Bis Bis

Cuketový krém s mátou a zakysanou smetanou

Cuketový krém s mátou a zakysanou smetanou

Cuketa nebo také cukina je tykvovitá zelenina, která je velmi nenáročná na pěstování. Vzhledem připomíná okurku, na rozdíl od ní se ale častěji podává tepelně zpracovaná, a to na mnoho různých způsobů.

Mladé cuketky se vyjímají syrové v zeleninových salátech, cuketám obecně však sluší i zapékání, grilování, vaření nebo dušení. Cuketa má velmi jemnou chuť a snadno přejímá chuť dalších přísad, a tak jí prospívá koření a spojení s výraznými ingrediencemi, třeba s česnekem. Zkuste jako my cuketu rozmixovat do lahodného krému s mátou, citronovou šťávou a zakysanou smetanou. Možná budete překvapeni, jak vás v létě osvěží.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

600 g cukety
hrst špenátových listů
4 ks jarní cibulky
600 ml zeleninového vývaru
hrst čerstvé máty
šťáva z ½ citronu
100 g zakysané smetany
špetka soli
čerstvě mletý pepř
olivový olej

Postup přípravy:

1. Nakrájejte jarní cibulku na kolečka, cuketu na půlkolečka a restujte na olivovém oleji cca 20 minut.

2. Osolte, opepřete, přidejte špenátové listy a zalijte vývarem.

3. Rozmixujte dohladka, přidejte citronovou šťávu a zakysanou smetanu a promíchejte.

4. Dozdobte mátou a podávejte.

762

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku