Čokoládový chléb s pekanovými ořechy

Většina lidí si pod pojmem chléb vybaví slané těsto, jehož základem je kvásek a pšeničná mouka. Existují však i sladké variace, jako například biskupský chlebíček. Ten je ale plný tuků a sacharidů, což pro diabetika není zrovna vhodné. Moderní gastronomie ovšem nabízí i zdravější recepty. Upečte si společně s námi čokoládový chléb se skvělou chutí a minimem cukrů!

Čokoládový chléb s pekanovými ořechy
Dozdobit chléb na talíři můžete zakysanou smetanou a bobulovitým ovocem. Zdroj: Shutterstock

Tento recept v low carb verzi ocení především diabetici, ale doma s ním potěšíte i ty nejnáročnější strávníky, včetně svých dětí a partnerů.

Suroviny potřebné k výrobě:

  • 200 g strouhané cukety
  • 100 g hořké čokolády (jemně nastrouhané)
  • 150 ml mléka (kokosového, kravského, sójového)
  • 2 lžíce sladidla (druh dle preferencí)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • pekanové ořechy (případně i 1 zralý banán)

Postup:

  1. Do středně velké mísy nastrouhejte najemno cuketu a nechte ji chvíli odstát, aby pustila vodu. Posléze přebytečnou tekutinu řádně vymačkejte rukama.
  2. V další fázi k cuketě přidejte jemně strouhanou hořkou čokoládu, která obsahuje minimálně 80 % kakaa.
  3. Vše nakonec zalijte mlékem, doplňte preferovaným sladidlem, vanilkovým extraktem, vejcem, mandlovou moukou, špetkou soli, kypřícím práškem a sodou. Suroviny důkladně promíchejte.
  4. Nyní si připravte pekáček o průměru cca 25 x 15 cm (forma na biskupský chlebíček) a vyložte jej pečícím papírem.
  5. Směs vlijte do pekáčku a povrch posypte pekanovými ořechy, případně můžete pro intenzivnější sladkost poklást na těsto nakrájený banán.
  6. Chléb pečte při 180 °C minimálně 50 minut. Zda je chléb dopečený, vyzkoušejte špejlí, která musí po vytažení zůstat čistá.

Možné záměny surovin: Jako sladidlo můžete použít Erythritol, Xylitol, ale spokojit se můžete i s třtinovým cukrem. Pokud nemáte doma vanilkový extrakt, nahraďte jej pravou vanilkou a v případě nouze i vanilkovým cukrem. I mandlovou mouku můžete nahradit třeba tou špaldovou celozrnnou, případně pohankovou.

Recept je velmi variabilní, je však potřeba myslet na to, že s obměnou ingrediencí přichází i navýšení kalorií a sacharidů, které by především diabetici měli připočítat ke svému dennímu příjmu.

Dobrou chuť.

Zdroj: recept autorky