HemaGel Banner

Dna a dieta: Jakým potravinám se raději vyhýbat?

Dna a dieta: Jakým potravinám se raději vyhýbat?
Při dnovém onemocnění hlídáme obsah purinů ve stravě, ze kterých vzniká kyselina močová. Zdroj: Shutterstock

Jestliže vás trápí onemocnění dnou, pak by se měli změnit i váš jídelníček. Dna je totiž označována také jako „nemoc králů“, protože vzniká z přemíry alkoholu, časté konzumace červeného masa a potravin bohatých na tzv. puriny. Které to jsou a jak se při dně stravovat správně poradí zkušená nutriční terapeutka.

Nutriční terapeutka se zaměřením na diabetes 1. i 2. typu. Zkušenosti má ale i s dnovým onemocněním, hypofunkcí štítné žlázy, anémií nebo potravinovými alergiemi. Upravuje jídelníčky vegetariánům, vitariánům, dětem i kojícím maminkám. Je stálou autorkou informačního portálu Celostnimedicina.cz a do DIAstylu přispívá svými odlehčenými recepty na moučníky.

Co jsou to puriny?

Existují dva druhy purinů – jedny jsou přirozeně produkovány v lidském těle a druhé jsou ty, které přijímáme z potravin. Tyto sloučeniny se v těle rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystalky a ty se následně ukládají v kloubech. A právě tady mohou způsobit bolest a zánět – tzv. dnu.

Jakým potravinám se vyhýbat?

Při dnovém onemocnění hlídáme obsah purinů ve stravě, ze kterých vzniká kyselina močová. Obecným doporučením je vyhýbat se právě takovým potravinám, které obsahují více než 40 mg purinů na 100 g výrobku. Mezi potraviny bohaté na puriny řadíme:

  • Maso z mladých zvířat, zvěřina, uzeniny, paštiky, masové vývary, vnitřnosti, masové koncentráty typu masox,
  • sleď, tuňák, ančovičky, sardinky,
  • tučné sýry,
  • luštěniny, sója a výrobky z ní,
  • kakao, čokoláda,
  • droždí, kynuté pečivo,
  • zelený hrášek,
  • silný černý čaj,
  • koření typu kari, chilli, pepř,
  • alkohol, nejvíce pivo.

Alkohol NE aneb Mějte se na pozoru

U alkoholu bych ráda učinila zastávku, neboť velmi často přiživuje a spouští ataku dny. Jeho nevýhodou je, že zvyšuje hodnoty kyseliny močové v těle, zároveň též znesnadňuje organismu kyselinu močovou vyloučit. Dalším problém může být fakt, že mnohý alkohol sytí, například pivo, což může opět celý problém pozvednout. Při hladu se totiž obsah kyseliny močové v krvi zvyšuje. Na mysl možná vytane nápad, kdy pivo vyměníme za konzumaci vína, to sice puriny neobsahuje, nicméně jakýkoli alkohol znesnadňuje vylučování kyseliny močové z těla pryč.

Přijatelná dávka purinů na den činí asi 200 mg. V jednom litru piva jich ale spotřebujeme zhruba 160 mg.

Cukrovka a problémy pohybového aparátu spolu úzce souvisí

Při tomto metabolickém onemocnění dochází k dlouhodobě zvýšené hladině cukru v krvi neboli hyperglykémii. Podle toho, jak k ní dochází, se ...

A co je tedy dovoleno?

Vyšší obsah purinů obsahují také běžně dostupné ingredience, jako je mák, slunečnicové semínko, rozinky, ovesné vločky, špenát či růžičková kapusta, nicméně tyto potraviny bych v umírněném množství v jídelníčku nechala. Jedinou výjimkou je stav bolestivé ataky, kdy je zcela nezbytné najet na léčivý, klidový režim.
Za bezpečné potraviny pokládám tyto:

  • Zelenina a ovoce, zejména hlávkový salát, cuketa, mrkev, okurky, pórek, avokádo, zelí, dýně, třešně, jahody, borůvky, citrusy, jablka,
  • celozrnné pečivo, nejlépe žitné,
  • nízkotučné mléčné výrobky, Lučina, žervé, mozzarella, eidam 30 % tuku,
  • vejce s mírou, v dietní úpravě,
  • hovězí, telecí, slepice, zajíc, losos,
  • špalda, jáhly, čirok, slzovka, rýže basmati, brambor vařený ve slupce, batát,
  • rostlinné oleje, nejlépe lněný, konopný, které vykazují protizánětlivý efekt,
  • bylinné čaje, kromě zázvoru.

Nezapomínejte na bylinky

Z bylin doporučuji bršlici kozí nohu, kterou můžeme konzumovat v jejím čerstvém stavu, případně pak ve formě tinktury, kterou však kapeme do horkého čaje, abychom eliminovali obsah alkoholu. Z mé zkušenosti vyplývá, že pokud klient užívá dlouhodobě a zároveň též dodržuje dietní opatření, je zcela běžné, že se dnové ataky přiblíží nule. Bršlici lze konzumovat také čerstvou, v salátech, jako lahodný posyp na polévky nebo přísadu do pomazánek. Bršlici lze podusit na chutný špenát, přichystat z ní pesto, krémovou polévku. Výborným tipem je také pojídání protizánětlivých třešní, z nichž uchováváme rovněž i stopky, ze kterých můžeme vařit léčivý odvar a ten pak popíjet jako prevenci pakostnice. Při dnové bolesti doporučuji klouby mazat kostivalovou mastí, případně mastí z třezalky tečkované.

Zmrzlé rameno u diabetiků: Vyhněte se mu díky správnému nastavení ramenního kloubu

Pravidelné cvičení na ramenní kloub je důležité pro udržení jeho zdraví a mobility. Diabetes bývá jednou z příčin rozvoje některých kloubních ...

Jak na zdravé stravování?

  • Zajistit plynulou pravidelnost stravy během dne,
  • masové dny prostřídat se dny vegetariánskými,
  • pokud už maso, vařit jej ve vodě, čímž eliminujeme obsah purinů, vyloučí se,
  • nehladovět, při hladovění se vyplavuje kyselina močová a může způsobit záchvat,
  • dopřát si alespoň 3 porce zeleniny denně, 2 porce čerstvého ovoce,
  • zajistit dostatečný pitný režim,
  • kořenit velmi jemně, využívat léčivých bylinek,
  • jídelníček stavět na neopracovaných potravinách,
  • zcela odbourat alkoholické nápoje (pivo, destiláty).

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný text užitý v původním znění a se souhlasem autorky Mgr. Zuzany Švédové, DiS.

14595

Diskuze k článku