Pomazánka z cizrny (domácí hummus)

Pomazánka z cizrny (domácí hummus)

Potřebujete: 1 šálek (250 ml) cizrny (předem namočené cca 8–10 hodin), ¼ šálku tahini (pasta ze sezamových semínek), 2 stroužky česneku, šťáva z jednoho menšího citrónu, špetka cayenského pepře, jemně mletá mořská sůl

Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 260 kcal,
tuky: 11g, sacharidy: 35g, bílkoviny: 14g

Postup přípravy:

1. Namočenou cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Plamen stáhneme a mírným varem cca 40–50 minut vaříme do úplného změknutí. Vodu z cizrny slijeme, ale nezapomeneme si šálek vody ponechat na pozdější použití.

2. Prochladlou cizrnu umixujeme v mixéru společně s tahini, česnekem a citrónovou šťávou. Abychom dosáhli krémové konzistence, přidáme část slité vody z cizrny a společně umixujeme.

3. Ochutíme solí a cayenským pepřem. Cizrnové pyré – hummus podáváme při pokojové teplotě, kdy nejlépe vynikne její chuť.

620

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku