Česnek jako lék: pomáhá i při diabetu?

Pochází sice z Orientu, ale i u nás je česnek kuchyňský (Allium sativum) velice oblíbený a na zahrádkách často pěstovaný. Jeho vliv na hladinu cukru v krvi je stále předmětem zkoumání.

Česnek jako lék: pomáhá i při diabetu?

Česnek dnes nechybí snad v žádné evropské kuchyni. Používá se jako koření i pro léčebné účely. Má velmi typický, aromatický pach a velmi ostrou chuť.

Česnek jako lék

Cibule česneku obsahují silice, sirnou sloučeninu aliin, vitaminy i minerály, zejména jód. Zmíněný aliin se aliinázou štěpí v antibakteriálně účinný alicin. V česneku také někteří autoři popisují látky s vlastnostmi podobnými inzulinu.
Pro léčebné účely se česnek používá čerstvý, sušený i v prášku, který se zpracovává do tobolek nebo tablet. Někdy se podává i česnekový výluh v mléce.
Lidové léčitelství využívá česnek především pro jeho antibakteriální a antimykotické (protiplísňové) účinky. Mimo to působí česnek příznivě na zažívací trakt, upravuje střevní mikroflóru, mírně účinkuje proti střevním parazitům a zmírňuje nadýmání. Proto se užívá při průjmech v kombinaci s živočišným uhlím, při zácpě ke snížení plynatosti a jako podpůrný prostředek při infekčních onemocněních. Zvyšuje také vylučování žluči, a tím snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Mírně snižuje krevní tlak, ovšem nelze jím nahradit lékařem předepsané léky proti hypertenzi (zvýšenému krevnímu tlaku).

Pomůže při cukrovce?

Vliv česneku na hladinu cukru v krvi zatím není dostatečně prozkoumán. V běžně konzumovaných dávkách tento účinek není velký, jinak by byl česnek pro zdravé lidi nebezpečným kořením. Česnekem nelze nahradit dodržování diabetické diety, která je tím nejúčinnějším přírodním prostředkem v léčbě všech typů cukrovky.

Není pro každého

Při léčebném využití česneku se mohou projevit tyto nežádoucí účinky: závratě, podráždění sliznice úst, krku, či žaludku, nevolnost, zvracení, podráždění kůže, ale i alergické reakce (pocit ztíženého dechu až astmatické potíže, vyrážka apod.) Chronické užívání či použití vysokých dávek česneku může vést k poklesu produkce hemoglobinu (červeného krevního barviva) a způsobit chudokrevnost. U predisponovaných lidí vede nadužívání česneku k poklesu funkce štítné žlázy. Poruchy funkce štítné žlázy jsou u diabetiků častým onemocněním, postihují více než 20 % nemocných cukrovkou, proto je třeba, aby se diabetik vyvaroval nadměrných dávek tohoto lidového prostředku nebo jeho dlouhodobého užívání (netýká se malých dávek užívaných jako koření).

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na