Doplňky s omega-3 při diabetu? Škodlivé nejsou, ale…

Vyplatí se lidem s diabetem 2. typu užívat doplňky z rybího oleje s omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami? Britští vědci si to ověřili. Zjistili, že tyto doplňky stravy nejsou pro organismus diabetiků škodlivé, ale současně jim ani nepřináší příliš velké zdravotní benefity.

Doplňky s omega-3 při diabetu? Škodlivé nejsou, ale…
Zdroj: Shutterstock

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny obecně prospívají lidskému organismu a uvádí se, že by mohli pomoci s prevencí obezity a diabetu 2. typu. Jejich užívání je propagováno v rámci zdravého životního stylu, ačkoliv existovaly nepotvrzené důkazy o tom, že užívání omega-3  mastných kyselin může negativně ovlivnit metabolismus glukózy u lidí s diabetem 2. typu. Světová zdravotnická organizace (WHO) se proto rozhodla prověřit, jak je tomu ve skutečnosti, tedy jaký přínos má užívání omega-3 mastných kyselin pro lidi s diabetem 2. typu. Kvůli tomu byly podrobně rozebrány výsledky více než 80 studií na toto téma a navíc byl proveden i vlastní odborný výzkum, kterého se zúčastnilo více než 58 000 dobrovolníků.

Výsledky přiblížila Dr. Julii Brainard, jedna z vedoucích výzkumu: „Zjistili jsme, že užívání doplňků obsahujících omega-3, které mají sloužit jako prevence vzniku diabetu 2. typu, nemá vědecky podloženou a prokazatelnou hodnotu.“ Jiný vědec, Douglas Twenefour, prohlásil: „Omega-3 mastné kyseliny jsou zásadní pro naše celkové zdraví, je ovšem výrazně lepší, když lidé s diabetem 2. typu tyto látky přijímají přirozeným způsobem (například tak, že si dvakrát týdně dopřejí porci ryb), než aby zbytečně užívali potravinové doplňky, které nemají pro jejich organismus velký přínos.“