
Citronový biskupský chlebíček s chia semínky

Potřebujete: 1⁄4 šálku teplé vody, 50 g droždí, 3 šálky hladké mouky, 1⁄4 šálku cukru, 1⁄2 lžičky soli, 1⁄4 šálku chia semínek, 4 lžíce másla, 1⁄3 šálku mléka, 2 celá vejce, 1⁄2 lžičky vanilkového extraktu. NÁPLŇ: 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 hrnek cukru, 2 lžíce citronové kůry
Recept pro 10 osob.
1 porce obsahuje = 413 kcal,
tuky: 25g, sacharidy: 38g, bílkoviny: 7g
Postup přípravy:
1. 1 lžičku cukru rozpustíte v teplé vodě a vmícháte rozdrobené droždí, necháte 10 min. pracovat. V míse smícháte mouku, zbývající cukr,sůl, chia semínka a promícháte. Do mléka přidáte rozpuštěné, vychladlé máslo a promícháte s kváskem. Směs vlijte do sypké směsi, přidejte vejce, vanilku a vše pečlivě promíchejte. Nakonec těsto přendejte na vál a můžete hníst rukama. Těsto zpracované do hladka dáte do vymazané mísy, lehce posypete moukou, přikryjete utěrkou a necháte asi 1 hodinu kynout.
2. Mezi tím nastrouháte citronovou kůru do misky s cukrem. Nejlépe strouhejte rukama, aby vaše teplé ruce uvolnily éterické oleje citronu.
3. Když je těsto vykynuté, na pomoučněném vále jej lehce rozválíte do výšky necelého 1cm. Celou plochu potřete rozpuštěným máslem a rovnoměrně posypete citronovým cukrem.
4. Těsto rozkrojíte na několik pruhů, kdy šířku měříme podle pečicí formy. Rozkrájené pruhy poskládáte na sebe a dále rozkrojíte na čtverce. Tyto čtverce poskládejte opět na sebe a vložte
do vymazané formy nebo domácí pekárny. Troubu nastavte na 180 °C a po dobu 32–35 minut, dokud povrch nebude zlatohnědý, ale uvnitř může být ještě malinko nedopečený. Po 8 minutách jej vyndejte z formy.
466
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný