Cukrovka a maso: Výběr masa je pro diabetiky velmi důležitý, rozhodující je obsah tuku

Cukrovka a maso: Výběr masa je pro diabetiky velmi důležitý, rozhodující je obsah tuku
Maso je důležitým zdrojem kvalitních bílkovin Zdroj: Pixabay

Pro diabetiky je nejlepší volbou libové maso a jeho alternativy. Tučné a zpracované maso obsahuje nezdravé tuky, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu a riziko srdečních onemocnění.

Bílkoviny z masa jsou pro lidské tělo velmi důležité, protože jsou kvalitní. Problémem je, že konzumace masa často souvisí s nadměrným příjmem tuků, přičemž se může jednat jak o tuk použitý při přípravě masného pokrmu, tak o skrytý tuk přítomný v samotném mase.

Není maso jako maso

Diabetici mohou v rámci svého jídelníčku sáhnout po všech druzích masa, s výjimkou tučných druhů. Nicméně je potřeba mít na vědomí, že i maso označované jako „libové“ nějaké tuky obsahuje. Kromě obsahu tuků musí diabetici při konzumaci masa sledovat i obsah sacharidů a soli. Konzumace masa ve vyváženém množství a v kombinaci s dalšími zdravými potravinami a správnými stravovacími návyky může přispět k celkově zdravějšímu životnímu stylu.

Od libového až po tučné

Bylo by chybou příliš zjednodušovat. Kromě druhu masa totiž závisí i na části zvířete, ze kterého daný kus masa pochází. A proto se může stát, že libové vepřové bude obsahovat méně tuku než některé tučnější části drůbeže, jako je například tak oblíbená křupavá, krásně propečená kůžička kuřete či kachny.

Pojďme se podívat, jak jsou na tom jednotlivé druhy masa z hlediska libovosti, tedy obsahu tuku:

  • Velmi libové maso: Do této kategorie spadají pouze krůtí prsa nebo kuřecí prsa bez kůže. Stogramová porce obsahuje pouze 3,5 g tuku a 122 kcal.
  • Libové maso: Ve 100 gramech je 10,5 g tuku a 192 kcal. Mezi tato masa patří určité části hovězího masa (nízký roštěnec, svíčková), libové vepřové maso (vepřová kýta, pečeně a panenka), telecí maso (s výjimkou telecích kotlet), drůbež bez kůže (kuřecí, krůtí maso), zvěřina, králík, kachna a husa bez kůže.
  • Středně tučné maso: Obsahuje 17,5 g tuku a 262 kcal ve 100 gramech. Diabetici by tyto druhy měli zařazovat do jídelníčku jen zřídka a jíst jen malé porce. Mezi středně tučná masa patří:
    • mleté hovězí maso, chuck steak a T-bone steak (steak z krátkého hřbetu),
    • vepřové kotlety,
    • pečené jehněčí maso a jehněčí kotlety,
    • telecí kotlety,
    • drůbež s kůží, mleté krůtí maso, domácí kachna nebo husa,
    • játra, srdce a ledvinky,
    • libová šunka.

Můj příběh: Všechno se točí kolem mého bratra, protože má cukrovku. O mě se doma nikdo nezajímá

Róza byla, jak sama říká, tatínkova princezna. Ačkoliv měla blízko i k mámě, s otcem to bylo na úplně jiné úrovni. Řešila s ním dokonce i to, ...

Kterému masu by se měli diabetici vyhnout obloukem?

Na jídelníček diabetiků nepatří maso s vysokým obsahem tuku a zpracované maso. Tučné maso obsahuje 28 g tuku a 350 kcal ve stogramové porci. Mezi tato masa patří: hovězí kližka, hovězí pupek, vepřový bok, mleté vepřové maso, zpracované maso (salámy, klobásy, párky, lančmít, paštiky apod.)

Ryba není chyba

Ryby naopak na jídelníček diabetiků rozhodně patří. Mají totiž optimální skladbu  mastných kyselin (zejména obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny). Stejně tak i jiné plody moře, jako jsou korýši (například langusty, krabi nebo humři) či měkkýši (chobotnice, šneci, mušle apod.), mají vysoký obsah bílkovin a současně jen malé množství tuků a sacharidů. A mají ještě jedno plus: obsahují cenné minerály a stopové prvky, například selen a jód.

Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Podle některých výzkumů mohou tučné ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin přispívat ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Mezi druhy ryb, které je vhodné zařadit, patří:

  • losos, tuňák obecný, makrela, sleď, pstruh duhový a sardinky,
  • ostatní ryby, jako je treska, halibut a platýs,
  • mořské plody, jako jsou krabi, humři, krevety, mušle, škeble a ústřice.

Losos je superpotravina

Losos je bohatý na zdravé omega-3 mastné kyseliny, díky nimž pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a zánětů, které jsou častými komplikacemi diabetu. Navíc má vysoký obsah bílkovin, vitaminu B12 a selenu. Má výbornou chuť, je masitý a krásně aromatický, takže je skvělou volbou jak pro předkrm, tak i hlavní jídlo.

Banány jako zdroj draslíku: Diabetici by měli jíst méně zralé a kombinovat je s bílkovinou

Banány jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Obsahují širokou škálu vitaminů, včetně vitaminů B, E a kyseliny listové, a také důležité minerály, ...

Správná volba: libové maso a ryby

Závěr je tedy poměrně jednoznačný: Diabetici mohou do svého jídelníčku zařadit libové maso, ryby, případně rostlinné alternativy, jako je tofu a seitan. V každém případě by se měli vyhnout masu s vysokým obsahem nasycených nebo transmastných tuků, aby snížili riziko vysoké hladiny cholesterolu a srdečních onemocnění. Důležité je také zvolit správný druh přípravy masa. Mezi vhodné úpravy patří dušení, vaření ve vodě, vaření v páře, případně grilování bez tuku.

Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

31976

Diskuze k článku