Chutné jarní pomazánky vhodné nejen na Velikonoce

V zimě přirozeně konzumujeme více těžkých a hutných jídel. Je to přírodní, po staletí osvědčená obrana těla na chlad, který nás v zimních měsících obklopuje. Je proto přirozené, že s nástupem jara chceme tělu trochu odlehčit a dopřát mu více čerstvé zeleniny. Tu můžete konzumovat například ve formě zdravých pomazánek. Inspirujte se.

Chutné jarní pomazánky vhodné nejen na Velikonoce
Vajíčkovo-mrkvová pomazánka dodá bílkoviny i vitamíny Zdroj: Shutterstock

Připravili jsme pro vás lehké a výživné recepty na čtyři jarní pomazánky, které přijdou vhod třeba i na blížící se Velikonoce. Pohoštění o těchto jarních svátcích v podobě smažených řízků, bramborového salátu s majonézou a tučných jednohubek totiž vyrovnané glykémii u diabetika rozhodně nepřidá.

Vajíčkovo-mrkvová pomazánka

  • 6 uvařených a loupaných vajec
  • 2 loupané mrkve
  • 2 jarní cibulky (nebo jedna menší cibule)
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce majonézy
  • sůl, pepř

Postup: Vejce i mrkve nastrouhejte najemno, cibulku nakrájejte na malé kostičky a vše smíchejte se zakysanou smetanou a majonézou. Podle chuti pomazánku osolte a opepřete.

Tip: Do studené kuchyně se mnohem lépe hodí červená cibule, která je méně štiplavá a mnohem sladší, než cibule žlutá.

Řepná pomazánka

  • 100 g předvařené a loupané červené řepy
  • 10 g loupaného křenu
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • sůl, pepř

Postup: Křen nastrouhejte najemno a přidejte ke kouskům řepy, kterou jste mezitím vložili do mixéru. Vše rozmixujte do jemného pyré. Přidejte tvaroh, dochuťte solí, pepřem a pečlivě promíchejte. Pomazánku podávejte třeba s celozrnným chlebem. Ozdobit můžete pomazané pečivo řeřichou (jak naklíčit řeřichu a jiná semínka se můžete dočíst zde).

Ředkvičková pomazánka

  • 10 ks očištěných a omytých ředkviček
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 1 jarní cibulka nebo menší cibule
  • 2 loupaná vejce – uvařená natvrdo
  • sůl, pepř dle chuti

Postup: Ředkvičky a vajíčka nastrouhejte do mísy na jemném struhadle, přidejte bílý jogurt, tvaroh, nadrobno nakrájenou cibulku a dochuťte solí a pepřem. Vše promíchejte a lahodná pomazánka je na světě!

Čokoládové brownies s fazolemi

Fazole mají v tomto receptu za úkol nahradit sacharidovou složku. Díky této superpotravině má recept nižší glykemický index, který ocení pacienti ...

Okurkový sendvič s tuňákovou pomazánkou

  • 1 vařené a loupané vejce
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji
  • 1 salátová okurka
  • sladká mletá paprika
  • 1 malý stroužek česneku
  • sůl, pepř dle chuti

Postup: Vejce nastrouhejte najemno, přidejte bílý jogurt, scezeného tuňáka z konzervy, prolisovaný česnekový stroužek, dochuťte solí, pepřem, mletou paprikou a ingredience promíchejte. Následně nakrájejte omytou salátovou okurku na kolečka a každý plátek zeleniny namažte tuňákovou pomazánkou. Nakonec vrch přiklopte ještě jedním plátkem okurky a pochutnejte si na zdravých sendvičích.

Dobrou chuť.

Zdroj: recepty autorky a inspirace z jimezdrave.cz