-- reklama --

Borůvky: Antioxidační poklad z lesa vyzkoušejte ve fit strouhaném koláči

Borůvky: Antioxidační poklad z lesa vyzkoušejte ve fit strouhaném koláči
Borůvkový koláč ve fit verzi můžete posypat i moučkovým náhradním sladidlem Zdroj: Freepik

Borůvky jsou královnou bobulovitého ovoce. Jednak vynikají typicky sladkokyselou chutí, ale zároveň jsou doslova nabité zdravím a léčí celý zástup nejrůznějších neduhů. Tento malý zázrak z lesa skrývá v jedné kuličce antioxidanty, minerály a vitamíny, které mají schopnost bojovat proti známkám předčasného stárnutí, eliminují riziko šedého zákalu, ale jsou schopny pomoci v léčbě diabetu, demence a Alzheimerovy choroby.

Na trhu jsou většinou k dostání dva druhy borůvek – kanadské a lesní. Oba druhy jsou zdraví prospěšné, ale lesní borůvky jsou o něco zdravější, a to z prostého důvodu. Čím více barviv obsahují, tím větší obsah antioxidantů mají. Možná i proto jsou hned po houbách tou nejčastěji sbíranou lesní plodinou vůbec. Navíc si z lesa neodnášíte jen tento malý modrý zázrak, ale i splněný denní krokový limit.

Není borůvka jako borůvka

Většinou známe dva druhy borůvek, jak už jsem nakousla. Lesní borůvky mají úžasné aroma, které skvěle poslouží i jako barvivo do dezertů, zmrzlin a dalších sladkých teček. Navíc obsahují, díky půdě lesa, mnohem více polyfenolů a antokyanů (více o prospěšnosti tohoto barviva se dočtete zde). Na druhou stranu jsou lesní borůvky vyloženě závislé na kyselé a rovnoměrně vlhké půdě, proto je téměř nemožné vypěstovat lesní borůvky doma, a jejich sběr je časově omezen.

Fakt: V posledních letech se objevují zprávy o nákaze způsobené tasemnicí liščí. I z toho důvodu je nutné lesní borůvky dobře omýt.

Kanadské borůvky, známé také pod jménem zahradní, velkoplodé nebo chocholičnaté, jsou k dostání na pultech supermarketů celoročně. Jsou mnohem větší, chuťově odlišné a neobsahují tolik antioxidantů (modré barvivo obsahuje pouze slupka). Díky své velikosti se hodí mnohem víc jako ozdoba dortů nebo moučníků a na rozdíl od lesních borůvek si ty kanadské můžete klidně vypěstovat doma.

Co obsahují

Borůvky obsahují hodně céčka a železa, které hrají prim při nachlazení, chřipce a angíně. Pravidelná dávka vitamínu C je dobrým bojovníkem proti nitroočnímu tlaku. Dále borůvky obsahují karotenoidy, jako je lutein, flavonoidy, vitamín A, B a E a z minerálů hořčík, draslík, vápník, mangan, měď a fosfor.

Nejdůležitější látkou jsou však antioxidanty, které přispívají k pomalejšímu stárnutí těla. Jedním z nich je i pterostilben, který má schopnost nejenom redukovat hladinu cholesterolu v krvi, vyzrát na rakovinové buňky, ale zároveň je schopen snižovat i hladinu cukru v krvi. Borůvky jsou také nabité tříslovinami, které ocení především ženy při menstruaci nebo v období klimakteria.

Tip: Snížit hladinu krevního cukru vám může pomoci i čaj z borůvkových listů, které stačí deset minut povařit. Stejný odvar vám pomůže i při paradontóze a zánětu dásní.

