
Bolest ochromí duši i tělo – léčba z pohledu psychiatra
Jakmile kolem nás začnou dozrávat plody černého bezu, začnou se hojně objevovat diskuze o tom, zda jsou bezinky jedovaté, či nikoliv. Pravdou je, že bobule černého bezu obsahují jedovatou látku sambunigrin, ta se ale při tepelné úpravě rozkládá. Tepelně zpracované bezinky jsou tedy nejen neškodné, ale navíc i tělu prospěšné – a to nejen pro diabetiky.
Bezová šťáva z květů je oblíbená snad v každé rodině, avšak na podzim připravený likér, marmeláda, kompot či povidla z černých bobulí bezu chutnají také skvěle. Pojďme si proto jednou pro vždy vyjasnit spekulace o jedovatosti bezinek a podívat se na přínosy, které pro nás může jejich konzumace mít.
Jak už jsme zmínili v úvodu, bezinky – a obzvláště ty nezralé – obsahují látku sambunigrin, která je jedovatá. Při tepelné úpravě se však tato látka rozkládá (teplota musí být vyšší než 80 °C) a konzumace plodů černého bezu je pak již zcela bezpečná. Proto vždy pamatujte na to, že bezinky sbíráme zásadně v plné zralosti (nikdy ne zelené!) a před konzumací je musíme tepelně upravit. Vzhledem k tomu, že tyto bobule podléhají po natrhání rychlé zkáze, je třeba také myslet na to, že jejich zpracování by mělo být rychlé – neskladujte je delší dobu ani v lednici, zpracujte je ideálně ještě v den sklizně.
První fáze studie, při kterých byla testována speciální látka, již probíhají po dobu 20 let a prokázaly jak bezpečnost samotné látky, tak také ...
To, že by byla škoda si bezinky nenatrhat, dokazuje fakt, že obsahují vysoký obsah vitamínů (vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín A), jakož i řadu minerálů (železo, vápník či draslík). V plodech se nachází také velké množství antioxidantů a nenasycených mastných kyselin. Vzhledem k tomu, že bezinky jsou tvořeny poměrně velkým množstvím vody, jsou nízkokalorické – na 100 gramů obsahují 54 kcal.
V lidovém léčitelství jsou bezinky užívány ve formě odvaru či sirupu především pro tišení bolestí nervového původu, pomáhají také při zánětu průdušek, jelikož uvolňují hlen, a podporou mohou být i při průjmu či břišních kolikách.
Vzhledem k již zmíněnému obsahu antioxidantů a zejména pak velkému množství polyfenolů jsou bezinky předmětem řady studií, u nichž se hodnotí prospěšnost černého bezu při léčbě diabetu a jeho komplikací. Většina těchto studií je však zatím ve fázi testování na laboratorních potkanech a k potvrzení účinků na člověka je třeba v těchto studiích pokračovat.
Je mi 82 let a vím, že spousta lidí v mém věku trpí různými nemocemi, nebo se tohoto věku ani nedožijí. Mohl bych tak být rád, že tady ještě ...
Bezinky (v závislosti na poloze) dozrávají od srpna do září, a tak je v tuto dobu nejlepší čas udělat si jejich zásobu na zimu. Využít je můžete například pro výrobu domácí bezové šťávy, bezového likéru, marmelády či kompotu. Skvěle se kombinují i s ostatními podzimními plody, jako jsou ostružiny, jablka, hrušky či švestky. Ochutit je můžete také nejrůznějším kořením, skvěle chutnají například se skořicí, hřebíčkem či vanilkou.
Vzhledem k výše uvedeným možným účinkům na glykémii je třeba, aby diabetici přistupovali ke konzumaci bezinek s rozumem. Obzvláště ti diabetici, kteří užívají metformin či si aplikují inzulín, by měli být s konzumací bezinek opatrní, aby nedošlo k výraznému ovlivnění glukózy v krvi a následné hypoglykémii – v ideálním případě se ohledně konzumace bezinek poraďte s vaším diabetologem či ošetřujícím lékařem. Stejně tak by diabetici měli být opatrní, pokud si kupují průmyslově zpracované produkty z bezinek, jelikož mohou obsahovat velké množství cukru. Proto vždy čtěte složení výrobku.
Zdroje: nzip.cz, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov, bylinkyprovsechny.cz
18781