Červená řepa je skvělým zdrojem prospěšných látek. Diabetikům pomůže srovnat hladinu glukózy v krvi

Červená řepa je skvělým zdrojem prospěšných látek. Diabetikům pomůže srovnat hladinu glukózy v krvi
Výhody červené řepy ocení také ženy, které trpí premenstruačním syndromem. Dodá tělu potřebné železo. Zdroj: Pixabay

Červená řepa je ideální zimní potravinou. Je plná prospěšných vitamínů a minerálů, které jsou potřebné pro dobře fungující organismus také u diabetiků. Dodá do něho potřebné živiny mrknutím oka.

Řepná šťáva je přírodní nápoj, který je velmi prospěšný pro váš organismus. Pravidelné kúry s jejím využitím podporují celkovou obranyschopnost organismu a schopnost bojovat proti působení volných radikálů. Pro ještě lepší výsledky jde úžasně kombinovat s jinou zeleninou a ovocem.

Červená řepa je chutná zelenina plná důležitých minerálů a vitamínů

Řepa je poddruh rostliny, která pochází z čeledi Amaranthaceae (laskavcovité). Pěstuje se hlavně pro svoji hlízu. Z různých druhů řepy se vyrábí cukr, bioethanol a používá se také jako krmivo pro zvířata. Jedním z nejoblíbenějších druhů, které jsou používané k lidské spotřebě, je červená řepa.

Najdete ji také pod názvem Beta vulgaris, je velmi bohatá na důležité nutriční složky.

Obsahuje betalainy, skupinu pigmentů, z nichž pochází její velmi specifické červené zbarvení. Tyto sloučeniny oplývají přirozenou antioxidační aktivitou. Dále v ní najdete dusičnany, vlákninu, vitamíny (A, B1, B2, B5, B9, C, E, K) a také minerály a stopové prvky, konkrétně vápník, draslík, mangan, hořčík, bór, jód, cholin, měď a železo. Jedlé řepné listy jsou výjimečně bohaté na živiny a chlorofyl. Hodí se v raw stavu do salátů, mohou se tepelně upravovat.

Zostřete si smysly pomocí chilli papriček, prospějí vašemu zažívání a také hladině krevního cukru

Jsou ideální pro milovníky pikantních chutí, vynikají různými druhy ostrosti a hodí se nejen do slaných, ale i do sladkých pokrmů. Dotváří ...

Jaké má zdravotní přínosy?

Zdravotní výhody červené řepy jsou opravdu hojné, proto by měly zajímat také diabetiky, jelikož mohou její konzumací pokrýt eliminaci více zdravotních neduhů spojených s cukrovkou. Je mimo jiné výborným zdrojem rostlinného (nehemového) železa. Podporuje přirozenou tvorbu červených krvinek. V zimě je konzumace řepy dobrá hlavně pro udržení zdravé tělesné teploty, protože lidé s nedostatkem železa mohou trpět nedokrvením končetin. Díky obsahu tohoto prvku napomáhá řepa zlepšit zásobování svalových a orgánových tkání kyslíkem.

Červená řepa je také výborným zdrojem mědi, která napomáhá lepší asimilaci železa v organismu.

Dalším důležitým prvkem pro jeho co nejlepší vstřebávání v těle je také vitamín C. Řepná hlíza je ideální pro nastolení acidobazické rovnováhy, protože je přirozeně zásaditá. Ať už konzumujete řepu jako součást jídelníčku, nebo si dáte zdravou šťávu, napomůžete odkyselení těla, a podpoříte tím jeho zdravější pH.

  • Červená řepa je vhodná jako antioxidační potravina. Pigmenty betainy napomáhají chránit buňky před útoky volných radikálů, které jsou spojovány s předčasným stárnutím pleti i celého organismu a jmenovány jako původci mnoha civilizačních onemocnění – včetně diabetu.

  • Cholin a vitamín C navíc pomáhají eliminovat játrům nadbytečné toxiny. Řepa je proto vhodná jako potravina nebo potravinový doplněk při přetížení jater, při hepatitidě, ale také průjmu.

  • Červená řepa se doporučuje také jako potravina pro zdravé hubnutí v rámci redukčních diet a detoxikačních kúr.

  • Antioxidanty obsažené v řepné hlíze navíc zabraňují oxidaci cholesterolu a usazování tuků v tepnách.

  • Sportovci si ji zamilují jako výborný zdroj energie.

  • Díky tomu, že je červená řepa dobrým pomocníkem pro obnovení acidobazické rovnováhy, je zmiňována jako dobrý prostředek pro prevenci vzniku rakoviny. Hlavně díky obsahu glycin-betainu. Při vědeckém bádání o možných schopnostech červené řepy pomáhat léčit onkologická onemocnění se zjistilo, že má schopnost snižovat sloučeniny, které způsobují jejich rozvoj, včetně rakoviny tlustého střeva a žaludku.

  • Červená řepa se používá také jako kosmetické barvivo nebo anti-agingový a výživný prostředek v pečujících pleťových a tělových výrobcích. Podporuje dobrou imunitu pleti a pomáhá jí bojovat proti poškození volnými radikály a známkám předčasného stárnutí.

Zahřejte se nejen svetrem, v chladných dnech pomohou i potraviny. Proč mají diabetici dbát na dobrý výběr koření?

Mnohé prohřívací potraviny mohou být pro strávníka překvapivé, protože typicky si pod tímto termínem představí hlavně různé druhy koření. To ale ...

Proč si dát řepnou šťávu?

Chutná řepná šťáva je prospěšná z mnoha důvodů. Je zajímavá pro ženy, které procházejí těhotenstvím, či kojí. Vitamíny v ní přítomné (zejména vitamín B9) jsou totiž prospěšné pro vývoj plodu. Její pití pomůže vyživit organismus matky a posílit její imunitní systém. Je prospěšná také pro úspěšný management hladin krevní glukózy a napomáhá snižovat krevní tlak. Ženy s těhotenskou cukrovkou, nebo ty, které trpí zvýšeným krevním tlakem, ji mohou využít jako dobrého pomocníka pro snížení těchto projevů.

Pokud trpíte premenstruačním syndromem nebo chcete eliminovat migrény při menstruaci z nedostatku železa v krvi, zkuste pít právě řepnou šťávu.

Dalším neduhem, s kterým si dokáže poradit, jsou také trávicí poruchy jako zácpy nebo průjmy. Podporuje správnou činnost střev a zlepšuje jejich přirozenou průchodnost. Kúra z řepné šťávy je ideální při chronické zácpě. Další výhody řepné šťávy jsou následující:

  • Doporučuje se u vrcholových sportovců, protože je-li konzumována před tréninkem, má se za to, že může zvýšit celkový sportovní výkon. A díky obsaženým dusičnanům zlepšuje svalovou výkonnost. Studie, které by však plně potvrdily tuto její výhodu, jsou pouze omezené.

  • V naturopatii se šťáva z červené řepy využívá také jako podpora zdravého libida, protože napomáhá udržet zdravou činnost krevního oběhu. Má vazodiletační účinek (rozšiřuje cévy), proto se indikuje jako pomocný prostředek při léčbě impotence a frigidity. Díky obsahu bóru má schopnost zlepšovat produkci pohlavních hormonů.

  • Pokud se ocitnete pod náporem stresu, nebo přijdete unavení z vánočních nákupů, sáhněte po řepné šťávě. Je vhodná pro doplnění energetických rezerv a její vyvážené složení pomůže bojovat proti projevům úzkosti a nervového napětí.

  • Navíc podpoří vaše bystré kognitivní funkce. Doporučuje se pacientům po mozkové mrtvici a také jako potravinový doplněk u lidí, kteří trpí stařeckou demencí a Alzheimerovou chorobou.

  • Řepná šťáva se používá díky svým schopnostem podpořit dobrý krevní oběh i jako prevence vzniku křečových žil, metliček.

Upozornění: Léčíte-li se s diabetem a užíváte farmaceutickou medikaci, je vždy nutné konzultovat užívání potravinových doplňků – včetně řepné šťávy – s ošetřujícím lékařem. Ten může upravit dávkování tak, abyste se vyhnuli vzniku hypoglykémie.

Zdroje: Britannica.com, Medicalnewstoday.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Hsph.harvard.edu

5538

Diskuze k článku