Co (ne)jíst při diabetu: Seznamte se s potravinami, které na jídelníček diabetika nepatří

Co (ne)jíst při diabetu: Seznamte se s potravinami, které na jídelníček diabetika nepatří
Správný výběr potravin je u diabetu 2. typu zásadní Zdroj: Pixabay/RitaE

Vyvážená a kvalitní strava je pro diabetiky 2. typu zásadní. Pro vyrovnané hladiny cukru v krvi je třeba nejen umírněnost, ale také pečlivý výběr potravin. Jejich správná volba pomáhá zachovat zdraví a předcházet komplikacím. Víte, které potraviny zvyšují glykémii, a je tak třeba se jim při cukrovce vyhnout? V dnešním článku vám představíme některé z nich a zároveň poradíme, čím je nahradit.

Obecně vhodná strava pro diabetiky 2. typu zahrnuje zdravé sacharidy v podobě ovoce, zeleniny či celozrnných výrobků, nízkotučné mléčné výrobky, potraviny bohaté na vlákninu či produkty obsahující zdraví prospěšné tuky. Je tedy třeba vyhýbat se rafinovaným sacharidům, které zvyšují hladinu cukru v krvi, jakož i nasyceným tukům, které se nacházejí v tučném mase, plnotučných mléčných výrobcích či smažených potravinách a představují zároveň zvýšené riziko onemocnění srdce.

Myslete také na zdravou hmotnost

Než se pustíme do výčtu potravin, které na jídelníček diabetiků nepatří, měli bychom si připomenout, že pro správný management cukrovky a vyrovnané hladiny cukru v krvi je třeba také udržovat optimální tělesnou hmotnost. Snížení hmotnosti nejen prospěje zdraví, ale může dokonce vést k remisi diabetu 2. typu, tj. dlouhodobě normální glykémii bez nutnosti užívat léky. Odborníci uvádějí, že když osoby potýkající se s nadváhou sníží svou výchozí hmotnost alespoň o 10 %, zlepší se jejich glykémie. A pokud se jim podaří zhubnout o 15 %, může dojít k úplné remisi diabetu 2. typu. Studie z roku 2020, která byla provedena na 100 obézních lidech, pak prokázala, že po snížení tělesné hmotnosti u nich došlo ke zlepšení hodnot cholesterolu, triglyceridů, glukózy v krvi, jakož i ke zlepšení citlivosti na inzulin.

Neuropatie: jak jí předcházet a jak ulevit od bolesti? Pomoci mohou režimová opatření i akupunktura

Téměř polovina osob léčících se s diabetem – zejména 2. typu – se dle American Diabetes Association potýká s diabetickou neuropatií. Na vině ...

Vyškrtněte z jídelníčku sladkosti a slazené nápoje

Průmyslově zpracované potraviny plné rafinovaných cukrů, jako jsou nejrůznější cukrovinky, bonbony, čokolády, dezerty, ale i slazené nápoje, patří mezi ty nejhorší potraviny, které můžete jako diabetik konzumovat. Kromě toho, že jejich nutriční hodnota je naprosto mizivá, rafinované sacharidy v nich obsažené zvyšují hladinu cukru v krvi. Tělo zároveň musí produkovat další inzulin, aby tyto hladiny snížilo, přičemž s větším množstvím inzulinu cirkulujícího v krevním řečišti dochází k přeměně sacharidů na tuky, které se pak ukládají v oblasti břicha, boků, stehen či hýždí.

Jak řešit chutě na sladké?

Pokud vás honí mlsná, nic nezkazíte tím, když si dáte čtvereček hořké čokolády. Obecně byste však měli sladkosti nahradit ovocem, jako jsou například jablka, hrušky, pomeranče či lesní plody. Ty sice také obsahují sacharidy, ale na rozdíl od těch rafinovaných jsou tyto kvalitnější, a zároveň ovoce obsahuje také spoustu vlákniny, která pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy. I u ovoce však buďte s konzumací obezřetní a jezte jej střídmě. Vhodné je kombinovat konzumaci ovoce s potravinami s vysokým obsahem bílkovin, například s hrstkou ořechů.

Místo ovocných džusů a sušeného ovoce jezte ovoce čerstvé

I když je ovoce pro diabetiky doporučováno, u ovocných šťáv o prospěšnosti mluvit nelze, a to i přesto, že obsahují vitamíny a minerály. Ve svém pitném režimu byste proto měli vynechat nejen nejrůznější džusy, ale i 100% ovocné šťávy. Důvod je prostý – tyto nápoje obsahují koncentrované množství ovocného cukru, a proto způsobují rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Oproti čerstvému ovoci navíc ovocné šťávy a džusy neobsahují ani srovnatelné množství vlákniny. Namísto těchto nápojů tedy dodržujte pitný režim pomocí vody, do které například dáte plátek citronu či limetky, nebo nejrůznějších čajů – o tom, jaké čaje jsou nejvhodnější pro diabetiky, jsme vás informovali ZDE.

