Bylinky a čaje při diabetu

Diabetes se úplně vyléčit nedá. Některé bylinky však mohou účinně pomáhat udržovat hladinu krevního cukru na přijatelné úrovni. Je vhodné je používat i preventivně.

Bylinky a čaje při diabetu

Pravidelné a dlouhodobé pití čajových směsí vhodných pro diabetiky nejen pomáhá snižovat vysoké hladiny krevního cukru, ale může také vést ke zpomalení ubývání inzulinových receptorů v buňkách. Bylinky, které se nejčastěji objevují v diabetických bylinných směsích jsou:

Jeřabina

Plody jeřabin mimo jiné obsahují i antokyany, které mohou bojovat proti vzniku cukrovky. Jeřabiny také obsahují sorbitol, který je používán jako náhradní sladidlo.

Borůvka černá

Listy borůvky černé obsahují účinnou látku Myrtillin, která pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru. Výzkum dokazuje, že borůvka černá snižuje tělesnou reakci glukózy po konzumaci jídla s vysokým obsahem cukru. Pomáhá lépe využívat přirozený inzulin u diabetu 2. typu.

Fazolový lusk

 

 

Dlouhou dobu vařený odvar vyzrálých lusků bez semen snižuje hladinu krevního cukru u diabetu 2. typu. Bylo prokázáno, že konzumace fazolí může příznivě ovlivňovat faktory, které stojí za vznikem cukrovky.

Pohanka

Čaje z pohanky mohou pozitivně působit na snížení obsahu glukózy v krvi pacientů s cukrovkou, důležitá může být také při samotné prevenci.

 

Smetanka lékařská

 

 

 

Některé předběžné studie naznačují, že i smetanka lékařská pomáhá normalizovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Obsahuje polysacharid inulin, který se v žaludku převádí na fruktózu. Ta v játrech tvoří glykogen a to bez nutnosti inzulinu, což vede k pomalejšímu nárůstu hladiny krevního cukru.

 

Kopřiva dvoudomá

I při užívání vývaru z nadzemních částí kopřiv dvoudomých může dojít ke snížení hladiny cukru v krvi.

 

 

Bříza bělokorá

 

Silný extrakt z mladých lístků břízy zlepšuje funkci ledvin a má pozitivní vliv na snížení strukturálního poškození ledvin.

 

 

Puškvorec lékařský

Oddenek z puškvorce léčí většinu onemocnění slinivky břišní, která produkuje hormony, především inzulin a glukagon.

 

 

 

 

Šalvěj lékařská

 

Konzumují se čerstvé listy, ale i sušené, které se mohou využít na výrobu čaje či nálevu.

 

Výhody používání bylinek:

  • žádné vedlejší účinky
  • žádná zátěž pro organismus
  • podporuje procesy látkové výměny a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na