Bigos
Potřebujete:100g špeku,100g uzeného bůčku,250g vepřového masa(bůčku),250g vepřového masa(plecka),2 klobásy(polosuché, nejlépe zvěřinové),500g kysaného zelí,500g čerstvě nakrouhaného zelí,hrst předem namočených hříbků,2 hrsti sušených švestek,3 cibule,3 lžíce rajského protlaku,kmín,4 bobkové listy, 3 kuličky nového koření,3 kuličky jalovce,2 hřebíčky,2 lžíce sladké papriky, 2 špetky kmínu,250ml červeného vína,250 ml masového vývaru,sůl,mletý pepř, majoránku
Recept pro 4 osoby.
1 porce obsahuje = 620 kcal,
tuky: 46g, sacharidy: 19g, bílkoviny: 23g
Postup přípravy:
1.Bigos vaříte pár dnů před zamýšleným podáváním.Nejprve všechno maso upečete.Vypečenou
šťávu z masa použijete na podlévání zelí při dušení.Upečené maso nakrájíte na větší kostky,
klobásku opečete s cibulí na pánvi,švestky překrájíte na čtvrtky.
2.Do podušeného zelí vložíte maso, klobásku nakrájenou na kolečka i s cibulí a rajčatový
protlak.Přidáte předem namočené houby i s vodou,ve které se máčely a společně v hrnci
prohřejete.
3.Po půl hodině okořeníte,podlijete vínem,přidáte sušené švestky,jablíčka,krátce podusíte,
podle chuti dosladíte medem a odstavíte.Do druhého dne uchováte v chladu.
4.Pak bigos znovu ohřejete a necháte vychladnout.Podle tradice by se měl bigos ohřívat po
čtyři dny.Tím se stane krásně tmavý,voňavý.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
1450
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný