
Výživa: Než se pustíte do změny… aneb Kde se stala chyba?
Zelené fazolky se dostaly do našich končin z Peru a Mexika. Staly se nedílnou součástí evropských kuchyní. Rovněž si získaly oblibu v naturopatii, převážně jako dobrý zdroj cenných vitamínů a minerálů, a to nejen pro diabetiky. Vůbec nejlépe si je vychutnáte v jejich sezóně.
Pro diabetiky představují silného spojence nejen díky nízkému glykemickému indexu. Jsou ideální jako součást podzimních jídel, plné vlákniny a můžete si je vychutnat v překvapivých kombinacích, které určitě nezklamou vaše chuťové pohárky.
Zelené fazolky jsou v prvé řadě pro diabetiky úžasným zdrojem vlákniny. Ta je důležitá nejen k podpoře dobrého trávení, ale rovněž hraje velmi podstatnou roli při udržení krevního cukru na uzdě. Díky ní se totiž zpomalují trávicí procesy, a tím pádem dochází k postupnému uvolňování glukózy do krevního oběhu. Tím se snižuje riziko vzniku hyperglykémie po jídle.
Diabetici ocení zelené fazolky rovněž jako potravinu s nízkým glykemickým indexem (GI30) i kalorickou zátěží.
Zelené fazolky obsahují oba typy vlákniny (rozpustnou a nerozpustnou). Nerozpustná vláknina podporuje zvýšení objemu stolice a zabraňuje vzniku zácpy. Rozpustná forma pak prospívá prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění a podporuje úspěšný management hladin krevního cukru u diabetu.
Výhody kopru jsou mnohé. Je například velmi kvalitním zdrojem minerálních látek a vitamínů důležitých pro zachování dobrých funkcí vašeho ...
Zelené fazolky nejsou vůbec nudnou potravinou. Nemusíte je totiž připravovat jenom klasicky jako tradiční českou omáčku. Překvapivě nabízejí mnoho radosti v obměně jídelníčku a poskytují tomu, kdo je konzumuje, jeden z klíčů k udržení dobrého zdraví. Jejich sezóna je v létě a protahuje se do podzimních dnů. Nejlepší jsou lusky, které jsou jemné a šťavnaté.
Pro vaření si vyberte fazolky, které jsou tmavě zelené, pevné a křupavé, s hladkou, napnutou slupkou.
Vyhněte se zeleným fazolkám se žlutavým nebo nahnědlým nádechem, které jsou suché, tvrdé a tuhé. Čerstvé vydrží v lednici bez úhony maximálně 4 dny. Jinak je zamrazte, poslouží vám pak až po dobu 12 měsíců. Můžete je rovněž zavařit.
S čím je kombinovat, aby byly co nejchutnější:
Imunitní systém je obrovská síť buněk a orgánů přítomných v celém těle, jejich cílem je odvracet ataky patogenů. U diabetiků obou typů je potřeba ...
Zelené fazolky jsou doporučovány pro všechny věkové kategorie. Jako ideální zdroj minerálních látek a vitamínů v těhotenství, pro děti i seniory, při hubnutí a rovněž pro posílení imunitních funkcí organismu. Fungují jako zásobárna vitamínu B9 (kyselina listová) pro budoucí matky. V rámci epidemiologických studií byly zkoumány i jako pomocník v prevenci rakoviny.
Díky bohatosti na silný antioxidant – vitamín A – prospívají imunitě i pleti, chrání buňky organismu před působením škodlivých volných radikálů.
Vitamín A je totiž vynikajícím spojencem neprůstřelné imunity. Je to výborný posilující prostředek proti únavě, zlepšuje celkovou obranyschopnost proti působení virů i bakterií.
Zdroje: Sciencedirect.com, Onlinelibrary.wiley.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
18584