Bis Bis

Cukrovka a rýže: Diabetici by měli volit celozrnný druh s nízkým glykemickým indexem

Cukrovka a rýže: Diabetici by měli volit celozrnný druh s nízkým glykemickým indexem
Diabetici musí zvolit správný druh rýže Zdroj: rawpixel.com/Freepik

Rýže je potravina bohatá na sacharidy, přesto si ji nemusí odpírat ani diabetici. Měli by však vždy raději sáhnout po jiné rýži, než je klasická bílá. Vyznáte se v druzích rýže a víte, která je při cukrovce nejvhodnější?

Rýže je nedílnou součástí stravování v mnoha zemích. Vzhledem k tomu, že jde o potravinu s vyšším obsahem sacharidů, musí diabetici dobře zvážit, který z celé řady druhů rýže na svůj jídelníček zařadí. Sledování množství sacharidů, které diabetik denně zkonzumuje, může pomoci udržet glykemii v žádoucím rozmezí. Optimální je vybírat potraviny, které mají nízký glykemický index a nízkou glykemickou nálož.

Kopřivový čaj: Pomůže snížit glykémii i krevní tlak, uleví ale i při artróze a senné rýmě

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je snad nejznámější bylinou – pravděpodobně není nikdo, kdo by se o ni alespoň jednou nepopálil. A možná i vás ...

Druhy rýže vhodné pro diabetiky

Mezi nejvhodnější druhy rýže při cukrovce patří hnědá rýže, divoká rýže a basmati rýže. Tyto druhy obsahují více vlákniny, živin a vitaminů než krátkozrnná bílá rýže.

  • Basmati rýže: Tento druh rýže se běžně používá v indické a jihoasijské kuchyni. Je dostupná v bílé i hnědé variantě a je známá svou oříškovou chutí a příjemnou vůní. Díky nižšímu glykemickému indexu a počtu kalorií, než má spousta jiných druhů rýže, je basmati rýže vyhledávanou volbou všech jedinců, kteří dbají na své tělesné zdraví. Ačkoli se přesný obsah živin liší v závislosti na konkrétním druhu basmati, každá porce má obecně vysoký obsah sacharidů a kalorií a také mikroživin, jako je folát, thiamin a selen. Navíc obsahuje méně toxického arsenu než jiné druhy rýže.
  • Hnědá neboli celozrnná rýže: Obsahuje řadu vitamínů (B1, B2, B3, B5, B6, kyselina listová, vitamin E, vitamin K) a minerálů (vápník, hořčík, železo, měď, zinek, mangan a selen) a je dobrým základem pro nízkokalorickou a vyváženou stravu. Na rozdíl od bílé rýže je po sklizni zbavena pouze nejedlé vrstvy, tedy slupky, díky čemuž hnědá rýže obsahuje více vitaminů a minerálů než klasická bílá rýže. Mezi výhody hnědé rýže patří také její nízký glykemický index (cca 55).
  • Divoká rýže: Říká se jí také indiánská rýže, vlastně ale o žádnou rýži nejde. Ve skutečnosti jde o semena severoamerické vodní trávy. Pro divokou rýži je charakteristický nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, což z ní činí významný zdroj živin. Kromě toho je bohatá na vlákninu. Z minerálních látek obsahuje především hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, měď, mangan a fosfor. Dále je bohatá na širokou škálu vitamínů, jako jsou vitaminy A, K, B a E, který působí jako významný antioxidant. Její antioxidační vlastnosti však ještě zesilují flavonoidy, fenolické kyseliny a fytosteroly. Mezi hlavní přínosy divoké rýže patří kromě jejích antioxidačních účinků i zlepšení kvality kloubní a kostní tkáně, pozitivní vliv na zdraví pokožky a vlasů, protizánětlivé a protialergické účinky, snížení špatného cholesterolu a rovněž podpora správné funkce trávicího systému.

Podle výzkumů na myších divoká rýže účinně zmírňuje abnormální metabolismus glukózy a inzulinovou rezistenci u potkanů, a to i v případě, že konzumovaná strava má vysoký obsah tuku a cholesterolu. To potvrdila i studie z roku 2020 zaměřená na modulaci střevního mikrobiomu prostřednictvím konzumace divoké rýže.

Kakao: Snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak, pomáhá při cukrovce a je dobré i na spánek

Předpokládá se, že průkopníkem v používání kakaa byla mayská civilizace ve Střední Americe. Mayové pěstovali kakaovníky zhruba kolem roku 400 n. ...

Vhodné alternativy k rýži

Kromě rýže můžete ve svém jídelníčku experimentovat i s dalšími obilovinami, které patří mezi zdravé potraviny doporučované při diabetu. Patří mezi ně zejména:

  • ječmen,
  • bulgur,
  • quinoa,
  • proso,
  • pohanka.

Zdroje: healthline.com, dále dle textu

Foto: rawpixel.com/Freepik

12844

Diskuze k článku