Čerstvé zelí: nejúčinnější léčivá zelenina

Významný léčebný účinek zelí znali již naši předci a využívali ho v lidové medicíně. Čerstvým zelím nebo šťávou z něj léčili nespavost, bolesti hlavy nebo špatné trávení. Je však účinné na řadu dalších neduhů a napomáhá ke zvýšení odolnosti organismu.

Čerstvé zelí: nejúčinnější léčivá zelenina

Zelí se řadí mezi brukvovitou zeleninu. Obsahuje mnoho tělu prospěšných látek (viz samostatný rámeček) a zejména velké množství vitaminu C ve formě takzvaného askorbigenu. Jedná se o formu kyseliny askorbové, která má tu výhodu, že se téměř neničí i při dalším zpracování. Na druhou stranu tato forma vitaminu C na sebe selektivně váže jód a zabraňuje buňkám štítné žlázy ho přijímat, což může vyvolat onemocnění štítné žlázy z nedostatku jódu.

PROTI PARADENTÓZE I NEMOCEM SRDCE

Zelné saláty, zelná šťáva a další jídla, která obsahují čerstvé zelí, jsou vhodné při onemocněních srdce a ledvin. Zelí působí močopudně, neboť má vysoký obsah draslíku. Při arterioskleróze díky zvýšenému obsahu pektinů umožňuje odvod toxických látek a cholesterolu z těla a při obezitě kyselina tartronová zabraňuje přeměně sacharidů na tuky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Čerstvé i kysané zelí se využívá ke zvýšení chuti k jídlu, sekreci žaludečních šťáv, prevenci avitaminózy (kurděje), při chronické poruše trávení a také jako močopudný a lehce projímací prostředek. Kysané zelí nebo nálev se doporučuje také pro diabetiky, pacienty s nemocnými játry a žlučovými kameny. Zelná šťáva je zvláště účinná při snižování kyselosti žaludku, při sklonu k obezitě a hemoroidech. Používá se také při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocněních dýchacích cest. Navíc působí proti kašli a napomáhá vykašlávání. Zubaři doporučují žvýkat zelí alespoň jedenkrát denně několik minut – tvrdí, že žvýkání posilní dásně natolik, že by ubylo nemocných s paradentózou. Zelí obsahuje také látku s hypoglykemickým účinkem (snižující cukr v krvi). Do dnešního dne byl tento efekt popsán u více než 400 druhů léčivých rostlin, ale jen málo z nich bylo důsledně prozkoumáno.

PIJTE ZELNOU VODU!

Zelí a voda z něj působí pozitivně při detoxikaci organismu. Ideální je popíjet zelnou vodu po nejrůznějších oslavách, tedy po konzumaci alkoholu. Nálev pomůže vyčistit trávicí systém a dodá tělu živiny. Alkohol ničí potřebné bakterie ve střevě, proto je nutné doplnit vitaminy a minerály. Ideální by bylo každé ráno vypít sklenici zelné vody na lačný žaludek. Pozor! Zelí, zejména to kysané, by neměli jíst pacienti léčení přípravky na ředění krve kumarinového typu (warfarin, lawarin) nebo by měli sníst každý třetí den vždy stejnou porci, např. 100g, aby nedocházelo ke kolísání krevní srážlivosti (INR).

JAKÉ POKLADY V SOBĚ SKRÝVÁ ZELÍ?

Listy zelí obsahují bílkoviny, organické kyseliny (jablečnou, citronovou, glukuronovou, jantarovou, tartronovou, mravenčí a jiné), cukry (0,9–5,3 %), vitaminy (C, Bl, B6, H, E, beta-karoten, kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou), tuky, aminokyseliny (tryptofan, lyzin, metionin, tyrozin, histidin a další), celulózu (0,6–1,6 %), makro i mikroprvky (draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, molybden, nikl, vanadium a další).

VÍTE, ŽE…

Půlka šálku vařeného zelí dodá tělu 47% denní dávky vitaminu C? Zároveň získáte 102% denní dávky vitaminu K, 8% manganu, 6% kyseliny listové a menší množství vitaminu B6, draslíku a thiaminu. Půlka šálku drceného zelí (asi 75g) obsahuje 17 kalorií, 4g sacharidů (včetně 1g vlákniny a 2g cukru) a 1g proteinu.

LÉČBA PODLE STAROVĚKÝCH MISTRŮ

Už Hippokrates předepisoval svým pacientům najemno nastrouhané zelí se solí při onemocnění cystami, zánětu močové trubice a při bolestivém močení. Galén praktikoval zelné zábaly na rány, na nemocné klouby a předepisoval také obkládat zelnými listy nemocné s horečkou.

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x