Zdravá snídaně nejen pro diabetiky. Inspirujte se několika chutnými tipy
Bezlepkové raw marokánky
Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe.
Základem raw cukroví budou především oříšky, semínka, luštěniny, ovoce – nejčastěji sušené, panenské oleje a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudete sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny se nejčastěji upravují mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříte čas, pravidelná kontrola plechu v troubě u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C. Takovou přípravou totiž u potravin nepřijdete o všechny důležité živiny.
Bezlepkové raw marokánky
SUROVINY na cca 32 ks:
- lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)
- mandle předem namočené a usušené (56 g)
- slunečnice předem namočená a usušená (8 g)
- sušená meruňka nesířená (40 g)
- rozinka nesířená (40 g)
- kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
- banán (160 g oloupaný)
POLEVA
- kakaové máslo (52 g)
- agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
- kakao (20 g)
POSTUP:
Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy.
Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy.
Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady.
Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.
Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C.
Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.
Zdroj receptu a fotek: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz
1449
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný