Cukrovka a náhrady cukru: Čekankový sirup oceníte jako sladidlo i do moučníků

Cukrovka a náhrady cukru: Čekankový sirup oceníte jako sladidlo i do moučníků
Nejúčinnější složkou čekanky je inulin Zdroj: Pixabay

Přírodní čekankový sirup se vyrábí z čerstvých kořenů čekanky. Má konzistenci podobnou medu a krásně jemnou, sladkou chuť. Na rozdíl od cukru má mimořádně vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index. Kromě pozitivního vlivu na trávicí systém má také antidiabetické účinky. A navíc nabízí různé možnosti využití – k oslazení nápojů i do moučníků. Můžete vyzkoušet například výborný jablečný koláč s čekankovým sirupem. Recept najdete na konci článku.

Čekanku (Cichorium intybus) znali už ve starém Egyptě. Používali ji k posílení procesu trávení a proti žaludečním potížím. Tato něžná rostlina se dočkala spousty lidových názvů – cikorka, cichorie, čaganka, čekánek, hanička, koření sv. Petra, německá káva nebo podpažník. Její nejznámější český název „čekanka“ je spjatý s jejími typickými modrými kvítky, které lidem připomínaly modré oči dívky marně čekající na návrat milého z vojny.

Zásobárna důležitých látek

Dlouhý kořen čekanky obsahuje až 60 % přírodního polysacharidu inulinu, dále 10 až 20 % fruktózy a glykosid intybin. Je také zásobárnou karotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu A, C, E a K1 a také důležitých minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan a selen. Kromě toho se v ní nacházejí hořčiny, třísloviny, polyfenoly, cholin, arginin.

Suché oko je častou komplikací cukrovky. Vliv má také oční mikrobiom

Mikrobiom se nachází v různých částech těla, včetně střev, kůže, úst, nosu, uší a očí. Výzkumníci ze Stephen F. Austin State University zjistili, ...

Inulin snižuje glykemický index

Nejcennější složkou čekanky je inulin, druh probiotické vlákniny, který pomáhá navodit pocit sytosti a zpomaluje průchod potravy střevem. Inulin se používá jako náhrada za cukr v potravinářském průmyslu. 

Dokáže snížit glykemický index společně konzumovaných potravin a také zpomaluje vstřebávání sacharidů z tenkého střeva. To je důležité zejména pro diabetiky, pro které je pomalejší nárůst glykémie zásadní.

Inulin pomáhá snižovat hladinu tuku v krvi, včetně cholesterolu, takže zpomaluje rozvoj aterosklerózy. Zvyšuje také vstřebávání vápníku z potravy a pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek.

Další z výhod inulinu jsou jeho hypoglykemické účinky. Vědci prokázali souvislost mezi suplementací inulinem a poklesem mnohých diabetických parametrů. Kromě toho inulin podporuje hubnutí a přispívá k lepšímu zdraví střev.

S čím vším vám může čekanka pomoci?

Čekanka obecně podporuje zdraví střevního mikrobiomu a zmírňuje zácpu. Kromě toho:

  • podporuje normální činnost jater, žlučníku, ledvin a močového ústrojí,
  • udržuje normální glykemii,
  • pomáhá ke správné činnosti srdce a cév,
  • přispívá ke zdraví kostí a kloubů,
  • podporuje chuť k jídlu,
  • má protizánětlivé účinky.

Čekanku lze ovšem využívat i zevně. Nálev připravený z jejích květů lze používat k výplachům očí při zánětech spojivek, obklady zase pomáhají na bolavé klouby.

Zázračné avokádo: Snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky a pomáhá při cukrovce

Avokádo je plod stromu hruškovec přelahodný (Persea americana). Má kožovitou zelenou slupku. Obsahuje jedno velké semeno, kterému se říká pecka. ...

Čekankový sirup

Čekankový sirup je nízkokalorické sladidlo. Jeho kalorická hodnota se může lišit v závislosti na způsobu výroby a koncentraci sirupu, ale obecně obsahuje méně kalorií než cukr. Sirup z čekanky je vhodný jako náhradní sladidlo pro diabetiky, protože má nízký glykemický index.

Diabetici samozřejmě musí používat čekankový sirup odpovědně a s mírou, protože není zcela bez sacharidů. Rozhodně je ale pro slazení vhodnější volbou než klasický cukr. A lze jej používat i do moučníků. Vyzkoušejte například recept na výborný jablečný koláč, jehož autorkou je Pavla Janovská, DiS.

Recept: Jablečný koláč

Na přípravu výborného jablečného koláče budete potřebovat:

  • 250 g ovesných vloček
  • 250 g měkkého tvaro­hu v papíru
  • 50 g čekankového sirupu
  • špetku soli

Na jablečnou náplň:

  • 600 g jablek
  • 1 vanilkový pudink (37 g)
  • 400 ml vody
  • 30 g másla
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • šťávu z ½ citró­nu
  • 30 g čekankového sirupu

Se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Jedna porce (100 g) obsahuje: 84 kcal. Tuky 4 g. Bílkoviny 4 g. Sacharidy 8 g.

Postup přípravy:

Rozmixované ovesné vločky promísíme s tvarohem a čekankovým sirupem. Přidáme špetku soli. Pokud bude těsto příliš řídké, přidáme ještě vločky. Pokud bude moc tuhé, přidáme tro­chu mléka. Konzistence těsta se může změnit podle druhu použitého tvarohu. Těsto pořádně zpracujeme rukama a uloží­me na hodinu do lednice, lépe se nám s ním bude pracovat.

Mezitím si připravíme jablka – omyjeme je, zbavíme jádřinců a slup­ky. Nakrájíme je na kostičky a vložíme do hlubo­ké pánve, kde jsme již rozpustili kousek másla. Jablka zasypeme skořicí, přidáme šťávu z ci­trónu a na másle dusíme asi 15 minut, dokud nepustí vodu. K jablkům přidáme rozšlehaný vanilkový pudink s vodou a mícháme do zhoustnutí. Úplně v závěru do jablek nasypeme drcené vlašské ořechy a dosladíme čekankovým sirupem.

Vychlazené těsto rozpůlíme na dvě čás­ti. První část rozválíme na kruh. Přes váleček placku přeneseme do papírem vyložené for­my. Vytvoříme po obvodu formy okraje a pe­čeme 10 minut při teplotě 180 °C. Po upečení do formy přelijeme jablečnou hmotu. Ze zbylého těsta si vytvoříme proužky, které budeme pokládat do kříže na jablečnou směs.

Takto připravený koláč vrátíme zpět do trou­by a dopékáme asi 30 minut. Koláč je nutné vychladit do druhého dne v lednici. Dobrou chuť!

Zdroje: nih.gov, dále dle textu

23695

Diskuze k článku