Cukrovka ohrožuje ledviny: Jejich zdraví můžete podpořit nejen stravou

Cukrovka ohrožuje ledviny: Jejich zdraví můžete podpořit nejen stravou
Bolest ledvin je velmi nepříjemná Zdroj: Freepik

Diabetes s sebou nese celou řadu komplikací. Není-li cukrovka dlouhodobě správně kompenzovaná, může – kromě jiného – poškodit ledviny. Ty postupně ztrácejí svou filtrační schopnost a může dojít až k jejich úplnému selhání. Je proto velmi důležité o ledviny pečovat. Jak na to? Poradíme vám na následujících řádcích.

Ledviny jsou velmi důležitým párovým orgánem, který se nachází v zadní části dutiny břišní, v oblasti beder, po obou stranách páteře. Tvarem připomínají velkou fazoli (u dospělého člověka měří ledvina cca 10–12 cm na délku a 5–6 cm na šířku) a v organismu se starají nejen o čištění krve od odpadních látek, ale regulují také krevní tlak, udržují acidobazickou rovnováhu, podílejí se na tvorbě některých hormonů a důležitou roli hrají také při udržování vodní a elektrolytové rovnováhy.

Ve chvíli, kdy ledviny nefungují správně a ztrácejí schopnost plnit svou funkci, dochází k hromadění odpadních látek v krvi, zvyšuje se kyselost krve, dochází k problémům s odtokem moči a dalším komplikacím. Selžou-li ledviny, je třeba uměle filtrovat krev dialýzou, případně je nutná jejich transplantace. Průměrná délka života lidí na dialýze je 5 až 10 let, mnoho lidí s ní však žije i 20 až 30 let.

Dna a cukrovka spolu úzce souvisejí: Bolestivé nemoci králů ale můžete předcházet

Nemoc králů, pakostnice, odborně arthritis urica – to vše jsou názvy pro jednu a tutéž nemoc: dnu. Toto bolestivé, zánětlivé artritické ...

Jakou péči potřebují ledviny?

Ledviny přirozeně čistí tělo filtrováním odpadu z krve a standardně – v nepřítomnosti jejich onemocnění nebo jiného chronického onemocnění, které by je ovlivňovalo, – stačí k udržení zdravých ledvin plnohodnotná strava, dostatečný příjem vody a udržování aktivního a zdravého životního stylu. Pokud máte chronické onemocnění, který zvyšuje riziko poškození ledvin (jako je i diabetes), nebo onemocnění ledvin, měli byste navíc úzce spolupracovat s lékařem, který bude pravidelně funkce vašich ledvin kontrolovat. Na co se tedy zaměřit?

Klíčová je hydratace

Bez vody nejsme schopni fungovat – ostatně náš organismus je přibližně z 60 % tvořen právě z vody. Ke svému fungování tak dostatek tekutin potřebuje každý jednotlivý orgán v těle, ledviny nevyjímaje. Ty jakožto filtrační systém těla potřebují vodu k vyplavování přebytečných odpadních látek z těla prostřednictvím moči. Když je příjem vody nízký, je nízký i objem moči – to může vést k dysfunkci ledvin, jako je tvorba ledvinových kamenů. Je proto nezbytně nutné dodržovat pravidelný pitný režim a denně přijímat dostatek tekutin, zejména pak čisté vody.

Jaký příjem tekutin je optimální?

To, kolik vody vaše tělo potřebuje, závisí do značné míry na vašem zdraví a životním stylu. Při plánování denního pitného režimu je důležité vzít v úvahu faktory, jako je klima, cvičení, pohlaví, celkové zdraví, těhotenství či kojení. Minimální denní příjem by měl být nastaven na 1,5–2 litry vody denně, přičemž je třeba pít pravidelně po celý den.
Některé zdroje dokonce uvádějí jako doporučenou dávku tekutin 2,7 litru vody pro ženy a 3,7 litru vody pro muže. Navýšit pitný režim je třeba při větší fyzické zátěži, při vysokých teplotách, kdy se potíte, stejně jako například tehdy, pokud jste už v minulosti měli ledvinové kameny, abyste zabránili jejich dalšímu usazování.

