Černá ředkev je prospěšná oběhovému systému. Diabetikům pomůže s managementem škodlivého cholesterolu

Černá ředkev je prospěšná oběhovému systému. Diabetikům pomůže s managementem škodlivého cholesterolu
Pikantní černá ředkev patří do stejné čeledi jako květák nebo brokolice. Je skvělým zdrojem tělu prospěšných látek. Zdroj: Unsplash

Černá ředkev představuje klasiku asijské kuchyně. Je využívána také jako účinný naturopatický prostředek, který by měl z dobrých důvodů zajímat i diabetiky.

Terapeutické výhody černé ředkve jsou oblíbené v tradičních lidových medicínách hlavně při potížích respiračního traktu, nebo pokud vás zlobí trávení. Působí také jako výborný doplňovač energetických rezerv.

​Černá ředkev pochází z Asie

Černá ředkev (botanicky Raphanus salivus) je z čeledi Brassicaceae (brukvovité). Do ní patří také tuříny, ředkvičky a další druhy ředkví, ale také kapusta nebo špenát. Je tradičně přítomná v receptech asijské kuchyně, v Evropě se moc nepoužívá, a pokud ano, tak jako fytoterapeutický prostředek.

Vnitřní část kořene má bílou barvu, konzumuje se buď syrová, která vyniká opravdu pikantní chutí, nebo vařená.

Vařená varianta je chuťově jemnější, příjemnější těm, kteří nemají rádi pálivé jídlo. Jedna z jejích nesporných výhod je výborné skladování, což oceníte hlavně v zimních měsících. Jako pomocník v chladném období pomůže budovat také silné imunitní odpovědi a podpoří přirozené zahřátí těla.

Daikon neboli bílá ředkev je stálicí asijské kuchyně. Jak z ní mohou profitovat diabetici?

Bílá ředkev se vyznačuje tím, že je méně štiplavá a šťavnatější než červené, u nás více známé ředkvičky. Může být tedy dobrou volbou pro všechny, ...

Vitamínová a minerální bomba, která nezklame

Černá ředkev vyniká nízkým obsahem kalorií a zároveň je bohatá na základní živiny prospěšné lidskému organismu. Představuje také dobrý zdroj vody. Najdete v ní opravdu skvělou koncentraci látek pro tolik potřebnou zimní výživu unaveného těla. Poskytuje vysoký podíl esenciálních stopových prvků, obzvláště draslíku, hořčíku, vápníku, železa a síry.

Bez těchto esenciálních stopových prvků by nemohlo v těle probíhat více než 600 metabolických reakcí v těle. Například tvorba červených krvinek, posilování stavby kostí, zachování kognitivní rovnováhy nebo správného fungování kloubů a zdraví srdečních funkcí.

Minerální soli a vitamíny A, C, B1, B2, B3, B5 a B6 jsou prospěšné pro doplnění ztracené zimní energie. Isothiokyanáty podporují eliminaci toxinů a správné fungování trávicího procesu. Betacyaniny dodávají slupce ředkve černé její typickou barvu. A v období nemocí by vás měl stoprocentně zajímat sulforafan, velmi aktivní látka pro uvolnění a čištění zanesených dýchacích cest.

Skvělá služba pro vaše zdraví

Použití černé ředkve je oblíbené také ve fytoterapii a naturopatii. Lze ji úspěšně zařadit do jídelníčku nebo konzumovat ve formě doplňku stravy. Pro některé lidi je tato forma příjemnější, protože si nemusí zvykat na její výraznější, štiplavou chuť. Ampule nebo kapsle jsou výborným řešením, jak profitovat z jejích nemalých zdravotních benefitů.

Pro diabetiky je černá ředkev zajímavá hlavně jako výborný zdroj vlákniny, která napomáhá udržet krevní cukr na uzdě, protože podporuje pomalejší trávení potravy.

Zároveň oceníte také její antibakteriální, protiplísňové a antiseptické účinky. Funguje i jako detoxikační prostředek, stimulant trávicího systému, podporuje dobrou činnost oběhové soustavy a v případě zánětu nebo horečky ji můžete používat jako potopudný a močopudný prostředek. Je vhodná také jakou součást detoxikačního jídelníčku.

Tuřín jako chutná zelenina pro zimní období může obohatit i diabetikův jídelníček

Popularita tuřínu je vysoká hlavně ve Francii a dalších okolních státech. Jí se na různé způsoby, jak v raw stavu, tak vařený. Jeho typická chuť ...

Jak konkrétně vám pomůže?

  • Černá ředkev napomáhá podpořit přirozené jaterní funkce a podílí se na eliminaci toxinů přítomných v játrech, slinivce břišní a žlučníku. Stimuluje produkci žluči a podporuje její přemístění do tenkého střeva. Je prospěšná také ledvinám.
  • Působí také proti bakteriím a houbám, které mohou nepříznivě ovlivnit práci vašeho organismu.
  • Je výborným zdrojem antioxidačních látek, obzvláště vitamínu C, který podpoří vaši dobrou imunitu. U diabetiků je konzumace antioxidačních potravin vítaná v rámci prevence vzniku komplikací cukrovky.
  • Díky tomu, že obsahuje glukosinoláty, se aktivně podílí na tvorbě bílých krvinek, a tím i na celkovém posílení imunitního systému.
  • Má také výborné vlastnosti podporující uvolňování hlenu a vykašlávání. Čistí průdušky.
  • Je účinná pro eliminaci škodlivého LDL cholesterolu a napomáhá zachovat rovnováhu krevního tlaku.
  • Podporuje dobré trávení a napomáhá uchovat zdravá střeva, snižuje projevy nadýmání.
  • Byla zkoumána také jako potravina, která díky obsahu glukosinolátů a anthokyanosidů a jejich antioxidační aktivitě může hrát pozitivní roli v prevenci onkologických onemocnění a degenerativních stavů.
  • Působí jako výborný zdroj tělesné energie. Je bohatá na vitamíny skupiny B, podporuje eliminaci únavy a netečnosti.

Upozornění: Chcete-li užívat potravinové doplňky s obsahem černé ředkve, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem, a to hlavně tehdy, pokud jste na medikaci, která má za cíl snižovat projevy hyperglykémie. Konzumace černé řepy není vhodná ani při neprůchodnosti žlučových cest.

Jak ji jíst, aby co nejlépe chutnala?

​Vzhledem k poměrně typické pikantní chuti nemusí černá ředkev nadchnout každého. Může ale být dobrým ozvláštněním salátů, vařená je pak dobrá pro podporu krevního oběhu a nastartování metabolického spalování. Můžete ji péct, restovat, přidávat do přílohových zeleninových směsí, polévek, omáček, gratinovat.

  • Zkuste ji také usušit nebo vařit v páře s bylinkami a solí.
  • Z černé ředkve lze udělat i zdravou šťávu, v kombinaci s jiným ovocem a zeleninou bude chutnější. Někteří lidé ji ale nemají rádi, protože citlivějším jedincům může způsobit pálení žáhy a trávicí potíže.
  • Osoby s alergií na zeleninu z čeledi brukvovitých by se jí měly vyhnout.

Zdroje: Britannica.com, Health.harvard.edu, Sciencedirect.com, Webmd.com

8714

Diskuze k článku