
Zajímavosti o nejdůležitější tělní tekutině: První transfúzi krve provedli lékaři už v 19. století
Není žádným tajemstvím, že cukrovka trápí stále více lidí. A zatímco s diabetem 1. typu se léčí celosvětově asi 10 % populace, zbylých 90 % připadá na diabetiky 2. typu. Není tedy divu, že se neustále objevují nové výzkumy, které hledají způsoby, jak lidem s tímto onemocněním pomoci. Nová studie nyní přezkoumá efektivitu spalování tuku při pravidelném pití šťávy z červené řepy. Redukce viscerálního tuku totiž zásadně ovlivňuje kompenzaci hladiny krevního cukru u diabetu 2. typu.
Výzkumy prováděné na zvířatech v minulosti ukázaly, že vysoké množství dusičnanů v těle dokáže přeměnit bílé tukové buňky na hnědé, které se snadněji spalují. Proto se na ně výzkumný tým nyní zaměří i u lidí – a to v podobě dusičnanů získaných z červené řepy, která je jejich bohatým zdrojem.
Vědci z University of Portsmouth a Bournemouth University na základě předchozích pozitivních výsledků na zvířatech započali nový výzkum, který se zabývá účinky pití šťávy z červené řepy na lidi. Jejich cílem je zjistit, zda pravidelné užívání této tekutiny pomůže diabetikům 2. typu efektivněji spalovat tuky. V současné době proto hledají dobrovolníky s diabetem 2. typu, kteří by byli ochotni zapojit se do studie.
I když je školní docházka v České republice povinná a škola nemůže dítě odmítnout kvůli diagnóze diabetu, stále se často setkáváme s nepochopením ...
Účastníkům studie bude ve dvou samostatných časových úsecích, kdy každý trvá 14 dnů, podávána každý den šťáva z červené řepy, případně placebo chutnající zcela totožně. Po dvoutýdenním užívání se účastníci studie podrobí vyšetření ve výzkumném zařízení Bournemouth University, kde bude pomocí magnetické rezonance zjišťováno, jak velké množství hnědého tuku je v jejich těle. Zároveň bude pomocí termovizní kamery zkoumána aktivita tohoto hnědého tuku.
Pokud by byla tato studie úspěšná a přinesla pozitivní výsledky, jednalo by se o levnou, neinvazivní metodu, která by mohla diabetikům 2. typu pomoci zbavit se nadbytečných tukových zásob a zlepšit kvalitu jejich života.
Pokud bychom se měli podívat na bílé a hnědé tukové buňky ještě detailněji, pak zjistíme, že rozdíly mezi nimi jsou opravdu zásadní:
Dobrou zprávou je, že z pohledu zákoníku práce není diabetes vnímán jako překážka k nástupu do zaměstnání. Jakožto diabetici tedy nejste povinni ...
I když si na výsledky výše zmíněné studie ještě nějakou dobu počkáme, rozhodně to není důvod pro to, abyste se červené řepě vyhýbali. Naopak. Měla by se stát součástí vašeho diabetického jídelníčku. Obsahuje totiž celou řadu zdraví prospěšných vitamínů a minerálů, jako je železo, vápník, draslík, mangan, hořčík, vitamin C, B, E či K. Funguje jako antioxidační potravina, posiluje imunitní systém, podporuje zdraví očí, obnovuje acidobazickou rovnováhu v těle a ve studii z roku 2021 je zmiňována i jako prostředek prevence rakoviny. Samotná šťáva z řepy pak podporuje krevní oběh, pomáhá snižovat krevní tlak a vhodná je i pro doplnění energetických rezerv. Navíc se červená řepa doporučuje i pro snížení projevů inzulínové rezistence a je schopna redukovat zánětlivé reakce v těle, což je pro diabetiky velmi prospěšné.
Ať tedy studie zaměřená na efektivní štěpení tukových zásob pomocí šťávy z červené řepy dopadne jakkoliv, nebojte se zařadit řepu do svého jídelníčku. Pochutnáte si a ještě vám prospěje. Stejně jako u jiných potravin však myslete na to, že nic se nemá přehánět a dodržujte zejména pravidlo pestré a vyvážené stravy.
Zdroje: independent.co.uk, medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, monfit.cz
7940