
Datle jako léčivý zázrak přírody rostoucí v trsech: Nejstarší ovoce pěstované lidmi

Chléb beduínů, jak se jinak datlím přezdívá, je neuvěřitelně lahodné exotické ovoce, které vás překvapí svou šťavnatou konzistencí a lehce karamelovým nádechem. Datle jsou považovány za vůbec nejstarší ovoce pěstované lidmi. Po celou svou dlouhou historii, která sahá až k lovcům mamutů, byly datle zdrojem energie i zdraví prospěšných látek. Víte, jaké živiny datle obsahují, nebo proč je zařadit do jídelníčku? A mohou je pro svou sladkost jíst i diabetici?
Datle byly a stále jsou potravinou, která nikdy nesmí chybět na stole arabských rodin. Jednak proto, že všeobecně milují sladké, ale zároveň i proto, že po staletí znají jejich léčivé účinky. Tyto exotické plody jsou u nás k dostání nejčastěji v sušené formě, ale i polosušené nebo sušené mrazem. Pojďte je vyzkoušet v datlovém koláči s pekanovými ořechy.
Datle pod drobnohledem
Datle jsou peckovité bobule dlouhé až sedm centimetrů. Podle fosilií nalezených na africkém kontinentu rostly datlové palmy už v době před 50 miliony let. Zmínku o nich však nalezneme i v Koránu nebo v Bibli. V nynější době patří mezi největší pěstitele Alžírsko, Egypt, Pákistán, Maroko nebo Tunis.
Datlí je přes 200 různých druhů, které se liší svou barvou, tvarem i velikostí. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří Medjool (nejvhodnější pro diabetiky), Barhi, Deglet Nour, Sayer nebo Thoory. Pro všechny odrůdy však platí, že je nutné pěstovat je v suchých a teplých oblastech tropů.
Zajímavost: Sklizeň datlí i dnes probíhá ručně, a ačkoliv i čerstvé datle připomínají obrovskou scvrklou rozinku, uvnitř se nachází šťavnatá dužina.
Vlastnosti datlí
Datle jsou tvořeny především sacharidy, a to až ze 70 % (poměr glukózy a fruktózy je téměř půl na půl, některé druhy obsahují i sacharózu). Bílkovin v nich moc nenajdete (pouze 2 g) a tuků ještě méně. Zato jsou však neuvěřitelným zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která zvyšuje objem stravy, vyvolává lepší pocit zasycení, a navíc podporuje peristaltiku střev.
K tomu všemu jsou datle jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, obsahují vitamín A, B, K, thiamin, riboflavin a kyselinu listovou a poměrně velké množství minerálů, jako je draslík, chlór, fosfor, vápník, měď, mangan a zinek.
Zajímavost: Sušené datle obsahují navíc vysoký podíl železa, které je potřeba doplňovat při únavě a slabosti způsobené chudokrevností.
Gemmoterapie pro diabetiky: Síla pupenů jako alternativní léčebná metoda
Pupenová terapie je součástí fytoterapie, která se věnuje prevenci a léčbě různých zdravotních problémů pomocí rostlin. Je prospěšná tělu i ...
Zdravotní benefity
Od pradávna se datle používají na zklidnění žaludku (čerstvé datle na žaludeční křeče, nezralé plody na průjem a zralé naopak při zácpě). Datle mají také protizánětlivé účinky, regulují činnost enzymů a podporují správné fungování jater. Dále také:
- díky vitamínům ze skupiny B podporují soustředění a snižují stres,
- aminokyselina tryptofan reguluje hormon serotonin, díky kterému se vám lépe usíná,
- můžou pomoci upravit cirkadiánní rytmus těla,
- vážou na sebe toxické a odpadní látky v těle,
- díky vápníku pomáhají kostem a kloubům,
- snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění,
- jsou vhodné pro udržování rovnováhy elektrolytů v buňkách,
- jsou dobrou výživou pro pokožku, nehty a vlasy,
- povzbuzují pokles při výkonu a únavě,
- příznivě působí při nachlazení a rýmě,
- zabíjí nežádoucí bakterie a parazity v těle,
- zahánějí chuť na sladké,
- pomáhají při hojení krvácivých dásní,
- eliminují riziko kocoviny,
- snižují vedlejší účinky antibiotik.
Sportovec, IT technik a diabetik 1. typu Ondra Štefek: „Technika dokáže zázraky, ale je třeba dát i na vlastní rozum“
Ondra pracuje jako IT podpora. Mezi jeho záliby patří počítačové hry, virtuální realita, sport a sebevzdělávání. Od svých 4 let se pravidelně ...
Pochutnají si na datlích i diabetici?
Datle – to jsou především sacharidy. A kde jsou sacharidy, tam je i energie. Ale co diabetici, kteří si musejí hlídat každý gram navíc? I tady platí, že škodlivé je především množství, ne potravina. I diabetici si mohou užívat benefitů a zdraví prospěšných látek datlí, a to především při zvýšené fyzické aktivitě, při které reálně hrozí vyšší riziko hypoglykémie. Jsou skvělou svačinkou na túru, před tréninkem, ale i jako první záchrana před nízkou hladinou glykémie za volantem.
Navíc díky vysokému podílu vlákniny se vstřebávání cukru z datlí zpomalí a komplex vitamínů a minerálů sehraje při podpůrné léčbě diabetu větší roli než již zmíněné cukry. Díky tomu jsou datle jako celek pro diabetiky v přiměřeném množství více než vhodné.
Tip: Sušením se zvyšuje i energetická hodnota datlí. Výjimkou jsou již zmíněné datle odrůdy Medjool, které se po sklizni spíše mrazí, i když se na první pohled může zdát, že jsou sušené.
Recept: Datlový koláč s pekanovými ořechy
Datle mají schopnost koláč nejenom dostatečně osladit, ale díky své konzistenci fungují i jako skvělé pojidlo dalších ingrediencí. I proto jsou jednou ze základních surovin při přípravě raw dezertů.
Tip: Při koupi si dejte pozor na kvalitu. Ideálně kupujte tepelně nezpracované datle s logem EU-Organica.
Suroviny:
- 400 g datlí odrůdy Medjool
- 200 g másla
- 50 g datlového nebo čekankového sirupu
- 5 vajec
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 150 g pekanových ořechů
Postup:
- Úplně pro začátek namočte datle do vody (klidně přes noc) a předehřejte si troubu na 180 °C.
- Datle je potřeba rozmixovat.
- Máslo ušlehejte se sirupem, přidejte vejce, datle, kypřicí prášek a až poté postupně zašlehávejte mouku.
- Nakonec přidejte hrst rozmixovaných pekanových ořechů.
- Těsto dejte do dortové formy vyložené pečicím papírem a navrch dejte zbylé pekanové ořechy.
- Pečte cca 30 až 40 minut.
Dobrou chuť.
Zdroje: upravený autorčin recept podle jimezdrave.cz, svetplodu.cz
15411