-- reklama --

Dopřejte si zakysaný mléčný výrobek každý den. Hodit se bude skvěle i do těsta na kakaové řezy s kokosem!

Dopřejte si zakysaný mléčný výrobek každý den. Hodit se bude skvěle i do těsta na kakaové řezy s kokosem!
Zkuste zakysané mléčné výrobky v receptu z kakaa a kokosu. Zdroj: Shutterstock

Mléko a výrobky z něj jsou od pradávna považovány za zdroj důležitých živin. Některé novodobé stravovací směry by s tím možná nesouhlasily, ale pravdou je, že mléčné výrobky jsou vzhledem ke svému poměru živin, vitamínů a minerálů ideální potravinou, kterou byste měli konzumovat každý den. Jak je to však se zakysanými produkty? Zjistěte společně s námi jejich benefity a zakomponujte je třeba do kakaových řezů!

Mléčné výrobky jsou skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů B, A, D a E, které se rozpouští v mléčném tuku, dále obsahují nenasycené mastné kyseliny, jód a k tomu všemu i velice důležitý prvek pro lidský organismus – vápník.

Zakysané mléčné výrobky

Všechny výše uvedené vlastnosti, a dokonce i něco navíc, mají pak zakysané mléčné výrobky. Ty se vyrábí kysáním neboli fermentací a řadí se mezi ně jogurty, zakysaná mléka (kefír, acidofilní mléko, podmáslí) a zakysané smetany. Všechny tyto produkty obsahují živé mikroorganismy, které jsou velice důležité pro naše zdraví. Zakysané výrobky jsou dokonce stravitelnější nežli mléko. Dále pak:

  • bílkoviny obsažené v zakysaných mléčných výrobcích jsou díky rozštěpení mléčnými kulturami také lépe stravitelné,
  • se zakysanými výrobky dokáže tělo využít vápník mnohem lépe,
  • a stejně tak to platí pro vitamín K, který je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy.

Probiotika obsažená v zakysaných výrobcích kromě jiného posilují imunitní systém, upravují trávení a působí proti infekcím v těle.

UPOZORNĚNÍ: Velký pozor si dejte na ochucené kysané mléčné výrobky, které obsahují velké množství přidaného cukru. 

Šťavnaté švestky jsou zdravou letní dobrotou a všelékem. V nákypu s kuskusem vám zachutnají!

Právě teď, kdy už léto pomalu mává na rozloučenou, dozrávají na našich zahrádkách švestky – malé modré peckovité ovoce. Mnoho diabetiků může mít ...

Recept: Kakaové řezy se zakysaným mléčným výrobkem

Tento recept je v naší rodině už od nepaměti. Moje maminka ho připravovala poctivě z řepného cukru a bílé pšeničné mouky. Já se však rozhodla recept trochu odlehčit – a hlavně přizpůsobit potřebám diabetika. Věřte však, že rozdíl byste jen těžko poznali.

TIP: Jako zakysaný mléčný výrobek použijte kefír, acidofilní mléko nebo podmáslí. 

Potřebné suroviny:

  • 350 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 g sladidla (xylitol, Erythritol, čekankový sirup)
  • 1 celé vejce
  • 150 ml rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce jedlé sody (nebo 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva)
  • 1/2 litru zakysaného mléčného výrobku
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • strouhaný kokos
  • marmeláda

Postup:

  1. Rozpalte troubu na 180 °C a vyložte si plech o velikosti cca 30 x 25 cm pečicím papírem.
  2. Všechny uvedené ingredience, od mouky až po citronovou kůru, smíchejte dohromady a připravenou směs přelijte na připravený plech.
  3. Těsto pečte přibližně 40 minut (zapíchnutá špejle vám napoví, jestli jsou už kakaové řezy hotové).
  4. Nad párou si nechte rozpustit kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaa s trochou ztuženého tuku.
  5. Vychladlé řezy potřete marmeládou (já ráda používám ty nízkosacharidové), polijte rozpuštěnou čokoládou a nakonec posypte kokosem.

Dobrou chuť.

Zdroj: recept autorky

72036

Diskuze k článku