Chia pudink s ovocem

Při diabetu bychom se měli snažit u dezertů a moučníků omezit co nejvíce pšeničnou mouku, ale také klasický řepný či třtinový cukr. Při pečení zkusme využít cukr kokosový. Jeho glykemický index je roven číslu 35. Doslazovat můžeme také melasou, zvykneme-li si na její chuť.

Chia pudink s ovocem

Kupovaným dia zákuskům se raději vyhněme. Mnohé z nich totiž obsahují fruktózu, která oslabuje játra a zvyšuje syntézu triglyceridů (kapének volného tuku v krvi). Dezert pak mnohdy čítá nesmyslné množství nekvalitního tuku v podobě náplní a krémů, které jsou zásobárnou transmastných kyselin.

Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 220 kcal,
tuky: 12 g, sacharidy: 23 g, bílkoviny: 8 g

Postup

1. Chia semínka nasypeme do misky, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Směs jemně dosladíme.

2. Zhruba za 5 minut na chia vrstvu klademe kolečka banánu, půlky jahod, borůvky, maliny a granátové jablko.

3. Dozdobíme ořechy a meduňkou.

Tip: Namísto drobného sezónního ovoce lze přidat také meruňky, broskve či kousky hrušky.

Autor: Mgr. Zuzana Švédová, dis.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x