
Dejte si yerba maté. Latinskoamerická rostlina překvapí chutí i zdravotními výhodami pro diabetiky

Maté je spolu s kávou a čajem nejrozšířenější nápoj na světě. Oblíbenost mimo území původu si získalo hlavně kvůli stimulačním vlastnostem. Může být zajímavým zpestřením pitného režimu také u diabetiků. Třeba proto, že snižuje hladiny špatného cholesterolu v krvi.
Maté má mnoho výhod, které ocení všichni milovníci nápojů, jež dodávají energetické povzbuzení. Pojí se s ním ale také určitá rizika, která není radno podceňovat. V rozumné míře je však výborným antioxidačním prostředkem, který pomůže organismu bojovat s účinky oxidativního stresu.
Co je yerba maté?
Yerba maté (Ilex paraguariensis L.), paraguayský čaj, nebo prostě a jednoduše maté – přesně pod těmito názvy najdete oblíbený nápoj, který je součástí pitného režimu mnohých, a to nejen kvůli energetickým schopnostem, ale také jako zdroj mnoha prospěšných látek. Cesmína paraguayská, z které se připravuje, se pěstuje komerčně v Jižní Americe, hlavně Argentině, Brazílii a Paraguayi. Ve volné přírodě již téměř vymizela. Patří do čeledi Aquifoliaceae (cesmínovité). Listy se před tím, než se rozmělní a používají jako nálev, musí upražit.
Maté mý vysoký obsah kofeinu, lze konzumovat jako vhodná náhražka kávy, navíc dokáže nabudit organismus přílivem prospěšných antioxidantů.
Yerba maté je v tradičním lidovém léčitelství domorodých obyvatel používáno jako povzbuzující prostředek, pro zmírňování bolestí pohybového aparátu a hlavy spojených se špatnými funkcemi krevního oběhu, při poruchách krevního tlaku. Je doporučováno jako náhrada za zelený čaj pro ty, kteří jsou citliví na fluoridy, protože je sice také obsahuje, ale v daleko menším množství.
Nadměrné solení vašemu tělu neprospívá: Používáte-li ale některé druhy soli ve zdravé míře, mají dobré zdravotní benefity
Bez soli by bylo jídlo fádní a nudné. Pokud si vyberete správný druh, dodáte tělu mnoho prospěšných látek. Sůl je navíc důležitá pro zachování ...
Co dodá maté tělu?
Hlavními složkami yerba maté jsou antioxidační molekuly a složky, které působí jako tonikum lidského organismu. Jsou to flavonoidy, triterpenové saponiny, vitamíny, silice a třísloviny. Listy obsahují také katechiny, purinové báze a kyselinu kafeoylchinovou, na kterou se váže kofein.
Yerba maté představuje pro konzumenta opravdovou vitamínovou bombu, dodá tělu vitamíny A, C, E, B1 a B2.
Oplývá také minerálními látkami důležitými pro správné funkce nervo-svalového systému, konkrétně jde o hořčík a draslík, které jsou doplněny manganem, železem, vápníkem, selenem a fosforem. Vysoká koncentrace polyfenolů a přítomnost tříslovin a kyseliny ursolové mu dodává perfektní antioxidační účinky. Zajímavými složkami jsou i aminokyseliny:
- Isoleucin, který bude zajímat diabetiky kvůli schopnosti regulovat hladiny krevního cukru.
- Methionin – podílí se na štěpení tuků a funguje jako prevence jejich hromadění v játrech a krevním oběhu. Je používán jako prostředek pro podporu úspěšného hubnutí.
- Tryptofan je potřebný k produkci hormonu seretoninu, který je důležitý, abyste spali klidným a ozdravným spánkem. Je další složkou, která má vliv na vaši hmotnost.
Popenec obecný: Divoká jarní rostlina, která léčí plíce i klouby. Prospěje také diabetikům
Popenec obecný, kterému se říká také popenec břečťanový (Glechoma hederacea) patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), kde najdete typicky ...
Jak z něho mohou profitovat diabetici?
Yerba maté je jednou z hvězd hubnoucích programů. Najdete jej v různých kúrách, spalovačích tuků. Je účinné při potlačování návalů hladu. Má výborné odvodňovací schopnosti, proto efektivně bojuje proti příznakům otoků. Napomáhá lepšímu odvádění škodlivých látek z těla. Ve spojení se zdravou sportovní aktivitou je opravdovou perlou, která pomůže ztratit kila navíc.
Yerba maté zaujme diabetiky hlavně díky obsahu antioxidačních látek, které jsou potřebné k tomu, abyste udrželi na uzdě volné radikály. Ty mohou za rozvoj diabetických komplikací.
Antioxidanty jsou navíc důležité pro udržení zdravého srdce, prevenci vzniku rakoviny, plní ochrannou funkci cévního systému. Další výhodou maté je jeho stimulační účinek na funkce nervového systému díky obsaženému kofeinu. Podporuje zlepšení kognitivních funkcí, podporuje celkovou paměť, schopnost učení, napomáhá udržení pozornosti a bdělosti.
Další důvody, proč jej zkusit:
- Jde o vhodný prostředek proti psychickému i fyzickému vyčerpání. Díky obsahu vitamínů a minerálů je prospěšné pro obnovu celkových energetických rezerv.
- Úspěšně se podílí na redukci škodlivého LDL cholesterolu v krvi, s kterým diabetici bojují poměrně často.
- Je vhodné i při dyslipidémii (zvýšená hladina krevních lipidů).
- Funguje jako protibolestivý prostředek při revmatu a dalších onemocněních pohybového aparátu.
- Můžete jej využít jako efektivní odstraňovač toxinů z organismu.
Vhodná příprava je základ
Dávkování je důležité, abyste se nepředávkovali kofeinem, obzvláště, pokud ještě budete pít kávu nebo zelený či černý čaj. Pokud konzumujete maté, je lepší jej použít jako náhradu těchto nápojů a dát si třeba místo nich pak chuťově velmi příjemný rooibos, který neobsahuje kofein. Na klasický nálev je potřeba 1,5–2 gramy sušených listů maté, luhuje se po dobu pěti až deseti minut, podle toho, jak chcete mít silný nápoj, ve 150 ml horké vody.
Maté připravíte snadno. Je potřeba však dát pozor na teplotu vody, která by neměla být vařící, ideální teplota je 70–75 °C.
Chcete-li pít pouze maté, měli byste vědět, že je vhodné zůstat u maximálně třech šálků denně, abyste se vyhnuli předávkování kofeinem. Je lepší jej konzumovat v dopoledních hodinách a brzkém odpoledni, abyste pak neměli potíže se spánkem.
Kopřiva: pálivá přítelkyně krásy i jarního detoxu. Využijte ji pro podporu zdraví a management diabetu
Žahavá bylina, která se používá do jarních nádivek nebo jako náhrada špenátu, je plná vitamínů a dalších organismu prospěšných látek. Navíc je ...
Možné kontraindikace a nežádoucí účinky maté
Rozhodnete-li se pro pití maté, měli byste dodržovat několik bezpečnostních zásad, abyste předešli možným komplikacím. Stejně tak, pokud konzumujete potravinové doplňky s jeho obsahem. Nesmí se kombinovat s dalšími stimulanty, které obsahují thein nebo kofein. Typicky je to guarana nebo ořechy gutu kola. Nadbytek kofeinu způsobuje trávicí poruchy, zrychlené bušení srdce, spánkové poruchy, úzkosti, nervozitu až deprese, migrény.
Při užívání maté není vhodné jej kombinovat s efedrinem nebo hořkým pomerančem, grepovým jádrem.
Pokud užíváte neuroleptika, analgetika, antacidy a bronchodilatancia, není pro vás rovněž vhodné, stejně jako pro těhotné ženy, kojící matky a malé děti. Pro diabetiky platí, že by měli konzumaci prodiskutovat se svým ošetřujícím lékařem, převážně pokud užívají medikaci na management hladin krevní glukózy, aby se vyhnuli vzniku hypoglykémie a hypoglykemického šoku. Stejně tak při vysokém krevním tlaku. Maté se také nedoporučuje lidem s problémy se štítnou žlázou nebo na antikoagulační léčbě. Může snížit účinky sedativ a zhoršit účinky léků proti bolesti. Přílišná konzumace může být návyková.
Zdroje: Britannica.com, Medicalnewstoday.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Mayoclinic.org.
2396