Bezinky nejsou jedovaté. Polyfenoly v nich obsažené mohou pomoci diabetikům s managementem glukózy

Bezinky nejsou jedovaté. Polyfenoly v nich obsažené mohou pomoci diabetikům s managementem glukózy
Plody černého bezu dozrávají v průběhu srpna a září Zdroj: Freepik

Jakmile kolem nás začnou dozrávat plody černého bezu, začnou se hojně objevovat diskuze o tom, zda jsou bezinky jedovaté, či nikoliv. Pravdou je, že bobule černého bezu obsahují jedovatou látku sambunigrin, ta se ale při tepelné úpravě rozkládá. Tepelně zpracované bezinky jsou tedy nejen neškodné, ale navíc i tělu prospěšné – a to nejen pro diabetiky.

Bezová šťáva z květů je oblíbená snad v každé rodině, avšak na podzim připravený likér, marmeláda, kompot či povidla z černých bobulí bezu chutnají také skvěle. Pojďme si proto jednou pro vždy vyjasnit spekulace o jedovatosti bezinek a podívat se na přínosy, které pro nás může jejich konzumace mít.

Sambunigrin se rozkládá při teplotě vyšší než 80 °C

Jak už jsme zmínili v úvodu, bezinky – a obzvláště ty nezralé – obsahují látku sambunigrin, která je jedovatá. Při tepelné úpravě se však tato látka rozkládá (teplota musí být vyšší než 80 °C) a konzumace plodů černého bezu je pak již zcela bezpečná. Proto vždy pamatujte na to, že bezinky sbíráme zásadně v plné zralosti (nikdy ne zelené!) a před konzumací je musíme tepelně upravit. Vzhledem k tomu, že tyto bobule podléhají po natrhání rychlé zkáze, je třeba také myslet na to, že jejich zpracování by mělo být rychlé – neskladujte je delší dobu ani v lednici, zpracujte je ideálně ještě v den sklizně.

Nová studie zkoumá látku, která může prodloužit schopnost vlastní produkce inzulínu slinivkou břišní u diabetu 1. typu

První fáze studie, při kterých byla testována speciální látka, již probíhají po dobu 20 let a prokázaly jak bezpečnost samotné látky, tak také ...

Bezinky jsou bohatým zdrojem vitamínů i minerálů

To, že by byla škoda si bezinky nenatrhat, dokazuje fakt, že obsahují vysoký obsah vitamínů (vitamín C, vitamíny skupiny B či vitamín A), jakož i řadu minerálů (železo, vápník či draslík). V plodech se nachází také velké množství antioxidantů a nenasycených mastných kyselin. Vzhledem k tomu, že bezinky jsou tvořeny poměrně velkým množstvím vody, jsou nízkokalorické – na 100 gramů obsahují 54 kcal.

V lidovém léčitelství jsou bezinky užívány ve formě odvaru či sirupu především pro tišení bolestí nervového původu, pomáhají také při zánětu průdušek, jelikož uvolňují hlen, a podporou mohou být i při průjmu či břišních kolikách.

Zkoumání černého bezu přináší zajímavé výsledky

Vzhledem k již zmíněnému obsahu antioxidantů a zejména pak velkému množství polyfenolů jsou bezinky předmětem řady studií, u nichž se hodnotí prospěšnost černého bezu při léčbě diabetu a jeho komplikací. Většina těchto studií je však zatím ve fázi testování na laboratorních potkanech a k potvrzení účinků na člověka je třeba v těchto studiích pokračovat.

  • Studie z roku 2017 například došla k závěrům, že extrakt z černého bezu vyrovnává hladinu cukru v krvi a snižuje inzulínovou rezistenci, a mohl by tak být do budoucna využit při vývoji nových doplňků, které by mohly pomoci zmírnit metabolické poruchy u diabetu 2. typu.
  • Studie z roku 2015 pak naznačila, že by bezinky mohly zvýšit sekreci inzulínu. Mimo jiné také poukázala na příznivý vliv konzumace přípravků z černého bezu při respiračních onemocněních, nachlazení, kardiovaskulárních onemocněních, cukrovce a obezitě. Bez černý navíc také prokázal velmi dobrou antivirovou a antibakteriální aktivitu a osvědčil se i jako ochrana před UV zářením.
  • Studie z roku 2012 zlepšila u diabetických potkanů podáváním extraktu z černého bezu minerální hustotu kostí, což by mohlo být pro diabetiky přínosné zejména z toho důvodu, že jsou náchylnější k osteoporóze.
  • Studie z roku 2009 pak odhalila, že extrakt z černého bezu snižuje u potkanů glykovaný hemoglobin, volné radikály a oxidaci cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě, které mohou být rizikovými faktory srdečních onemocnění.
  • A příznivé výsledky u potkanů přinesla i studie z roku 2010, která zase prokazuje schopnost černého bezu chránit cévy. U potkanů s vysokým krevním tlakem pak měl kardioprotektivní účinek.

Můj příběh: Bércové vředy mi nedovolují normálně žít. Bolesti mě přivádějí k šílenství, říká pan Petr

Je mi 82 let a vím, že spousta lidí v mém věku trpí různými nemocemi, nebo se tohoto věku ani nedožijí. Mohl bych tak být rád, že tady ještě ...

Bezinky v kuchyni

Bezinky (v závislosti na poloze) dozrávají od srpna do září, a tak je v tuto dobu nejlepší čas udělat si jejich zásobu na zimu. Využít je můžete například pro výrobu domácí bezové šťávy, bezového likéru, marmelády či kompotu. Skvěle se kombinují i s ostatními podzimními plody, jako jsou ostružiny, jablka, hrušky či švestky. Ochutit je můžete také nejrůznějším kořením, skvěle chutnají například se skořicí, hřebíčkem či vanilkou.

Rizika spojená s konzumací černého bezu u diabetiků

Vzhledem k výše uvedeným možným účinkům na glykémii je třeba, aby diabetici přistupovali ke konzumaci bezinek s rozumem. Obzvláště ti diabetici, kteří užívají metformin či si aplikují inzulín, by měli být s konzumací bezinek opatrní, aby nedošlo k výraznému ovlivnění glukózy v krvi a následné hypoglykémii – v ideálním případě se ohledně konzumace bezinek poraďte s vaším diabetologem či ošetřujícím lékařem. Stejně tak by diabetici měli být opatrní, pokud si kupují průmyslově zpracované produkty z bezinek, jelikož mohou obsahovat velké množství cukru. Proto vždy čtěte složení výrobku.

Zdroje: nzip.cz, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov, bylinkyprovsechny.cz

19996

Diskuze k článku