Dieta při onemocnění ledvin u diabetiků

Nejen diabetická nefropatie, ale všechna vleklá onemocnění ledvin mohou vést k postupnému poklesu jejich funkce. Nemocným s diabetem hrozí 20× vyšší riziko chronického selhání ledvin. I když jsou již chorobné změny přítomny, vhodnými dietními úpravami můžeme ulehčit činnost ledvin a průběh chronického selhání zpomalit.

Dieta při onemocnění ledvin u diabetiků

Diabetická nefropatie

Nejvýznamnější chorobou ledvin u diabetiků je diabetická nefropatie, tj. poškození ledvinných klubíček (glomerulů) dlouhodobě vysokou hladinou cukru v krvi. Svoji roli zde hraje i dědičnost.
Jestliže k vývoji diabetické nefropatie dojde, nelze ji úplně vyléčit, ale vhodnými opatřeními můžeme zpomalit její průběh.

Mezi tato opatření patří:

  • pečlivé dodržování množství sacharidů v jednotlivých jídlech,
  • správné časové intervaly mezi jídly,
  • vyhnutí se jednoduchým sacharidům
  • úprava léčebného režimu po dohodě s vaším ošetřujícím lékařem.

To by mělo vést uspokojivým hladinám krevního cukru, a tím ke zpomalení vývoje choroby.

Jak sestavit vhodnou dietu?

Při sestavení vhodné diety je vždy základním hlediskem stupeň poškození ledvinných funkcí. Proto se liší dietní opatření pro pacienty s ledvinnou nedostatečností a pacienty transplantované, kde jsou ledviny v určité míře funkční, a pro pacienty s ledvinným selháním, kteří jsou léčeni dialýzou. (V takových případech záleží také na zvolené metodě a frekvenci dialýzy.) Dále bereme ohled na základní příčinu ledvinného selhání a komplikující choroby, v našem případě na cukrovku. Jídelní plán nelze stanovit obecně, musí být individuální.
V počátečním stadiu poruchy nejsou ledviny schopny udržet potřebné množství tekutin a solí. To vede k vysoušení organismu a ke snížení obsahu důležitých minerálních látek v krvi. Moč není dostatečně koncentrovaná a její množství dosahuje až několik litrů denně. Tehdy je třeba příjem tekutin a solí zvýšit natolik, aby byly tyto ztráty nahrazeny. Při dalším poklesu funkce ledvin se množství moči i vyloučených solí a odpadních látek sníží. Ledviny nestačí udržovat stálost vnitřního prostředí. Nemocný je v této fázi ohrožen na životě otravou z nahromaděných látek vznikajících v těle. Jedovaté látky nemohou být vyloučeny močí. Dále se v těle hromadí také voda, dochází k otokům a zhoršuje se hospodaření s minerály. Právě proto jsou nutná dietní opatření, která upravují přísun těchto látek do těla a optimalizují jeho schopnost s těmito látkami hospodařit. Narušena je schopnost ledvin tvořit látky hormonální povahy; je snížená tvorba erytropoetinu, který ovlivňuje tvorbu červených krvinek a reninu, což narušuje hospodaření s vodou a solemi, jak bylo již zmíněno.
Jídelní plán sestavujeme tak, aby vzestup odpadních látek v těle byl co nejpomalejší.
Dietní opatření stanovuje ošetřující lékař podle výsledků laboratorních vyšetření a klinického stavu pacienta.

Sledujeme a upravujeme:

1. Příjem tekutin, aby bylo jejich množství v těle (hydratace) přiměřené

Jestliže se výrazným způsobem sníží tvorba moči, je nezbytné přiměřeně snížit i příjem tekutin. Je třeba počítat nejen tekutiny, které nemocný vypije, ale i vodu skrytou v potravě, např. vodu v ovoci a zelenině, mléko použité pro přípravu pudinku. Slaná i sladká jídla vyvolávají pocit žízně, z tohoto důvodu se snažíme méně solit a sladit umělými sladidly. Proto je také vhodné se vyvarovat pití minerálek i sladkých nápojů. Pocit žízně nejsnáze potlačí nápoje nakyslé chuti, např. voda nebo čaj s citronem.

2. Příjem sodíku

Při velkých ztrátách sodíku močí musíme sodík doplnit. Je přítomný hlavně v kuchyňské soli. Snížení jeho příjmu je nezbytné při vysokém tlaku, který ledviny dále poškozuje. Maximální omezení solení a slaných výrobků je nutné také při zadržování tekutin v těle, které se projeví rychlým hmotnostním přírůstkem a vznikem otoků.

