Bylinné čaje při diabetu 3: Borůvka, šalvěj, chmel a fazol

Bylinné čaje se v lidovém léčitelství používají ke zvládání mnoha onemocnění již odedávna. Při diabetu se doporučují čajové směsi, které svým účinkem snižují hladinu cukru v krvi nebo tento účinek podporují.

Bylinné čaje při diabetu 3: Borůvka, šalvěj, chmel a fazol

Dnešní varianta směsi na přípravu čaje vhodného pro diabetiky obsahuje borůvkový list, šalvějovou nať, chmelovou šištici a fazolové oplodí. Pro namíchání čajové směsi si připravte následující množství rostlinných drog: 40 g fazolových lusků bez semen, 20 g borůvkového listu, 20 g šalvějové natě a 20 g chmelových šištic. Celkové množství směsi bude 100 g, což by vám při doporučeném dávkování 3 šálky čaje denně mělo vydržet na týden. Všechny složky čaje zakoupíte v zaručené kvalitě ve specializovaných prodejnách, ale můžete si je i sami nasbírat a pro použití v čaji upravit sušením a mělněním.

Čaj si připravíte tak, že do varné, ideálně nerezové, nádoby nasypete 1 plnou (ne vrchovatou) polévkovou lžíci namíchané směsi. Přelijete 200 ml vody, přivedete k varu a 10 minut povaříte. Odvar pak nechte dalších 15 minut odstát a vyluhovat v přikryté nádobě. Před pitím sceďte do vhodného šálku. Bylinné čaje se doporučuje pít před jídlem.

Hlavními nositeli antidiabetických účinků tohoto čaje jsou borůvkový list a fazolové oplodí. Látky obsažené v listech borůvek – antokyany podporují vyplavování inzulinu ve slinivce břišní. Fazolové oplodí snižuje hladinu cukru v krvi a také působí močopudně. Protože jsme obě tyto rostliny již popsali v minulých číslech DIAstylu, podíváme se nyní na další součásti uvedené čajové směsi.

ŠALVĚJOVÁ NAŤ Salviae herba

Šalvěj lékařská, známá také jako babí ucho, je vytrvalý polokeř, který dorůstá výšky až 50 cm. Má oválné, jemně vroubkaté listy, které se sbírají mladé od jara do podzimu. Suší se ve stínu. Obsahuje hlavně silice, třísloviny, hořčiny a flavonoidy. V minulosti se šalvěj používala jako všelék. V současné době se vnitřně používá ke zvýšení odolnosti cévních stěn, pomocně při diabetu a při žaludečních a střevních potížích (např. při nadýmání a průjmech). Hojně se využívá jejích protizánětlivých a desinfekčních účinků ve formě kloktadel a obkladů, ale také v kosmetice. Pro svou vůni je oblíbená v parfumerii. Široké použití má i v kuchyni, kde se používá do masitých pokrmů, do klobás a nádivek či do salátů. Výborný je např.úhoř na šalvěji.

CHMELOVÁ ŠIŠTICE Strobilus lupuli

Chmel otáčivý je vytrvalá, až 10 m dlouhá ovíjivá liána. Planě roste v teplejších oblastech, ale hojně se pěstuje hlavně kvůli využití v pivovarnictví. Kvete v období května a června. Samičí květy se v době dozrávání mění v šištice. Šištice se sbírají ve druhé polovině srpna nebo začátkem září, kdy obsahují nejvíce účinných látek. Suší se při teplotě do 40 °C. Obsahují hlavně lupulin, pryskyřice a silice. Samostatně se používají ke zklidnění a ke zlepšení trávení. V této čajové směsi podporují antidiabetický účinek.

Hotový bylinný čaj neskladujte, každý šálek si uvařte vždy čerstvý. Také jednou použité, vyloužené rostlinné drogy již znovu na přípravu čaje nepoužívejte.

RNDr. Věra Černá

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na