Celer: Mocný spojenec v boji s hypertenzí, cukrovkou i záněty

Celer: Mocný spojenec v boji s hypertenzí, cukrovkou i záněty
Celer patří na žebříček deseti nejzdravějších potravin Zdroj: Pixabay

Spousta lidí má za to, že celer je dobrý jen na potenci. Ano, opravdu může přispět ke zlepšení vašeho sexuálního života, ale to není jediný důvod, proč byste jej měli pravidelně jíst. Celer je naprosto úžasná zelenina, která má antibakteriální a antimykotické účinky, pomůže vám při potížích s močovými cestami, chrání žaludek před vznikem vředů, podílí se na snížení vysokého krevního tlaku, a dokonce má i antidiabetické účinky. A to ani zdaleka není všechno!

Na zlepšení potence ho používali už ve starém Egyptě, u nás se začal hojněji pěstovat až v 17. století. V současné době je u nás oblíbený jak celer bulvový, tak celer řapíkatý. Ale i bulvový celer můžete zkonzumovat úplně celý – léčivé látky jsou obsažené jak v bulvách, tak v listech. Nic nepřijde nazmar!

Léčivé účinky celeru

Celer obsahuje celou řadu éterických olejů, které odpuzují bakterie a různé plísně. A právě éterické oleje dodávají celeru jeho typické aroma. Řapíky a listy celeru obsahují vitamín A, bulvy jsou zase bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Odborníci dokonce řadí celer mezi desítku nejzdravějších potravin. S čím vším vám může pomoci?

  • antibakteriální a antimykotické účinky.
  • Pomáhá při infekcích ledvin a močových cest.
  • detoxikační účinky, pomáhá při zácpě.
  • Chrání před vznikem žaludečních vředů a žlučníkových kamenů.
  • Pomáhá při revmatických bolestech a artritidě.
  • Podporuje funkci nervové soustavy.
  • Přispívá k lepšímu spánku.
  • Snižuje krevní tlak u osob s hypertenzí, jak prokázala studie z roku 2022.
  • protizánětlivé účinky a podporuje hojení drobných poranění.
  • Díky silicím pomáhá při nachlazení, rozpouští hleny.
  • Zvyšuje sexuální apetenci.
  • Podporuje látkovou výměnu, takže je vhodný při hubnutí.
  • Podle studie z roku 2018 má extrakt z celerových listů antidiabetické účinky: snižuje preprandiální hladinu glukózy v krvi a postprandiální hladinu glukózy v krvi, a navíc přispívá ke zdraví cévního systému.

Vitamin D je pro diabetiky zásadní. V zimě je ale nutno doplňovat jej pomocí správných potravin

Vitamin D hraje v našem organismu nesmírně důležitou roli. Kromě vlivu na imunitní systém se podílí také na zdraví našich kostí a zubů. Navíc je ...

Věděli jste, že…

… koktejl Bloody Mary by nebyl kompletní bez řapíku celeru? Když  byl tento slavný koktejl ve 20. letech 20. století údajně vynalezen v Harry’s New York Baru v Paříži, který navštěvovali spisovatelé včetně Ernesta Hemingwaye a F. Scotta Fitzgeralda, nebyl v něm ani kousek celeru. Legenda praví, že celer začal být s alkoholickým nápojem spojován až v 60. letech 20. století, kdy prý jeden z hotelových hostů v Chicagu neměl koktejl čím zamíchat, a tak vzal z bufetu řapík celeru a použil jej místo lžičky.

Využití celeru

Celer je výborný vařený, ale dá se konzumovat i v syrovém stavu. Je to oblíbená a hlavně vydatná příloha či přísada. Můžete jej použít do polévek nebo zeleninových placiček či karbanátků. Neobejde se bez něj ani klasická česká svíčková nebo zvěřinové pokrmy.

Výborně ale chutná i v různých salátech, například ve waldorfském salátu. Ve středomořské kuchyni se často kombinuje s těstovinami. Výborný je ale i obalený v trojobalu a usmažený. Diabetici by ovšem měli raději volit jiné způsoby úpravy. Zajímavé je, že se celer uplatní i ve sladkokyselých pokrmech, například se dá kombinovat s jablky a ořechy.

A pokud chcete trošku experimentovat, vyzkoušejte níže uvedený recept, který je perfektně vyladěný pro diabetiky!

Průlomový výzkum o cukrovce by mohl vést k ukončení pravidelného podávání inzulínu

Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout průlomu v léčbě cukrovky I. typu, který by mohl v budoucnu nahradit potřebu pravidelných ...

Mrkvovo-celerový krém se zázvorem, nudlemi z vaječné omelety a s cizrnou

Suroviny na 5 porcí:

  • 1 000 g mrkve
  • 3 větší cibule
  • 30 g řepkového oleje
  • ½ většího celeru
  • 30 g nastrouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíce kari
  • sůl, pepř

Na 1 porci přidejte: 2 vejce, olej ve spreji na opečení omelety, 50 g uvařené cizrny.

Výživové hodnoty na 1 porci: 436 kcal. Tuky 19 g. Bílkoviny 18 g. Sacharidy 43 g.


Foto: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Postup přípravy:

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer, strouhaný zázvor a lžíci kari. Ještě asi 5 minut restujte za stálého míchání. Zalijte směs vodou a vařte do změknutí zeleniny. Celou polévku následně rozmixujte, aby získala krémovou konzistenci. Nakonec ji osolte a opepřete.

Servírujte na talíř s vaječnou omeletou, kterou jste upekli na pánvi a nakrájeli na úzké nudličky, a uvařenou cizrnou. Nakonec naservírovanou polévku dozdobte čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!

Zdroje: celostnimedicina.cz, dtest.cz, novinky.cz, nzip.cz, ncbi.nlm.nih.gov, se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

138194

Diskuze k článku