
Bylinky a čaje při diabetu
Diabetes se úplně vyléčit nedá. Některé bylinky však mohou účinně pomáhat udržovat hladinu krevního cukru na přijatelné úrovni. Je vhodné je používat i preventivně.

Pravidelné a dlouhodobé pití čajových směsí vhodných pro diabetiky nejen pomáhá snižovat vysoké hladiny krevního cukru, ale může také vést ke zpomalení ubývání inzulinových receptorů v buňkách. Bylinky, které se nejčastěji objevují v diabetických bylinných směsích jsou:
Jeřabina
Plody jeřabin mimo jiné obsahují i antokyany, které mohou bojovat proti vzniku cukrovky. Jeřabiny také obsahují sorbitol, který je používán jako náhradní sladidlo.
Borůvka černá
Listy borůvky černé obsahují účinnou látku Myrtillin, která pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru. Výzkum dokazuje, že borůvka černá snižuje tělesnou reakci glukózy po konzumaci jídla s vysokým obsahem cukru. Pomáhá lépe využívat přirozený inzulin u diabetu 2. typu.
Fazolový lusk
Dlouhou dobu vařený odvar vyzrálých lusků bez semen snižuje hladinu krevního cukru u diabetu 2. typu. Bylo prokázáno, že konzumace fazolí může příznivě ovlivňovat faktory, které stojí za vznikem cukrovky.
Pohanka
Čaje z pohanky mohou pozitivně působit na snížení obsahu glukózy v krvi pacientů s cukrovkou, důležitá může být také při samotné prevenci.
Smetanka lékařská
Některé předběžné studie naznačují, že i smetanka lékařská pomáhá normalizovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Obsahuje polysacharid inulin, který se v žaludku převádí na fruktózu. Ta v játrech tvoří glykogen a to bez nutnosti inzulinu, což vede k pomalejšímu nárůstu hladiny krevního cukru.
Kopřiva dvoudomá
I při užívání vývaru z nadzemních částí kopřiv dvoudomých může dojít ke snížení hladiny cukru v krvi.
Bříza bělokorá
Silný extrakt z mladých lístků břízy zlepšuje funkci ledvin a má pozitivní vliv na snížení strukturálního poškození ledvin.
Puškvorec lékařský
Oddenek z puškvorce léčí většinu onemocnění slinivky břišní, která produkuje hormony, především inzulin a glukagon.
Šalvěj lékařská
Konzumují se čerstvé listy, ale i sušené, které se mohou využít na výrobu čaje či nálevu.
Výhody používání bylinek:
- žádné vedlejší účinky
- žádná zátěž pro organismus
- podporuje procesy látkové výměny a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi