb ve srovnání s těmi, kterým to „vadí strašně moc“.
Pozoruhodná, i když ne příkladná byla odpověď chlapce, který má kupodivu výbornou kompenzaci cukrovky (glykovaný Hb 58 mmol/mol): „To, že nemohu sladkosti, mi vůbec nevadí, protože je normálně jím.“
Imunologické vyšetření je z veřejného zdravotního pojištění plně hrazeno na základě indikace praktickým lékařem. Veškerá vyšetření a odběry je ...
Výsledky tohoto dotazníkového průzkumu nám jasně ukazují, na co se máme při edukaci zaměřit. Nabízí se například ovlivňování chuti na sladké (zejména na čokoládu) nebo upravování dávek inzulinu v souvislosti s konzumací sladkostí. Při pátrání po příčinách „nevysvětlitelného“ zvýšení hodnot glykovaného Hb nesmíme zapomínat na možnost utajeného pojídání sladkostí. V každém případě ti, kteří sladké „nemusí“, mají život jednodušší.
A těm ostatním, co se bez sladkostí obejít nedovedou, doporučujeme nejíst je potají a konzultovat podmínky konzumace ve své diabetologické ordinaci. A jak jste na tom se sladkostmi vy?
Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný text použitý v původním znění se souhlasem autora MUDr. Jaroslava Škvora, CSc.
996