Hýbejte se

Tuto radu už jste určitě slyšeli mnohokrát, hlavně kvůli cukrovce. Fyzická aktivita však neprospívá jen snížení hladin cukru v krvi a hubnutí, ale prospěje i vašim ledvinám. Pravidelný pohyb totiž může snížit krevní tlak a posílit zdraví srdce, což je obojí důležité pro prevenci poškození ledvin. Rozhodně není třeba běhat maratony či věnovat se sportu na profesionální úrovni – najděte si aktivitu, která vás bude bavit a u které vydržíte. Může to být chůze, běh, jízda na kole, badminton, tenis nebo třeba tanec. Důležitá je pravidelnost a výdrž.

Udržujte optimální tělesnou hmotnost

I vaše váha ovlivňuje jak cukrovku, tak zdraví ledvin. Potýkáte-li se s kily navíc, můžete být vystaveni riziku nejrůznějších komplikací, které mohou poškodit ledviny. Mezi ně vedle diabetu patří také srdeční onemocnění či onemocnění cév a nervů. Hlídejte si proto svou stravu, která by měla být vyvážená. Volit byste měli potraviny s nízkým obsahem sodíku, který může ledviny poškozovat. A trpíte-li nadváhou či obezitou, snažte se zhubnout.

Hlídejte si zdravé hladiny

Abyste zatěžovali nejen své ledviny, ale i celý organismus co nejméně, je třeba udržovat v normě hladiny cukru v krvi, hodnoty krevního tlaku i cholesterolu. Vysoké hladiny cukru v krvi ztěžují ledvinám práci, ty se musí více namáhat, což se může z dlouhodobějšího hlediska projevit jejich poškozením. Stejně tak negativní vliv nejen na ledviny má vysoký krevní tlak či vysoký cholesterol.

Vysoký krevní tlak je dokonce uváděn jako jedna z hlavních příčin chronického onemocnění ledvin – vysoký tlak totiž může způsobovat zvýšený tlak na glomeruly, funkční jednotky ledvin. Časem tento nadměrný tlak ohrozí filtrační aparát ledvin a sníží se jejich funkce. Snažte se proto mít tyto hodnoty pod kontrolou.

Konzumujte potraviny vhodné pro ledviny

Ledviny zatěžuje především přemíra solení, tučných jídel, jídel s vysokým obsahem sodíku (ten je obsažen v hojném množství v polotovarech a pochutinách) či cukru – těch byste se měli snažit co nejvíce vyvarovat. Dále je zejména u osob s vysokým rizikem ledvinových kamenů třeba snížit obsah šťavelanů (= oxalát vápenatý) ve stravě – ty totiž mohou způsobovat močové kameny, jak dokázala studie z roku 2014. Ta došla k závěru, že 67 % ledvinových kamenů se skládalo převážně z oxalátu vápenatého. Velké množství šťavelanů obsahuje například rebarbora, špenát, červená řepa, chřest, celer, petržel, brambory či některé druhy ořechů (např. kešu).

Prospěšné pro zdraví ledvin jsou například následující potraviny:

  • Bobulovité ovoce a hroznové víno – ty obsahují rostlinnou sloučeninu resveratrol, která je prospěšná právě pro zdraví ledvin. Studie z roku 2016 provedená na zvířatech potvrdila, že resveratrol dokázal snížit zánět ledvin u potkanů s polycystickým onemocněním ledvin.
  • Brusinky – i když brusinky nepůsobí primárně na ledviny, jsou velmi přínosné. Ovlivňují totiž zdraví močového měchýře a močových cest. Klinická studie z roku 2013 prokázala, že každodenní konzumace slazených sušených brusinek po dobu 2 týdnů vedla u zkoumaných žen k poklesu výskytu infekcí močových cest. Jakožto diabetici byste však měli volit spíše nedoslazované brusinky, případně si hlídat jejich příjem a započíst si jej do celkového příjmu sacharidů.
  • Hnědé mořské řasy – až si budete chtít pochutnat na svačince, která podpoří vaše zdraví, můžete sáhnout po hnědých mořských řasách. Ty totiž mají pozitivní vliv na slinivku, ledviny a játra. Studie z roku 2014 provedená na zvířatech prokázala při 22denní pravidelné konzumaci hnědých mořských řas snížení poškození ledvin a jater, ke kterému došlo v důsledku diabetu.
  • Šťáva z citrusů – doporučovaná je také šťáva z čerstvých citronů, pomerančů, případně melounová šťáva. Ty totiž obsahují velké množství kyseliny citronové, která pomáhá předcházet tvorbě ledvinových kamenů tím, že se váže s vápníkem v moči, čímž inhibuje růst krystalů vápníku, které mohou vést k ledvinovým kamenům. Při diabetu však buďte obezřetní a hlídejte si příjem s ohledem na sacharidy.

Prediabetes nemusí vždy znamenat cukrovku. Rozvoji onemocnění lze zabránit

Prediabetes je rizikový stav, který předchází rozvoji diabetu 2. typu. Je-li prediabetes diagnostikován, znamená to, že hladina cukru v krvi je ...

Snižte příjem kofeinu

Kromě vhodné stravy a dodržování pitného režimu hraje při zdraví ledvin roli i příjem kofeinu. Ten totiž zrychluje metabolismus a může způsobit dehydrataci. Doporučená horní hranice pro dospělého člověka je proto stanovena na 400 mg kofeinu denně, což odpovídá přibližně čtyřem šálkům kávy.

Dbejte na příjem zdravých mastných kyselin

V běžné stravě je často obsaženo velké množství omega-6 mastných kyselin, které mohou vést k tvorbě ledvinových kamenů. Je proto důležité navýšit příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro naše tělo prospěšné a dokážou přirozeně snížit metabolismus omega-6 mastných kyselin, a tím prospět i ledvinám.

Nekuřte

Pokud jste kuřák, měli byste s kouřením přestat – to totiž poškozuje cévy v těle, což vede ke zpomalení průtoku krve a horšímu zásobení orgánů, včetně ledvin.

Pozor při užívání léků

Na zdraví ledvin má vliv i užívání léků. Obzvláště tehdy, pokud užíváte volně prodejné léky proti bolesti (např. s obsahem ibuprofenu), můžete si způsobit poškození ledvin. National Kidney Foundation apeluje na to, že by se volně prodejné léky proti bolesti neměly užívat déle než 10 dní, a stejně tak léky proti horečce déle než tři dny. Upozorňuje také, že pravidelné užívání více než osmi tablet aspirinu denně může dočasně nebo trvale snížit funkci ledvin. Nikdy proto neužívejte volně prodejné léky dlouhodobě a v případě obtíží kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.

Můj příběh: Tchyně mě viní z manželovy cukrovky. Pokud se nerozvedeme, vydědí ho

S manželem jsme spolu skoro třicet let. Začali jsme spolu chodit na vysoké, po pár letech se vzali a brzy se dočkali dvou zdravých dětí. Obě už ...

Patříte-li do rizikové skupiny, spolupracujte s lékařem

Obzvláště tehdy, léčíte-li se s chronickým onemocněním, máte v rodinné anamnéze poškození ledvin, nebo patříte do rizikové skupiny náchylné k poškození ledvin (osoby starší 60 let, osoby s kardiovaskulárním onemocněním, osoby s obezitou, vysokým krevním tlakem, diabetem atd.), měli byste úzce spolupracovat se svým ošetřujícím lékařem a pravidelně podstupovat vyšetření ledvin. Jen tak můžete předejít budoucím komplikacím.

Zdroj: autorský článek
Foto: Freepik

31797

Diskuze k článku