Čemu prospívají

Antioxidanty v borůvkách jsou schopny zachytit volné radikály v těle, a tím zpomalit stárnutí mozkových buněk, a předcházet tak degenerativním onemocněním (např. Alzheimerově chorobě). Navíc podporují regeneraci těla, tlumí autoimunitní poruchy a zároveň si poradí s viscerálním tukem, který je nežádoucí především při diabetu 2. typu. Dále:

  • mohou působit proti rakovině – látky obsažené v borůvkách snižují riziko onemocnění rakovinou, a to především díky antokyanům;
  • jsou dobré na srdce – vyšší riziko srdečních chorob je spojené především s vysokým krevním tlakem, cukrem v krvi a obezitou;
  • brání zánětům, aftám a alergiím – pravidelná konzumace pomáhá zabránit růstu bakterií v močovém měchýři, které jinak způsobují záněty močových cest. Zabraňují také aftám, alergiím a jsou vhodné pro všechny, které trápí snížená imunita těla;
  • zabraňují střevním potížím – čerstvé borůvky pomáhají při průjmech a sušené zase při zácpě;
  • pomohou při nadváze – borůvky rozhodně neohrozí vaši štíhlou linii, nemají téměř žádný tuk, a navíc obsahují poměrně velké množství vlákniny, díky které se budete cítit sytější.

Fakt: Diabetici na inzulínu by měli účinky borůvek nejdříve vyzkoušet. Přestože obsahují něco málo sacharidů, mají také schopnost lehce snižovat krevní cukr, což vás může přivést do hypoglykémie. 

Krtkův dort ve fit verzi: Přidejte do něj karob, černé zlato z Kypru

Podle starodávné legendy to byl právě karob, díky kterému se podařilo svatému Janu Křtiteli přežít na poušti. Odtud vznikl i jeho druhotný název. ...

Kam borůvky použít?

Malé modré lesní ovoce můžeme zařadit mezi superpotraviny, které v hrstce opravdu skrývají mnoho zdravotních benefitů. Navíc ani jejich dlouhodobá konzumace není na škodu, protože nevyvolává žádné alergické projevy. Prakticky jakékoliv zpracování borůvek je dobré, i když s vyšší teplotou ztrácejí některé cenné enzymy. Můžete je sušit, kompotovat, lisovat, dáte je do borůvkových knedlíků, do smoothie, ale z borůvek můžete vyrobit i víno.

Fakt: Příležitostní sběrači, kteří si natrhají borůvky pro svou vlastní potřebu, nepředstavují pro les žádné větší riziko. Horší je to s nájezdníky, kteří se snaží borůvky zpeněžit, a zároveň ničí borůvčí, které se pak dlouho zotavuje.

Recept: Fit strouhaný koláč s borůvkami

I když sezóna borůvek ještě ani nezačala, přináším tenhle recept na skvělý strouhaný koláč. Věřím totiž, že mnozí z vás mají ještě nějaké borůvky v mrazáku, ale chybu neuděláte ani v případě, že použijete ty kanadské. Koláč je navíc nabitý bílkovinami, takže neohrozíte ani vaši štíhlou linii.

Suroviny na těsto:

  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 50 g ovesné mouky nebo rozmixovaných ovesných vloček
  • 50 g kokosového oleje
  • 70 ml polotučného mléka
  • 50 g sladidla
  • 2 žloutky
  • ½ prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa nebo karobu

Suroviny na náplň:

  • 2 polotučné tvarohy (500 g)
  • 1 vejce
  • 4 lžíce sladidla
  • vanilkový proteinový pudink v prášku
  • 2 bílky
  • borůvky

Postup:

  1. Nejprve vypracujte kompaktní těsto, které si rozdělíte na dvě části (1/3 a 2/3).
  2. Připravte si formu o velikosti cca 20 cm (nebo formu dortovou) a větší část těsta doslova vmačkejte na její dno.
  3. Druhou porci těsta vložte na patnáct minut do mrazáku.
  4. Mezitím si připravte náplň z tvarohu, vejce, sladidla a vanilkového pudinku v prášku. Pro doplnění více bílkovin do receptu kupte pudink s přidaným proteinem.
  5. Tvarohovou směs rozprostřete na natlačené těsto.
  6. Přidejte opatrně borůvky a zároveň si vyšlehejte sníh ze dvou bílků, které vám zbyly z přípravy těsta.
  7. Tuhý sníh se špetkou soli rozložte na borůvky.
  8. Nakonec vyndejte zbytek těsta z mrazáku a nastrouhejte na sníh.
  9. Pečte přibližně 30 minut při teplotě 180 °C.

Dobrou chuť.

Zdroje: recept autorky, centrumprevence.cz, celostnimedicina.cz

3970

Diskuze k článku