Obdobný problém s konzumací je i u sušeného ovoce – to sice obsahuje vlákninu a živiny, ale mnohdy bývá proslazováno. Potíž je pak také v tom, že vzhledem k tomu, že je sušené ovoce zbaveno vody, zkonzumujete ho více, než byste snědli v syrovém stavu. Oproti nejrůznějším cukrovinkám je tedy neproslazované sušené ovoce mnohem lepší volbou, pokud to ale jde, sáhněte raději po čerstvém ovoci.

Stanovení diagnózy diabetu 2. typu z hlasu? Umělá inteligence to zvládne za 10 sekund

Diabetes se stává novou světovou pandemií. Dle údajů International Diabetes Federation z roku 2021 žije na celém světě 537 milionů dospělých ...

Vyhněte se smaženým jídlům

Čas od času dostane asi každý z nás chuť na řízek, hranolky nebo jiné smažené jídlo. Jakožto diabetici byste se jim však měli vyhýbat, a to obzvláště z nejrůznějších fast foodů. Tyto pokrmy jsou totiž nasáty tukem, který nejenže zvýší hladinu cukru v krvi po konzumaci, ale vzhledem k tomu, že se i déle tráví, udržuje tuto zvýšenou hladinu po delší dobu. Pokud se však nechcete těchto pokrmů vzdát, zvolte alespoň jiný způsob přípravy. Hranolky můžete skvěle připravit i v troubě na pečicím papíře bez nutnosti použití tuku, upéct lze i řízek, případně můžete přírodní plátek masa připravit na grilu – bude také chutnat skvěle a bude podstatně zdravější.

Tučné maso nahraďte libovým

Vedle nejrůznějších klobás, slanin, párků a dalších uzenin byste se měli vyhnout také konzumaci tučných mas. Ta obsahují velké množství nasycených tuků, jež zvyšují cholesterol, podporují zánětlivé reakce v těle a u diabetiků také zvyšují riziko srdečních onemocnění. Namísto tučného masa upřednostněte libové kuřecí či krůtí maso (bez kůže), libové hovězí, vepřovou panenku, ryby či korýše.

Namísto plnotučných mléčných výrobků jezte nízkotučné

Podobně jako u tučného masa je tomu i u plnotučných mléčných výrobků. I zde nasycené tuky zvyšují hladiny „špatného“ cholesterolu a, jak zjistil výzkum z roku 2021, konzumace stravy s vysokým obsahem nasycených tuků může zhoršit inzulínovou rezistenci. American Heart Association doporučuje, aby nasycené tuky představovaly maximálně 5–6 % celkových kalorií přijatých za den (při příjmu 2 000 kalorií denně by tak mělo být max. 120 kalorií z nasycených tuků). Snažte se proto upřednostňovat mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku nebo bez tuku.

Omezte rafinované škroby i bílou mouku

Při cukrovce 2. typu byste se měli také vyhýbat rafinovaným škrobům i produktům z bílé mouky. Při jejich trávení totiž dochází ke zvyšování hladiny cukru v krvi. Nejrůznější pečivo či balené svačinky pak mnohdy obsahují řadu konzervačních látek, sodík či nezdravé trans-tuky zvyšující hladiny „špatného“ cholesterolu i riziko srdečních onemocnění.

Čím nahradit „bílé“ sacharidy?

Namísto bílé rýže si dejte hnědou nebo divokou, místo bílého pečiva jezte celozrnné a do stravy zařaďte cereálie s vysokým obsahem vlákniny či ovesné vločky.

Můj příběh: Díky cukrovce jsem našla svého biologického otce

Na cukrovku 2. typu mi přišla obvoďačka. Už nějakou dobu jsem se necítila úplně ve své kůži a ona při kontrole odhalila hodně cukru v krvi. I ...

Pozor dávejte také na přírodní sladidla

Ve své stravě byste kromě bílého cukru měli redukovat i další sladidla, o kterých si možná myslíte, že když jsou přírodního původu, jsou prospěšná – řeč je například o medu či javorovém sirupu. I když jsou samozřejmě zdravější než bílý cukr, i tato sladidla zvyšují hladinu cukru v krvi. Měli byste se proto maximálně snažit omezit slazení.

Doporučení na závěr

Kromě výše uvedených tipů pak pamatujte také na to, že kromě vyvážené stravy je třeba dbát na celkový zdravý životní styl spojený s dostatkem pohybu. Snažte se také vyhýbat alkoholu – příležitostná sklenička vína vám zpravidla neuškodí, ale rozhodně se vyhněte nejrůznějším koktejlům, tvrdému alkoholu, likérům či dezertním vínům. A pamatujte, že i u stravy platí: všeho s mírou (a s rozumem).

Zdroje: mayoclinic.org, researchgate.net, freestylelibre.cz, ncbi.nlm.nih.gov, heart.org

147845

Diskuze k článku