3. Příjem draslíku

Jedním z minerálů, jehož hladinu v krvi při onemocnění ledvin musíme hlídat hlavně při významném poklesu tvorby moči, je draslík. Vysoké či naopak nízké množství draslíku v krvi nepříznivě ovlivňuje činnost srdce. Zvláště nebezpečné je hromadění draslíku, které se projevuje svalovou slabostí, nepravidelnou srdeční činností nebo i srdeční zástavou.
Při vysoké hladině draslíku vynecháme potraviny bohaté na draslík, například luštěniny, ořechy mandle, arašídy, mák, kapustu, kakao, brambory syrové, telecí maso, švestky, meruňky, banány, angrešt. Množství draslíku v potravinách snížíme vařením, pokud slijeme vodu, ve které se vařily, např. ve 100 g syrových brambor je 568 mg draslíku, ale ve 100 g vařených brambor je jen 325 mg.
Náhradní sůl s chloridem draselným (KCl) nesmí být používána. Je vhodné preferovat potraviny chudé na draslík, jako jsou například sýry, zelené fazolky, vařený květák, tvaroh, borůvky.

4. Příjem bílkovin

Při snížené funkci ledvin a s ní souvisejícím zpomalení vylučování dusíkatých látek z těla (vznikají při metabolismu bílkovin). Bílkoviny mírně omezujeme již v počátečním stadiu ledvinného selhání. Pokud se ledvinné funkce dále zhorší, zredukujeme denní příjem bílkovin na 40–60 g denně výjimečně méně. Je třeba zařazovat co nejkvalitnější bílkoviny, které obsahují velké množství pro tělo nenahraditelných (esenciálních) aminokyselin. Přednost mají bílkoviny obsažené v libovém mase, vejcích, mléce a mléčných výrobcích (70 % živočišných a 30% rostlinných bílkovin). Aby bylo možné vytvořit přijatelný jídelníček, je většinou nutné užívat nízkobílkovinné pekárenské výrobky. Sestavení diety pro pacienty s diabetem a nedostatečností ledvin je velmi obtížné. U těchto nemocných je limitován přísun sacharidů, tuků i bílkovin. Všem těmto požadavkům není snadné vyhovět. Proto se u diabetiků nízkobílkovinná dieta používá jen krátce a dává se přednost náhradě funkce ledvin dialýza, transplantace ledvin). Přísně nízkobílkovinnou dietu (20 g–30 g) lze individuálně použít u kompenzovaného diabetika 2. typu. U obézních diabetiků 2. typu lze při zvýšené kontrole použít krátkodobě nízkobílkovinnou dietu s nižší energetickou hodnotou.
Pokud jsou velké ztráty bílkovin močí spojené s otoky, je třeba jejich denní příjem navýšit o množství ztracené za den močí.
Obsah bílkovin a minerálů lze vyhledat ve speciálních tabulkách, které pacientům poskytne jejich ošetřující lékař či dietní sestra.

5. Přiměřenou energetickou hodnotu

Strava musí obsahovat dostatek energie, aby nedocházelo k spotřebování vlastní svalové hmoty. Využití svalů, jako zdroje energie, by mimo jiné mělo za následek další hromadění jedovatých látek v krvi, které pocházejí právě z bílkovin tělu vlastních. Zdrojem energie musí být sacharidy a tuky. Nadměrná konzumace tuků může být škodlivá pro jejich nepříznivý vliv na ledvinnou tkáň a urychlení arteriosklerosy. Proto zvyšujeme povolené množství sacharidů a současně upravujeme léčbu cukrovky.

6. Hladinu fosforu a vápníku

Hladina fosforu v krvi bývá obvykle zvýšena, a to má nepříznivý vliv na stavbu kostí. Při nižším obsahu bílkovin v dietě je přijímáno i menší množství fosforu. Hladinu kalcia ošetřující lékař pravidelně sleduje a v případě nutnosti podává preparáty, které obsahují vápník, případně vitamín D. Porušená funkce ledvin vede k nerovnováze v hospodaření fosforem a vápníkem, což se projeví odvápněním kostí a naopak ukládáním vápníku do některých měkkých struktur.

7. Příjem vitamínů

Podáváme vitamíny C (50 mg–100 mg), pyridoxin (50 mg), kyselinu listovou (10 mg). Vitamíny A a E nepodáváme, jejich hladiny mohou být zvýšené.

Dodržování dietních omezení hlavně v pokročilém stadiu selhání ledvin a při současné přítomnosti diabetu klade velké nároky na sebekázeň a pevnou vůli postiženého. Rodina a přátele nemocného mohou v nelehké situaci pomoci, když pochopí stejně jako pacient, proč jsou tato omezení nezbytná.

MUDr. et Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

1
Komentujte

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Petr Horník Recent comment authors
  Subscribe  
nejnovější nejstarší nejlépe hodnocené
Upozornit na
Petr Horník
Host
Petr Horník

Po úrazu jsem měl třikrát zlomenou holení kost, jsem začal mít problémy s pohybem pravé kyčle. Během třiceti let jsem přibral 40 kg a od roku 2018 zase 12 kg ztratil. Jsem epileptik GM některé věci se mi zakazují pepř, skořice, kakao. Zvednul se mi TK, jsem alergický na mléko a začal chodit na nefrologii. Dostal jsem doporučení nejíst čočku, v krvi jdou puriny, nedostatek draslíku. Jakou dietu bych měl dodržovat, pokud k tomu mám cukrovku druhého typu?
V močovém měchýři mi byl odstraněn papylom, s doporučením pít velké množství tekutin.