Cukrovka a trauma z dětství: Souvislosti mezi dvěma zdánlivě nesouvisejícími tématy zkoumala studie

Cukrovka a trauma z dětství: Souvislosti mezi dvěma zdánlivě nesouvisejícími tématy zkoumala studie
Děti jsou křehké nádoby. Pocit štěstí a pohody v dětství, nebo jejich opak se nesmazatelně podepisují na duši dospělého člověka Zdroj: Freepik

Dětská traumata a jejich vliv na zdraví člověka v dospělosti se řeší čím dál častěji. Své o nich říkají také odborníci, kteří se věnují jejich návaznosti na rozvoj diabetu II. typu u osob, které nemají zrovna šťastné vzpomínky na dětství.

Psychika každého z nás, ať už si to chceme přiznat, nebo ne, silně ovlivňuje naše tělesné zdraví. Efektivní práce s dětskými traumaty může vést k lepšímu managementu již probíhajícího diabetu II. typu v rámci omezení některých projevů závislostí.

Studie říkají, že diabetes II. typu může mít kořeny v dětském traumatu

Návaznosti vzniku diabetu II. typu na dětské trauma se věnovalo několik studií. Jedna z nich otevřela téma propojení diabetu II. typu s důrazem na nepříjemné zážitky vzniklé ze zneužívání dětí a teenagerů. S výsledkem, jenž uvádí, že ženy, které zažily nějakou formu intimního ataku, častěji kouřily cigarety, a pokud měly rodiče léčící se s cukrovkou (ti zároveň patřili do skupiny obyvatelstva s nižším dosaženým vzděláním), měly větší pravděpodobnost rozvoje diabetu II. typu v porovnání s druhou sledovanou skupinou, jejíž výchovné prostředí nevykazovalo rysy psychické toxicity.

Dívky s traumatickými zážitky se potýkaly rovněž s vyššími BMI hodnotami (body mass index) než ty, které pocházely ze zdravého rodinného prostředí (nadváha je jedním z rizikových faktorů vzniku diabetu II. typu).

Mírné fyzické týrání v dětství nebylo spojeno s větším rizikem diabetu II. typu v dospělosti, střední a těžké fyzické týrání pak vykazovalo nárůst tohoto onemocnění o 26–54 %. Studie z birminghamské univerzity poukazuje rovněž na vážné riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a diabetu druhého typu u dětských obětí fyzického zneužívání.

Peptické vředy: Komplikace, která zaslouží pozornost také u diabetu

Co se týče problematiky vnitřních vředů, můžete se setkat se souhrnným označením „peptický vřed“, které se používá nejen pro vředy žaludeční, ale ...

Zvýšená stresová zátěž a nevhodná strava udělají své

Jako rizika pro vznik diabetu II. typu jsou kromě rodinné anamnézy jmenovány nezdravý životní styl, pro který je typický nedostatek pohybu, nadváha a také špatně zvolený jídelníček. Stresové situace spojené s dětstvím a dospíváním mohou být startérem závislosti na jídle typu junk food nebo sladkostech. Rafinovaný cukr a skryté cukry v polotovarech jsou obecně spojovány se vznikem zánětu v těle. Některé odborné práce ukazují diabetes II. typu z pohledu, který se na něho dívá jako na zánětlivé onemocnění. V minulém roce publikovaný odborný článek uvádí, že přílišná spotřeba glukózy má přímý vliv na aktivitu prozánětlivých genů.

Velkým problémem dnešní doby, který může vést k pozdějšímu rozvoji diabetu II. typu, je rovněž konzumace energetických a slazených nápojů mezi dětmi a mládeží.

Traumatické zážitky, ať už u dospělých, nebo dětí, často způsobují projevy závislého chování (poruchy příjmu potravy, konzumace návykových látek, mezi které je odborníky z řad adiktologů řazen také rafinovaný cukr). V rámci procesu nazývaného „comfortable eating“ (jedení, které má nastolit pocit komfortu) se snaží ten, který bojuje se stresovými situacemi, uklidnit se pomocí zvýšeného příjmu sladkostí a trans tuků.

Emocionální nepohoda zvyšuje hladinu cukru v krvi. Emoce jako strach, úzkost, hněv uvolní do krevního oběhu stresové hormony. Spustí přirozenou reakci „fight or flight“ (boj nebo útěk). Ta je automaticky aktivována vaším nervovým systémem, spojena s akutní stresovou situací.

Rybíz: Sezónní ovoce, které pomůže vyhladit vaši pokožku díky vitamínu C

Černý, červený nebo bílý rybíz? Výběr je pouze na vás. Ať už sáhnete po jakémkoli z nich, neprohloupíte. Všechny jeho druhy jsou totiž nejen ...

Co je potřeba vědět o adrenalinu a jak funguje ve vašem těle

Když je tělo vystaveno stresu, nadledvinky vylučují dva hormony – adrenalin a noradrenalin (také nazývaný norepinefrin). Hlavní úlohou noradrenalinu je udržovat funkce krevního tlaku, zatímco adrenalin je důležitou látkou při regulaci krevního cukru. Při stresu se hladina cukru v krvi zvyšuje, protože se tělo připravuje na psychický a fyzický tlak.

Uvolnění adrenalinu vede k projevům hyperglykémie, což spolu se zvýšením krevního tlaku zajišťuje transport kyslíku a glukózy do všech částí vašeho organismu.

U nediabetiků pak tělo uvolňuje inzulín, aby snížilo hladinu cukru v krvi. V případě cukrovky může stres přispívat k vysoké glykémii, která může trvat dny, týdny nebo dlouhé měsíce, není-li pod pečlivou kontrolou. Je tedy důležité, abyste se v rámci prevence vzniku hyperglykémie věnovali také zdravé psychohygieně. Pomůže vám v tom například osvojení technik meditace.

Traumatické zážitky ovlivňují imunitní systém jedince, který jimi prochází

Spouštěče stresových situací nejsou vždy zcela identifikovatelné nebo pozorovatelné napřímo. Míra jejich zvládání je vysoce individuální. Jako zjevné stresory fungují velké životní události (například ztráta blízké osoby, zjevné fyzické či psychické týrání). Obtížnější určení původu traumatu se pak váže na soubor menších událostí nahromaděných v průběhu delší doby.

Pod psychickým tlakem ovšem nemusíte být pouze, pokud máte hodně práce nebo potíže ve škole, ale vaší pohodě neprospívají ani neustálé obavy nebo pocit, že nemáte pod absolutní kontrolou veškeré životní situace.

Zajídání traumatických zážitků „cukrovou dietou“ vede k narušení přirozených funkcí střevní mikroflóry a podporuje vznik zánětlivých reakcí v organismu. Tím pádem je oslaben imunitní systém a je náchylnější k nástupu různých druhů onemocnění. Několik studií poukazuje na to, že nadměrná konzumace cukru mění jak kognitivní funkce, tak naši psychickou pohodu.

Potraviny s vysokým obsahem rafinovaného cukru mohou podporovat chronický zánětlivý stav, zejména u lidí s nadváhou, nebo v souvislosti s jinými, pro vznik cukrovky rizikovými faktory. Proto je potřeba jejich konzumaci značně omezit a hledat sladké alternativy, které váš organismus tolik nezatíží.

Zdroje: Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Psychologytools.com, Sciencedirect.com

2137

Diskuze k článku