-- reklama --

Bříza bělokorá: Skvělý údržbář ledvin i krotitel glykémie

Bříza bělokorá: Skvělý údržbář ledvin i krotitel glykémie
Bříza je jeden z mála stromů, které u nás nalezneme na každém rohu Zdroj: Pixabay

Bříza je strom spojený s čistotou, světlem a novým začátkem. Ve starém lidovém léčitelství se používala k vyhánění moči a žluči z těla, k čištění krve a posílení ledvin. Poslední výzkumy však ukazují, že tato téměř kouzelná rostlina pomáhá snižovat záněty spojené s diabetem, ale i samotnou glykémii. Proč tedy pod břízami rostou ty nejchutnější hřiby? A proč se Finové po sauně mrskají březovými větvičkami?

Bříza je spojená s naší kulturou už odnepaměti, vždyť kdo by si nepamatoval z domácností našich babiček březový šampon nebo čaj? Ani diabetikům však nebude bříza neznámá – přeci xylitol, přírodní sladidlo s nízkým glykemickým indexem, je vyráběn právě z březového cukru.

Pod drobnohledem

Bříza je štíhlý dlouhý strom s bílou, příčně popraskanou kůrou. Udává se, že do rodu bříz patří více než 120 druhů – u nás je nejvíce rozšířená bříza bělokorá. Tento strom využívají pro své léčivé účinky především seveřané, ale pro celou Eurasii je bříza odnepaměti symbolem jara a mladosti.

Zajímavost: Bříza je typickým stromem pro stavění májky, ale březovými košťaty se zametají i posvátná místa.

Co obsahuje?

Bříza v sobě ukrývá účinné saponiny, silice, pryskyřice a fytocidy, které pomáhají především při problémech s ledvinami – vyplavují z nich totiž písek a malé kamínky. Těmito účinnými látkami však působí i jako přírodní antibiotikum, což ocení právě ti, kteří trpí častými záněty močového ústrojí.

Pro lékařské účely se sbírá kůra, listy a pupeny. Nelze říct, která z těchto tří částí je nejúčinnější – každá se totiž používá na něco jiného. Mimo výše uvedených obsahují tyto tři části navíc třísloviny, vitamín C, karoteny a minerální látky.

Kortizol: Jeho nadbytek ovlivňuje váhu, psychiku i spánek

Kortizol působí na mnoho jiných systémů, které se v momentě stresu zablokují – pokud se tělo cítí v ohrožení, upozadí například potřebu spánku ...

Čemu pomáhá?

Bříza je jedním z nejodolnějších organismů vůbec. I když se březové dřevo zamrazí na teplotu hluboko pod nulou, je schopno po rozmrazení znovu oživnout a zapustit kořeny. Tento odolný strom díky tomu působí jako magnet, který přitahuje všechny nečistoty z okolní půdy. Takže teď už víte, proč pod břízou rostou ty nejlepší houby, a proč se Finové mrskají březovými větvičkami – jejich kůže je pak zbavená všech nečistot.

Listy pomohou vašemu močovému měchýři, protože působí močopudně a podporují zdraví ledvin. Také ale ovlivňují hladinu cholesterolu. Kůra se naopak používá pro zdraví kloubů a pro udržení normální funkce trávicího ústrojí. Pupeny se uplatňují při detoxikaci, revmatických onemocněních a při redukci krevního tlaku. Dále:

    • Extrakt z břízy působí blahodárně na pokožku a vlasy,
    • zabraňuje tvorbě lupů, snižuje mastnotu vlasů a podporuje jejich růst,
    • optimalizuje činnost ledvin, čistí je,
    • čistí krev (stejně jako půdu okolo sebe),
    • pupeny se používají při zánětu kostí,
    • harmonizuje činnost slinivky a sleziny,
    • uvolňuje póry,
    • podporuje regeneraci kůže.

Fakt: Na její užívání si musí dát pozor lidé s oslabeným srdcem a alergici na pyl.

Bříza a diabetes

Bříza má podle několika studií prokazatelně schopnost zvyšovat citlivost na inzulín a podporovat metabolismus glukózy. Kromě flavonoidů, které bříza obsahuje, a které chrání cévy a snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, má tedy také antidiabetické vlastnosti.

Za tímto objevem stojí dvě látky, jež strom břízy obsahuje – betulin a betulosid. Ty jsou spojeny s příznivější regulací hladiny cukru v krvi a se zlepšením oné citlivosti na inzulín. Kromě toho má bříza schopnost také ozdravovat slinivku, takže se bezpochyby jedná o přírodního pomocníka při léčbě diabetu.

Fakt: Břízu si můžete samozřejmě natrhat a usušit sami, ale také je možnost koupit si její extrakt v obchodě se zdravou výživou.

Zdroje: celostnimedicina.cz, nestonej.cz, journalcra.com

27548

Diskuze k článku