Bylinná čajová směs při diabetu: jestřabina, šalvěj, kopřiva…

Bylinné čaje se v lidovém léčitelství používají ke zvládání mnoha onemocnění již odedávna. Při diabetu se doporučují čajové směsi, které svým účinkem snižují hladinu cukru v krvi nebo tento účinek podporují.

Bylinná čajová směs při diabetu: jestřabina, šalvěj, kopřiva…

V této čajové směsi je obsažena jestřabinová a šalvějová nať, fazolové oplodí, borůvkový a kopřivový list a smetánkový kořen. Čajovou směs si připravíme tak, že smícháme po 25 gramech sušenou jestřabinovou nať a fazolové lusky bez semen, přidáme 20 g borůvkového listu, 20 g listu kopřivy a po 5 g šalvějové natě a kořenu smetánky lékařské. Vše důkladně promícháme. Šálek čaje si připravíme tak, že ze směsi odebereme 2 kávové lžičky a vložíme je do nerezové varné nádoby, přelijeme 200 ml vody, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Potom odvar odstavíme a necháme dalších 15 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Před pitím scedíme čaj do vhodného šálku. Doporučuje se pít 2–3 šálky teplého čaje před jídlem. Uvedené množství čajové směsi vydrží při pití tří šálků denně přibližně na týden.

JESTŘABINOVÁ NAŤ

Herba galegae

Jestřabina lékařská roste v trsech a dosahuje výšky až 1,5 metru. Vyskytuje se nejčastěji na vlhčích  a prosluněných místech. Sklízí se nadzemní část rostliny bez plodů a silnějších stonků, nejlépe v červnu a červenci. Obsahuje především glukokinin galegin, který snižuje hladinu cukru v krvi.

KOPŘIVOVÝ LIST

Folium urticae

Kopřiva roste divoce jako plevel, ale také se pro své široké použití pěstuje. V lidovém léčitelství je kopřiva velmi oblíbená a široce používaná. Kromě toho, že podporuje metabolismus organizmu, má také schopnost snižovat hladinu cukru v krvi. Proto se využívá i v čajových směsích vhodných při cukrovce.

FAZOLOVÝ LUSK BEZ SEMEN

Fructus phaseoli sine semine

Sbírá se z pěstované popínavé rostliny Fazol obecný. Sbírají se zralé lusky, ze kterých se odstraní semena (mohou se použít pro přípravu pokrmů) a suší se při teplotě kolem 40 ºC. Účinné látky snižují hladinu cukru v krvi a také působí močopudně.

SMETANKOVÝ KOŘEN S NATÍ

Radix taraxaci cum herba

Smetanka lékařská neboli pampeliška je vytrvalá, až 50 cm vysoká bylina. Kvete žlutě a roste téměř všude. Kořen s natí se sbírá na jaře před rozkvětem (březen, duben), suší se při teplotě do 50 °C. Účinné látky snižují hladinu cukru v krvi a zlepšují chuť čaje.

BORŮVKOVÝ LIST

Folium myrtilli

Brusnice borůvka je vysoká 20 až 50 cm. List se sbírá od června do září. Suší se i pomocí umělého tepla, teplota však nemá překročit 40 °C. Listy borůvky obsahují hlavně třísloviny a anthokyany,
které pomáhají slinivce břišní k vyplavování inzulinu.

ŠALVĚJOVÁ NAŤ

Salviae herba

Šalvěj lékařská dorůstá výšky až 50 cm. Listy se sbírají mladé od jara do podzimu. Suší se ve stínu. Obsahuje hlavně silice, třísloviny, hořčiny, flavonoidy. V současné době se vnitřně používá ke zvýšení odolnosti cévních stěn, pomocně při diabetu i při žaludečních a střevních potížích.

RNDr. Věra Černá

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na