Cukrovka a alkohol: Co je dobré vědět před vánočními večírky?

Poslední studie dokládají, že mírné požívání alkoholu může mít preventivní vliv na vznik srdečně-cévních chorob. Za mírné se v tomto případě rozumí denní příjem alkoholu odpovídajícího 1,5 – 2 dl vína u žen a 3-4 dl u mužů.

Cukrovka a alkohol: Co je dobré vědět před vánočními večírky?

Diabetici by měli konzumaci alkoholu omezit jen na výjimečné příležitosti. Proč? Při konzumaci alkoholu dochází k výkyvům glykemie. Každý typ alkoholu působí na glykemii jinak. Alkohol může glykémii i zvyšovat, a to díky sacharidům, které může obsahovat, ale také snižovat, jak se dočtete dále.

Proč hrozí hypoglykemie?

Pokud vypijeme alkoholický nápoj a vytvoří se hladina alkoholu v krvi, buňky v játrech budou považovat za prvořadé alkohol zpracovat a zbavit tělo této nežádoucí látky.
Pokud je alkoholu hodně, buňky pak nemají dostatečnou kapacitu pro uvolňování glukózy do krve. U zdravého člověka tělo automaticky sníží tvorbu inzulínu, aby nedošlo k hypoglykemii. V případě diabetika tato autoregulace neexistuje, protože dostává inzulin z venku – hrozí proto hypoglykemie.

Injekce glukagonu nepomůže

Vznikne-li hypoglykémie po konzumaci alkoholu, tak nepomůže injekce glukagonu. Glukagon má za úkol povzbudit tvorbu glukózy v játrech, ale játra jsou zaneprázdněna odbouráváním alkoholu. Hypoglykémii po konzumaci alkoholu lze předejít konzumací přiměřeného množství sacharidů a nepřipichováním inzulínu před spaním ani v noci, i když by byla glykemie jakkoliv vysoká.

Rozdělení alkoholu do skupin

Pivo

Obsahuje poměrně málo alkoholu, ale velké množství maltózy, sladového cukru, který vznikl během výroby ze škrobu sladového ječmene. Po vypití se nám začne alkohol rychle vstřebávat přes střeva do krve. Nealkoholické pivo má snížený obsah alkoholu, ale obvykle obsahuje větší množství maltózy. Glykemie nestoupá, ale játra musí odbourávat alkohol.

Víno

Obsahuje více alkoholu než pivo a různé množství sacharidů. Přírodní a suchá vína obsahují sacharidů málo, dezertní a sladká vína více. Diabetik by měl upřednostnit přírodní vína. Bezpečnou dávkou přírodního vína by pro většinu diabetiků mělo být 2 dc vína k jídlu.

Likéry

Likéry obsahují alkohol, ale jsou to především husté nápoje se sacharidy. Obvykle obsahují řepný cukr, sacharózu. Proto nejsou pro diabetiky vhodné.

Destiláty

Jsou velmi záludné. Obsahují velké množství alkoholu (obvykle 40 %) a žádné sacharidy. Způsobují rychlý a prudký pokles glykémie a mohou ohrozit diabetika na životě.

Víte, že alkohol…

  • rozšiřuje cévy
  • snižuje zábrany (společenské i osobní)
  • způsobuje cirhozu (při konzumaci více než 60 g/den – např. více než 0,5 l/den)
  • prodlužuje reakční dobu (důležité např. při řízení)
  • způsobuje výkyvy glykemie
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na