Co znamená, když se řekne…

Tady je tesař, klempíř, zedník... Kdo by neznal slavnou píseň „Ten dělá to a ten zas tohle“ v interpretaci císařova pekaře Jana Wericha? Každý jednoduše rozumí tomu svému. Jak si ale porozumět navzájem?

Co znamená, když se řekne…

Míváte někdy v roli pacientů po- cit, že se to v lékařské ambulanci doslova hemží samými cizí- mi slovy a odbornými termíny, ve kterých ztrácíte orientaci? Mě takové vjemy často přepadají při nutnosti navštívit autoopravnu nebo například nějakou finanční instituci. Proto vznikl v redakci DIAstylu nápad na nový seriál: Co to vlastně přesně znamená, když přede mnou diabetolog řekne…? V jeho prvním díle začneme z gruntu, přímo od glykemie. Ano, chápu, že se teď řada diabetiků chytá za hlavu. Proč nám chce vysvětlovat, co to je glykemie? Věřte ale, že se občas v duchu chytá za hlavu právě diabetolog ve své ordinaci, protože zjišťuje, že pacientů, kteří v realitě nerozumí termínu glykemie, není zdaleka jen hrstka.

OPRAVDU VÍTE, CO JE GLYKEMIE?

Glykemie je okamžitá aktuální hodnota ukazující, kolik cukru v krvi má diabetik právě ve chvíli změření. Nejjednodušší je změření na glukometru nanesením kapky krve z prstu na testovací proužek. V takovém případě se jedná o tzv. kapilární krev. Měření glukometrem může dosahovat drobných odchylek, proto se doporučuje používat kvalitní glukometry splňující ISO normu. V laboratoři se běžně nabírá krev ze žíly. Hodnota glykemie z žilní krve je o něco přesnější než z té kapilární. Glykemie se v České republice uvádí v „milimolech na litr“ (mmol/l). Pozor, některé glukometry mají možnost nastavení i jiných jednotek (mg/dl) používaných v zahraničí.

GLYKEMIE MĚŘENÁ NALAČNO

Glykemie nalačno se měří ráno po probuzení před snídaní. Z její výše můžeme usuzovat, co se děje s hladinou cukru v krvi během noci, resp. nad ránem. Normální hodnota u osob bez cukrovky je pod 5,6 mmol/l z žilní krve. U diabetiků záleží cílová hodnota glykemie nalačno na individuální dohodě se svým lékařem, každopádně optimální je blížit se při měření na glukometru rozmezí 4–6 mmol/l (resp. do 8 mmol/l u diabetiků vyššího věku a/nebo více nemocných). U diabetiků na inzulinu se upravuje glykemie nalačno titrací dávek dlouhodobého nočního inzulinu, v případě tabletových léků u diabetu 2. typu působí na ranní glykemii např. metformin nebo pioglitazon.

POSTPRANDIÁLNÍ GLYKEMIE

Výraz „postprandiální“ znamená jednoduše po jídle. Ně- kteří diabetici ji měří, jiní ne. Ne všichni diabetologové vyžadují její kontrolu. Čas, kdy odebírat postprandiální glykemii, není definován zcela exaktně, nejčastěji se jedná o dobu za 60–120 minut po jídle. Optimální je, pokud glykemie po jídle nepřevýší hodnotu nalačno o více než cca 2 mmol/l (tedy pokud byla nalačno glykemie např. 5 mmol/l, za 2 hodiny po jídle by neměla překročit cca 7 mmol/l). Vyšší rozdíl může mít různé příčiny, nejčastěji to bývá „větší než vhodné“ množství sacharidů v jídle. Mezi další důvody patří např. nedostatečná dávka krátkodobého inzulinu aplikovaného před jídlem u inzulinovaných diabetiků. Velkou výhodou je, že má diabetik možnost sám si otestovat různá jídla a ověřit si tak, o kolik mu v konkrétních případech „vyskočí“ cukr v krvi.

HYPOGLYKEMIE

Familierně řečeno „hypo“ značí nízkou hladinu okamžité glykemie. Číselně neexistuje jen jedna možná definice, nejčastěji je řeč o hodnotách pod 4,0, resp. pod 3,8 mmol/l. Jak se diabetik může dostat do hypoglykemie? Například při intenzivním sportování nebo i po něm, pokud nedoplňuje při pohybu průběžně sacharidy. Při sportu se totiž spotřebovává cukr z krve na energii ve větší míře. Další možnou příčinou je aplikace neadekvátně vysoké dávky inzulinu nebo u diabetiků 2. typu užití některých typů tabletových léků např. bez následného jídla (deriváty sulfonylurey). Velmi důležité je rozlišení tzv. „klinicky lehké“ a „klinicky těžké“ hypoglykemie. První z nich zvládne diabetik vyřešit sám dojezením sacharidů, při těžké hypoglykemii vyžaduje jeho stav pomoc druhé osoby (ať už příbuzného nebo v případech poruchy vědomí záchranné služby).

HYPERGLYKEMIE

„Hyper“ na rozdíl od „hypo“ znamená zvýšenou hladinu cukru v krvi. Jak definovat hodnotu hyperglykemie u diabetiků? Jednoduše, jedná se o všechny hodnoty glykemie, které jsou vyšší než doporučené cílové hodnoty. Právě na cílových hodnotách se domluvte se svým diabetologem – u jednotlivých diabetiků se mohou individuálně částečně lišit. Proč je důležité s hyperglykemií bojovat? Protože právě vysoká hladina cukru v krvi nám škodí. Při akutní hyperglykemii ztrácí organismus množství vody, dehydratuje se, je nám špatně. U diabetiků 1. typu hrozí rozvoj ketoacidózy (překyselení organismu při nahromadění tzv. ketolátek), u diabetiků 2. typu rozvoj tzv. hyperosmolárního stavu (těžké hyperglykemie s hodnotami nad 30 mmol/l) s velkým zahuštěním krve. Z dlouhodobého hlediska aktivuje hyperglykemie „špatné“ cesty metabolismu, v jejichž důsledku se postupně a nezvratně poškozují buňky cév, nervů, očí, ledvin i dalších orgánů a dochází tak ke vzniku chronických diabetických komplikací. Tak právě z takových důvodů stojí za to s hyperglykemií účinně bojovat.

JAKÉ JSOU NORMÁLNÍ HODNOTY GLYKEMIE?

Hodnoty glykemie nalačno pro zdravé osoby jsou 3,9–5,6 mmol/l. Diagnózu diabetu potvrdí opakované naměření glykemie nalačno ≥ 7 mmol/l nebo při náhodném odběru ≥ 11,1 mmol/l. Pro odhalení diabetu se používá také orální glukózový toleranční test (oGTT). V tomto případě se pacientovi odebere krev nalačno, ten pak vypije nápoj se standardním množstvím glukózy (75 gramů) a po 2 hodinách se opět provede odběr vzorku krve. Pokud je glykemie po těchto dvou hodinách > 11,1 mmol/l, ukazuje to na onemocnění diabetem.

As. MUDr. Jarmila Jirkovská

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x